Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Με έναν πόνο… ένα νόμο κι όλα το Πάσχα


Αν και πλέον δεν αποτελεί είδηση, οι προσδοκίες της κοινωνίας και πάλι διαψεύστηκαν από την κυβερνητική διαπραγμάτευση με του κουαρτέτο. Ήττα κατά κράτος σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό.
Όχι μόνο 13η σύνταξη δεν θα δουν οι συνταξιούχοι, αλλά θα χάσουν τουλάχιστον ακόμη μια. Όσο για τους μισθωτούς είναι δεδομένο ότι, με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται, θα χάσουν δυο μισθούς σε φόρους.
Τι κι αν ο πρωθυπουργός «έσχιζε» τα ιμάτιά του, για μια ακόμη φορά, ότι η διαπραγμάτευση θα τελειώσει στις 25 του τρέχοντος μηνός, καθώς αισθανόταν ότι είχε λάβει από τις Βρυξέλλες το πολιτικό ΟΚ για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής για το προσφυγικό, τώρα πάμε για 25 Απριλίου και βλέπουμε…
Και μπορεί στο προσφυγικό να μην υπήρχε σχέδιο και η χώρα, με τις κυβερνητικές αστοχίες και ερασιτεχνισμούς, να μετατραπεί σε πολύ λίγο χρόνο σε ένα απέραντο… hotspot, στην οικονομία υπάρχει σχέδιο διαχείρισης της ήττας.
Να περάσουν τα μέτρα της ήττας νύχτα από τη Βουλή και να είναι Πάσχα. Όχι φυσικά γιατί θα ξεκινήσει η εβδομάδα των Παθών για φορολογούμενους και Ασφαλισμένους, αλλά για να ξεχαστούν γρήγορα ώστε να μην «επαναστατήσουν» οι «Αριστεροί» βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας.
Το χρονικό ενός… προαναγγελθέντος θανάτου
Το σχέδιο άλλωστε του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφές, με ένα πόνο…ένα νόμο.
Το κουαρτέτο στις 2 Απριλίου επιστρέφει, ώστε στις 4 να ξεκινήσει το τελευταίος κύκλος αυτής της «σειράς», με το τελευταίο επεισόδιο να παίζεται στις 11 Απριλίου, οπότε και θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» το πακέτο για να μπει στο «μικροσκόπιο» του Euro Working Group.
Πάντα φυσικά θα υπάρχει το περιθώριο των πολιτικών ελιγμών, αφού τον ίδιο μήνα, 15 – 16, στην εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ελληνική οικονομία και η πορεία του προγράμματος θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ η «αυλαία» θα πέσει στις 22 Απριλίου με τη συνεδρίαση του Eurogroup και μετά … Πάσχα.
Φόροι… κόλαση
Χαμένοι από τις αλλαγές που έρχονται στη φορολογία είναι, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Liberal, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ, αν και οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τις 18.000 ευρώ.
Η νέα αυστηρότερη κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 700 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στις πλάτες των φορολογουμένων λόγω των αλλαγών στη κλίμακα φορολόγησης και στους συντελεστές.
Φυσικά ο τελικός «λογαριασμός» περιλαμβάνει και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% που είναι σήμερα στο 15%, ανεβάζοντας το τελικό ύψος του φόρου στο 40% για τις επιχειρήσεις που θα διανέμουν τα κέρδη τους.
Ειδικότερα, η νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, για τους οποίους διατηρείται αλλά μειωμένη η έκπτωση φόρου στις 2.000 ευρώ, διαμορφώνεται ως εξής:
  • συντελεστής φορολόγησης 22,5% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ,
  • 29% από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ,
  • 37% από 30.001 έως τις 40.000 ευρώ,
  • 45% για εισοδήματα άνω των 40.001 ευρώ.
Αλλά και τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως να δίδεται η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ. Εάν φυσικά υιοθετηθεί η παράλογη πρόταση τα εισοδήματα από «μπλοκάκια» να προστίθεται σε αυτή από μισθωτή εργασία, τότε οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι «θάνατος».
Όσον αφορά τα εισοδήματα των αγροτών και αυτά θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ και στους αγρότες θα δίδεται η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ. Ωστόσο, για τους αγρότες θα αυξηθεί το φορολογητέο εισόδημα, καθώς δεν θα ισχύσει η απαλλαγή των επιδοτήσεων από τον φόρο εισοδήματος.
Τα νέα βάρη είναι δεδομένα και για τα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς θα φορολογούνται με κλίμακα ως εξής: για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 15%, από 12.000 έως 35.000 ευρώ στο 35%, ενώ για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.
«Τσουνάμι» η έκτακτη εισφορά
Οι επιβαρύνσεις όμως των φορολογουμένων δεν σταματούν, αφού το οριστικό «χτύπημα» στα εισοδήματα, με ο,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση, τους τζίρους των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τα δημόσια έσοδα, δίνεται με τη νέα κλίμακα για την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα λειτουργεί όπως και η φορολογική κλίμακα.
Οι συντελεστές «εξόντωσης» των φορολογουμένων θα διαμορφώνονται ως εξής:
  • 2,2% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
  • 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
  • 6,5% από 30.001 έως 40.000 ευρώ
  • 7,5% από 40.001 έως 65.000 ευρώ
  • 9% από 65.001 έως 220.000 ευρώ
  • 10% από 220.001 ευρώ και άνω
Ασφαλιστική… παρωδία
Ασφαλιστική… εξαθλίωση για γενιές Ελλήνων επεφύλασσε τελικά η «Πρώτη Φορά Αριστερά», αφού η χωρίς «κόκκινες» γραμμές διαπραγμάτευση φέρνει ριζικές αλλαγές στο ισχύον σύστημα οδηγώντας εκατομμύρια ασφαλισμένους σε απόγνωση.
Χαμένοι θα είναι οι «πλούσιοι» συνταξιούχοι των 1.300 - 1.400 ευρώ και άνω, αλλά και οι «προνομιούχοι» που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις πάνω από 150 ευρώ.
Και αυτό γιατί πολύ απλά ο δηλωμένος «Αριστερός» υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει ότι «χτυπάει» το κεφάλαιο, επιμένει να «πάρει» από το κουαρτέτο έστω και μια μικρή αύξηση (μια μονάδα) αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, θυσιάζοντας όμως από την άλλη πλευρά τις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ που θα δουν μειώσει έως και 30%.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, όπως έχει επισημάνει το liberal.gr, έχουν ως εξής:
  • Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και άνω, αν και οι δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν για χαμηλότερη, της τάξεως των 320 – 340 ευρώ. Για τη 15ετία είναι δεδομένο ότι η εθνική σύνταξη υποχωρεί στα 250 – 288 ευρώ.
  • Ποσοστά αναπλήρωσης, όπου το κουαρτέτο απαιτεί για τη 15αετία να υπάρξει μεγάλη μείωση, ώστε από 0,8% που είναι σήμερα να υποχωρήσει στο 0,45%, ενώ το οικονομικό επιτελείο δέχεται μειώσεις έως 10%, δηλαδή στο (0,7%) ο σχετικός συντελεστής. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη παρέμβαση επηρεάζει τις νέες, αλλά και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
  • Επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις να είναι στοχευμένες από 2% - 30%, αλλά σε συντάξεις από 150 ευρώ
  • Εφάπαξ, έρχονται μειώσεις έως 35% μέσω ενός νέου μαθηματικού τύπου που θα στηρίζεται στις αναλογιστικές μελέτες που ετοιμάζουν τα Ταμεία.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *