Το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξης του 4% το 2015, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ στο δ' τρίμηνο αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση.
Μπορεί οι βομβιστικές επιθέσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη να έχουν «χτυπήσει» τον τουρισμό της Τουρκίας, με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να ανακοινώνει πτώση 10% στις ετήσιες αφίξεις για τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη της δεκαετίας, ωστόσο η οικονομία της χώρας δεν φαίνεται να έχει διάθεση να... κατεβάσει ταχύτητα.
Το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξης του 4% το 2015, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, που ανέμενε αύξηση 3,5%.
Το δ' τρίμηνο του 2015, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ το 3,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Η στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε την ανάπτυξη του γ' τριμήνου στο 3,9% από 4% προηγουμένως και του β' τριμήνου στο 3,7% από 3,8%.
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, η τουρκική λίρα ενισχύεται κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στις 2,8299 λίρες, ενώ η απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων παραμένει σταθερή στο 9,99%.
Αξίζει να σημειώσουμε πως μπορεί οι 2,6 εκατ. πρόσφυγες από την Συρία που έχουν φθάσει στην Τουρκία να πιέζουν την αγορά κατοικιών και τα συστήματα απασχόλησης, ωστόσο παράλληλα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Σύμφωνα με οικονομολόγους και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός του κόσμου έχει θετική επίπτωση στην τουρκική παραγωγή, ενώ ενδέχεται να «ευθύνεται» εν μέρει για την απρόσμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, αλλά και για τις ισχυρότερες προβλέψεις για το 2016.
Αν και οι περισσότεροι πρόσφυγες/μετανάστες δεν παίρνουν άδειες εργασίας και καταλήγουν να εργάζονται παράνομα, ωστόσο τα χρήματα που δαπανούν τροφοδοτούν την τουρκική οικονομία. Η κυβέρνηση της χώρας σχολιάζει επίσης πως έχει δαπανήσει σχεδόν 10 δισ. δολάρια από την έναρξη του εμφυλίου, κυρίως για τος καταυλισμούς των προσφύγων, ρίχνοντας έτσι περισσότερο ρευστό σε αγαθά και υπηρεσίες.
«Έχουμε λογικά στοιχεία και αποδείξεις πως είτε οι δαπάνες των 2,6 εκατ. Σύριων προσφύγων ή της κυβέρνησης ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην θετική έκπληξη της οικονομικής ανάπτυξης το 2015», σχολίασε ο οικονομολόγος της Is Investment, Muamer Komurcuoglu.
Ανώτατος οικονομικός αξιωματούχος έχει δηλώσει πως οι Σύριοι πρόσφυγες στηρίζουν την ανάπτυξη μέσω των καταναλωτικών δαπανών.
Αν και ο υπολογισμός της συμβολής των Σύριων προσφύγων στην οικονομία είναι δύσκολο να υπολογιστεί, ωστόσο οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως δαπανούν τουλάχιστον 346 λίρες (117 δολάρια) τον μήνα, που ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η εισροή των προσφύγων οδηγεί σε αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα σε τρόφιμα και σε ενοίκια, με αποτέλεσμα ο ετήσιος πληθωρισμός να αυξάνεται κατά 9,58% τον Ιανουάριο.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου