Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

«Χτυποκάρδια» στην Κεντροαριστερά


Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναφορικά με τις διεργασίες στον χώρο του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, καθώς μετά τις επιστολές που αντάλλαξε η Φ. Γεννηματά με τους Στ. Θεοδωράκη και Γ. Παπανδρέου τη «σκυτάλη» έχουν πάρει πρόσωπα που διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με στελέχη και των τριών πλευρών και προσπαθούν να αμβλύνουν τις διαφορές που διατυπώθηκαν στις επιστολές των τριών πολιτικών αρχηγών.
Η επιμονή του Στ. Θεοδωράκη να κινηθούν από τα κάτω οι διεργασίες για τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων του χώρου, δημιουργεί σε πολλούς την εντύπωση ότι ουσιαστικά θέλει να πει «όχι» βάζοντας μια σειρά προϋποθέσεων, ενώ άλλοι θεωρούν ότι επιδιώκει να διατυπώσει ένα «ναι» υπό όρους, με πρόθεση να εμφανιστεί στο τέλος ότι οι υπόλοιποι προσχώρησαν στη δική του πρόταση.
Διάχυτη είναι, πάντως, η εντύπωση ότι μετά από «προσαρμογές» των δύο προτάσεων ο επικεφαλής του Ποταμιού θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, καθώς την άποψη αυτή υποστηρίζουν και οι περισσότεροι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του. Οι προσπάθειες που γίνονται κινούνται στην κατεύθυνση να δρομολογηθεί ο διάλογος σε δύο επίπεδα.
Ο ρόλος Λυκούδη
Ενα που θα κινήσει τις διαδικασίες διαλόγου από τα κάτω, δηλαδή από τη βάση των κομμάτων, των κινήσεων και των διάσπαρτων προσωπικοτήτων του χώρου, όπως ζητά ο κ. Θεοδωράκης, ενώ ταυτόχρονα σε ένα δεύτερο επίπεδο θα ξεκινήσουν συζητήσεις και μεταξύ των επικεφαλής όλων των δυνάμεων που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Τις συνεννοήσεις, προκειμένου να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία, έχουν αναλάβει να κάνουν ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Μανιάτης, καθώς και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος. Προβλήματα, ωστόσο, υπάρχουν και με την πρόταση που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου, με την επιστολή του προς την Φ. Γεννηματά, καθώς ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ ζήτησε να προσκληθεί στον διάλογο για την Κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στ. Θεοδωράκης απέρριψε κάθε προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στον χώρο των αντιμεταρρυθμιστικών δυνάμεων, ενώ στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζουν ότι «η πρόταση του κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λογική και τις επιδιώξεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς». Με την άποψη αυτή, ωστόσο, διαφωνούν και πολλά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ. Στις διαβουλεύσεις δε μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ κεντρικό ρόλο εμφανίζεται να παίζει ο Φιλ. Σαχινίδης, ο οποίος είναι μεταξύ αυτών που διαφώνησαν με την πρόταση Παπανδρέου.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *