Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η συμφωνία για το προσφυγικό μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμένων

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ
Ούτε λίγες ημέρες δεν έχουν περάσει από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό και η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει η χώρα των εγκλωβισμένων προσφύγων.
Και ενώ ο βαλκανικός διάδρομος που παραμένει κλειστός επισφραγίστηκε σιωπηρά στη Σύνοδο Κορυφής στη χώρας πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να έρχονται με αμείωτους ρυθμούς. Βάσει των αποτελεσμάτων της χθεσινής καταμέτρησης στην Ελλάδα βρίσκονται περισσότεροι από 50.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, με την Ειδομένη μάλιστα να ασφυκτιά αφού πάνω από 13.000 άνθρωποι παραμένουν στις σκηνές και αρνούνται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Η Τουρκία σφυρίζει αδιάφορα
Από τις πρώτες ημέρες υλοποίησης της συμφωνίας η Τουρκία έδειξε τις προθέσεις της, αφού στις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας οι νέες αφίξεις που καταγράφηκαν στα νησιά του ξεπέρασαν τις 1.660, με τις περισσότερες στη Μυτιλήνη και την Χίο. 
Υπενθυμίζεται πως με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όσοι περνούν τα ελληνικά σύνορα θα καταγραφούν στα hot spots και όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία εάν εγκριθεί θα υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει φιλοξενία μέχρι να βρεθεί χώρα η οποία θα δεχθεί τον αιτούντα άσυλο. 

Τα ελληνικά νησιά θα μετατραπούν σε «Ellis islands»
Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία στην πράξη δικαιώνει τους φόβους όσους την χαρακτήρισαν από προβληματική έως ανέφικτη να εφαρμοστεί, Ευρωπαίος αξιωματούχος ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη:

  • «Δηλαδή, θέλετε να μετατρέψετε τα ελληνικά νησιά σε Ellis island χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας;».
  • «Ναι» ήταν η μονολεκτική και κυνική απάντηση του εν λόγω αξιωματούχου.
Ως γνωστόν, το νησί Ellis βρίσκεται δίπλα από το Μανχάταν και έχει συνδεθεί με τους μετανάστες. Από το 1892, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως κέντρο υποδοχής μεταναστών και συνέχισε μέχρι το 1954. Από εκεί πέρασαν 12.000.000 εκατομμύρια νεοαφιχθέντες στις ΗΠΑ μετανάστες οι οποίοι ανέμεναν στη νήσο Ελις να μάθουν αν θα πάρουν την πολυπόθητη βίζα για τις ΗΠΑ.
Οι αφίξεις των μεταναστών είναι ένα ποτάμι που θα συνεχίσει να ρέει
Οι αφίξεις των μεταναστών στην Ελλάδα είναι σαν ένα ποτάμι που θα συνεχίσει να ρέει παρά τη συμφωνία της ΕΕ με στόχο τη διακοπή του, τονίζει ο διευθυντής του κέντρου προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, Σταύρος Μιρογιάννης.



Μιλώντας στη Daily Mail χθες το απόγευμα είπε ότι στο κέντρο που διοικεί έφθασαν χθες ακόμη 700 άνθρωποι και πιστεύει ότι οι ροές θα συνεχιστούν επ' αόριστον παρά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία.
«Μπορεί να είναι δέκα, 15 από αυτές τις πλαστικές βάρκες που θα εξακολουθούν να έρχονται κάθε μέρα και θα αν χρειαστεί θα είμαστε εδώ για να υποδεχθούμε αυτούς τους ανθρώπους. H Ελλάδα και η Τουρκία είναι τόσο κοντά, είναι σαν ένα ποτάμι που θα συνεχίσει να ρέει», συμπληρώνει και συνεχίζει: «Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί, αλλά ότι και να γίνει θα κάνουμε τα πάντα για τους ανθρώπους που θα καταλήξουν εδώ.
H Daily Mail αναφέρει ακόμη ότι την Κυριακή, πρώτη ημέρα της συμφωνίας έφθασαν στη Λέσβο 800 πρόσφυγες, αλλά και στο γεγονός ότι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα υπολογίζεται πλέον ότι ξεπέρασε τις 50.000.  

Ανηφόρα βλέπει ο Τσίπρας για την εφαρμογή της συμφωνίας 
Κατά τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι «έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς: η πρώτη είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι «αν δεν γίνει αυτό, δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας». «Δυστυχώς, όμως, χθες, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια» είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών. Η δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.

Μουζάλας: Πάρα πολύ δύσκολη η εφαρμογή της συμφωνίας
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας το βράδυ της Δευτέρας σε ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία ως προς την εφαρμογή της.
Παραδέχθηκε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που δρα στο Αιγαίο. Οπως επεσήμανε όμως η παρουσία της νατοϊκής δύναμης, κατέδειξε ότι οι ασταμάτητες ροές είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.
Παρά ταύτα, ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες.
«Δεν μπορεί να γίνει με μαγικό ραβδί αλλά με την πειθώ. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα δημιουργήσουμε camp στην Ειδομένη» σημείωσε και υποστήριξε ότι το κράτος είναι παράπλευρα στην Ειδομένη και στήνει θέσεις υποδοχής σε άλλες περιοχές ώστε εκεί να φτάσουν τελικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *