Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Απ΄ευθείας αναθέσεις έργου σε συμβούλους υπουργείων - Για αδιαφάνεια μιλάει η αντιπολίτευση


Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή με αφορμή τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, να εγκρίνει απευθείας αναθέσεις έργων έως έξι μήνες, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.


Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση ζητάει «λευκή επιταγή» για την αδιαφάνεια, τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Δραγασάκης, αντέτειναν ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση για την τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.


Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε τους ισχυρισμούς περί προσπάθειας της κυβέρνησης να προσλάβει πληθώρα συμβούλων, τονίζοντας ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Θεσμοί έχουν τεράστια τεχνογνωσία, αντίθετα από την ελληνική πλευρά που, παρά τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων ή των συμβούλων, δεν μπορούν να έχουν τις ειδικές και συγκεκριμένες γνώσεις που απαιτούνται στις διαπραγματεύσεις και έφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις για το χρέος.


«Δεν μπορούμε να το έχουμε από υπηρεσιακούς παράγοντες ή συμβούλους και για αυτό χρειάζεται να υπάρχουν κάποια συμβόλαια με εμπειρογνώμονες που έχουν πιο εξειδικευμένη γνώση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις «υπήρχαν πολύ μεγάλα συμβόλαια με ξένους εμπειρογνώμονες για συγκεκριμένα έργα».


«Εμείς απλά θα συνεχίσουμε με πολύ περιορισμένες δαπάνες και περισσότερη διαφάνεια», προσέθεσε.


Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης τόνισε η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση, όταν προκύπτουν ανάγκες σε ορισμένα υπουργεία πάνω σε ειδικά θέματα, να μπορεί να προσλαμβάνει ειδικούς συμβούλους για να την βοηθήσουν.


Αντί μέχρι τρεις μήνες όπως ίσχυε στο παρελθόν, θα μπορεί να εγκρίνει μέχρι έξι μήνες έργα, για τα οποία απαιτείται μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωσή τους, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.


Ενισχύεται η διαφάνεια στις δαπάνες τραπεζών


Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης υπεραμύνθηκε και της διάταξης που υποχρεώνει τις τράπεζες να κοινοποιούν τις δαπάνες τους για κάθε είδους διαφήμιση προς ΜΜΕ ή άλλα ιδρύματα τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η διαφάνεια στις σχέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης.


Η τροπολογία που κατατέθηκε ως προσθήκη στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, ορίζει ως αρμόδια για την τήρηση των διατάξεων των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ για κάθε άλλη περίπτωση, την Τράπεζα της Ελλάδος.


Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα τόσο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, να επιβάλουν πρόστιμα ύψους έως ένα εκατομμύριο ευρώ, σε όσους παραβιάζουν το νόμο, καθώς και να προβαίνουν σε δημόσια ανακοίνωση όπου θα περιγράφεται το πιστωτικό ίδρυμα, η φύση της παράβασης και το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε.




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *