Με σχεδόν πανηγυρικούς τόνους υποδέχθηκε το Μέγαρο Μαξίμου την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του χθεσινού Eurogroup, τα αποτελέσματα του οποίου έσπευσε να χαιρετίσει, κάνοντας λόγο για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για την ελληνική πρόταση, όσον αφορά τον προληπτικό μηχανισμό, η κυβερνητική ηγεσία περιορίσθηκε να σχολιάσει ότι αυτή έγινε αποδεκτή χωρίς να υπάρξει απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των στόχων του προγράμματος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, παραπέμποντας στον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο για περισσότερες λεπτομέρειες. Ενημέρωσε για τα εκκρεμή θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν και να νομοθετηθούν μέχρι τις 24 Μαΐου, καθώς και για τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής. Είπε, επίσης, ότι το ΔΝΤ εμφανίσθηκε να αποδέχεται την πρόταση Μοσκοβισί σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους, για ενεργοποίηση οριζόντιων μέτρων ανάλογης αποτελεσματικότητας. Η Αθήνα επικεντρώνεται στη διεκπεραίωση των διαδικασιών αυτών και τη διευθέτηση των λεπτομερειών, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και την επικύρωση, ακολούθως, της συμφωνίας από το Eurogroup, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκταμίευσης της δεύτερης δόσης. Ωστόσο, οι πανηγυρικοί τόνοι που υιοθετήθηκαν χθες δείχνουν ότι η Αθήνα θεωρεί μάλλον διεκπεραιωτική αυτή τη διαδικασία.
Αναφορικά με τη συζήτηση για το χρέος, η κυβέρνηση κάνει λόγο για καθορισμό για πρώτη φορά μιας συγκεκριμένης διαδικασίας σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Βεβαίως, θα προηγηθεί η ψήφιση των προαπαιτουμένων, οποιασδήποτε συζήτησης στο Eurogroup πιο συγκεκριμένων βημάτων αναφορικά με το χρέος.
Αλλαγή ατζέντας
Σε συνέχεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση επιλέγει να εστιάσει στη φυγή προς τα εμπρός, προεξοφλώντας ταχεία ανάταξη των δεδομένων της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του είναι να εγκλωβιστούν η κυβέρνηση και το κόμμα σε διαδικασία εσωστρέφειας για τα δύσκολα μέτρα που ψηφίστηκαν ή τον «διάβολο» που μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας στο Eurogroup. Παράλληλα, πέραν των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του στενά κομματικού ακροατηρίου, η κυβερνητική ηγεσία επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα και να στραφεί η δημόσια συζήτηση από την επιβάρυνση που επιφέρουν στους πολίτες τα επιπλέον μέτρα, στην προοπτική βελτίωσης της οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας φρόντισε στην ομιλία του χθες σε διημερίδα του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να τονίσει ότι «η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία», αλλά και «ένα σήμα ότι φύγαμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο και περνάμε σε ένα ενάρετο κύκλο, όπου αυτό το οποίο θα μας απασχολεί δεν θα είναι πια περικοπές, αλλά θα είναι το πώς θα παράξουμε πλούτο και το πώς θα τον κατανείμουμε με δικαιοσύνη για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου