Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Συνάντηση Στ. Θεοδωράκη με Φ. Γεννηματά



Με επιλογή του κ. Στ. Θεοδωράκη θα γίνει η συνάντησή του με την κ. Φώφη Γεννηματά, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν που τηλεφώνησε χθες στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να κανονιστεί το ραντεβού τους στις 5 το απόγευμα στο γραφείο του στη Βουλή.

Η λεπτομέρεια για το ποιος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης δεν προτάσσεται τυχαία. Μπορεί τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως να μην το ομολογούσαν, αλλά είναι προφανές πως η απόφαση του κ. Θεοδωράκη να τηλεφωνήσει εκείνος στην κ. Γεννηματά (και όχι να περιμένει την πρόσκληση που εκείνη είχε προαναγγείλει ότι θα του απευθύνει) εξυπηρετεί τον στόχο, την ατζέντα της συνάντησης να την ορίσει ο ίδιος και όχι το ΠΑΣΟΚ. Το ποια θα είναι αυτή η ατζέντα, άλλωστε, όχι μόνον δεν το έκρυβαν, αλλά έσπευδαν και να το διοχετεύσουν χθες στον Τύπο οι συνεργάτες του. «Θα εξηγήσει στην κ. Γεννηματά την πρωτοβουλία του Ποταμιού να δημιουργηθεί ένα “Κοινοβούλιο του Κέντρου”, θα προτάξει την ανάγκη νέοι άνθρωποι και κινήσεις να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και θα διερευνήσει, έτσι, κατά πόσον η κ. Γεννηματά είναι διατεθειμένη οι αρχηγοί των κομμάτων να κάνουν πίσω στις επαφές, αφήνοντας χώρο για να δημιουργηθεί κάτι πραγματικά νέο», έλεγαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας με νόημα ότι «το Κοινοβούλιο του Κέντρου δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν ανακυκλώσει ξεπερασμένες ιδέες και πρόσωπα που δεν μπορούν σήμερα να προσφέρουν κάποια λύση».

Οι φράσεις αυτές δεν λέγονταν τυχαία από τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως. Στο Ποτάμι δεν τρέφουν αυταπάτες πως η κ. Γεννηματά θα υποχωρήσει από την πρότασή της, μετά συνεννοήσεις των αρχηγών, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και η ΔΗΜΑΡ να συγκροτήσουν μια ομοσπονδία κομμάτων στην οποία εκείνη θα διεκδικήσει και πάλι να είναι επικεφαλής. Την προοπτική αυτή ο κ. Θεοδωράκης τη θεωρεί καταστροφική και, πολύ περισσότερο, εάν η εν λόγω ομοσπονδία εκληφθεί από τους πολίτες ως δυνάμει μετεκλογικός μπαλαντέρ τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που ο ίδιος έχει αποκλείσει κάθε περίπτωση συνεργασίας του με τον κ. Τσίπρα, επιδιώκοντας να καταδείξει τις διαφορές του με την αμφισημία της κ. Γεννηματά, αλλά και με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επίσης φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που –σημειωτέον– διεφάνη και από τη χθεσινή απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου στον κ. Θεοδωράκη (σ.σ. ο πρόεδρος του Ποταμιού είχε γραπτώς κοινοποιήσει τις απόψεις του για το Κοινοβούλιο του Κέντρου και στην κ. Γεννηματά και στον κ. Παπανδρέου) στην οποία ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει –με σκόπιμη ασάφεια– ότι «τον βρίσκουν σύμφωνο κάποια από τα στοιχεία» των προτάσεων Θεοδωράκη.

Οι πολιτικές αυτές διαφορές δεν θα αναδειχθούν βέβαια στη σημερινή συνάντηση Θεοδωράκη - Γεννηματά. Αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα μείνει στις επικοινωνιακές εντυπώσεις. Πίσω από αυτές, ωστόσο, κρύβεται η ουσία. Ο κ. Θεοδωράκης μοιάζει να έχει βάλει πλώρη για μια στρατηγική συνεργασία του Ποταμιού με τη Ν.Δ., εκτιμώντας ότι όσο η νυν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να φλερτάρουν με τον κ. Τσίπρα θα έχουν χειρότερη «τύχη» και από εκείνον.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *