Συναντήσεις με πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση Βγενόπουλου, που προσφέρονται για ποικίλα συμπεράσματα και είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε νέο γύρο σφοδρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης ή και να λειτουργήσουν ως προανάκρουσμα μελλοντικής ρήξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είχε χθες η Φώφη Γεννηματά και άνθρωποι του περιβάλλοντός της.
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε χθες στο γραφείο της στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη με τον Δημήτρη Τσιρώνη, ενώ στενός της συνεργάτης είδε -για λογαριασμό της- τον Νίκο Σηφουνάκη.
Πρόκειται για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία με επιστολές τους που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα προέβησαν σε βαρύτατες καταγγελίες για περίεργη ασυλία στην επιχειρηματική δράση του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Ειδικότερα δίνοντας και εσωκομματική διάσταση στο θέμα ο κ. Σηφουνάκης, σε επιστολή του την 21η Μαρτίου με αποδέκτη την κ. Γεννηματά, αναφερόταν ευθέως σε εμπλοκή και σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τον επιχειρηματία.
Μάλιστα ο πρώην υπουργός καταλόγιζε σχεδόν αποκλειστική ευθύνη στον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το «θάψιμο» μιας δήλωσής του, τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου με τον οποίο ο κ. Σηφουνάκης και το κόμμα του είχαν δικαστική διαμάχη.
Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος, αν και επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της MIG στις 11 Δεκεμβρίου 2015 στο γραφείο του στο Κολωνάκι, είχε αρνηθεί κατηγορηματικά την οποιαδήποτε στήριξη προς τον κ. Βγενόπουλο και εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και κατά ενός μέρους της Χαριλάου Τρικούπη με την αναφορά σε «γνωστά κυβερνητικά φερέφωνα».
Από τη δική του πλευρά ο κ. Τσιρώνης, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, υποστήριζε (με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής και την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας) ότι υπήρχε και ένα παράλληλο σκάνδαλο αναφορικά με τις δανειοδοτήσεις από τη Marfin Bank συμφερόντων Βγενόπουλου. Εκανε δε λόγο για «αδιανόητη και ακατανόητη» λειτουργία της Δικαιοσύνης «ως πλυντηρίου ξεπλύματος ποινικών και αστικών ευθυνών επωνύμων και ισχυρών παραγόντων της οικονομικής ζωής».
Στην υπόθεση είχε εμπλακεί με ανακοίνωσή του και το μέγαρο Μαξίμου, που καλούσε τον κ. Βενιζέλο «έστω και την ύστατη στιγμή να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταμαρτυρούν τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του». Σε ό,τι αφορά τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σημειωθούν τα εξής ιδιαιτέρως σημαντικά στοιχεία:
Σε πολλούς κομματικούς παράγοντες δίνεται η εντύπωση ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με κορυφαία στελέχη όπως ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, που ίσως σήμερα να εκλαμβάνονται ως εμπόδια στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Είναι ενδεικτικό ότι ουδέποτε επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε κάποια ανακοίνωση και εξαρχής έδειξε να μην επιθυμεί να εμπλακεί στην υπόθεση τηρώντας διακριτικές αλλά σαφείς αποστάσεις. Το γεγονός αυτό δυσαρέστησε τη βενιζελική πλευρά, αφού επί της ουσίας ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του.
Επιπλέον, και προς επίρρωση των παραπάνω εκτιμήσεων κομματικών παρατηρητών, η κ. Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή την Τρίτη έδειξε να αδειάζει εκ νέου ευσχήμως τον προκάτοχό της αποφεύγοντας κάθε ονομαστική αναφορά, ενώ παραδέχτηκε, αν και γενικόλογα, ότι πρόκειται για «διερευνώμενη από τη Δικαιοσύνη υπόθεση πράγματι αμφιλεγόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (υπόθεση Βγενόπουλου) που ξεκίνησε με ενέργειες του ΠΑΣΟΚ».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου