Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Βορράς κατά Νότου για τη Σύνοδο - Ειρωνείες από Σόιμπλε


Με σφοδρά πυρά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάνφρεντ Βέμπερ αρχίζει η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος. Τι ζητούν Ολαντ - Ρέντσι, τι λένε οι άλλες δυνάμεις.
Τη δυσαρέσκεια του Βορρά και της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς εν συνόλω έχει προκαλέσει η σύγκληση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία), με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, με αρκετούς εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Βορρά να ασκούν σφοδρή κριτική στον Ελληνα πρωθυπουργό, με πρώτο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την Σύνοδο του Νότου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οταν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συγκεντρώνονται, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».
Ολάντ: Δεν κάνουμε κλαμπ του Νότου κατά του Βορρά
Την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετέχουν με κοινή φωνή στη συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα, θα επιδιώξει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απώτερος στόχος του προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.
Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπυ» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια.
«Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε. 
Οι χώρες που συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης.
Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ' ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εν τούτοις, οι προτεραιότητες των χωρών του νότου, «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Βέμπερ: Ο Τσίπρας θα έπρεπε να μας πει πρώτα ευχαριστώ
Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα ευχαριστώ στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, στην Βild. «Δεν χρειζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα , αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κύριος Τσίπρας καθυστερεί όμως», μεταδίδει το ΑΠΕ.
Μάρκους Φέρμπερ: Μεγάλο πρόβλημα ο σχηματισμός του μπλοκ της Νότιας Ευρώπης
Για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, μίλησε και ο ευρωβουλευτής του CSU και αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρκους Φέρμπερ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά στην Die Welt: «Είναι μεγάλo πρόβλημα το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης σχηματίζουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία των απρόθυμων αναδιανομέων, η οποία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης». Ο Φέρμπερ, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι για το γεγονός ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετατοπίζεται προς το νότο. Αυτό το μπλοκ των χωρών θα είχε τη δυνατότητα σχηματισμού μιας μειοψηφίας αρνησικυρίας χάρη στην οποία μπορεί να εμποδίσει όλους τους νόμους που δεν του αρέσουν».
 Ο Φέρμπερ, μίλησε επίσης στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, λέγοντας πως «οι νότιες χώρες ετοιμάζουν την επόμενη επίθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη σύνοδο κορυφής στην Αθήνα», ενώ τόνισε πως «θα προκύψει ξανά η έκκληση για χαλάρωμα της δημοσιονομικής πολιτικής, για περισσότερες επενδύσεις και κοινοτική συνευθύνη (των χρεών) / κοινοτικοποίηση των χρεών».
ZDF: Το μέτωπο του Τσίπρα παίρνει μόρφη
Ευνοϊκος άνεμος για τον Ελληνα πρωθυπουργό. Κατάφερε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσκαλέσει σε σύνοδο στην Αθήνα όλους του ηγέτες της νότιας Ευρώπης. «Σε καμμία όμως περίπτωση», δεν θέλει να συμπήξει μέτωπο κατά των βορείων χωρών οι οποίες είναι υπέρ της λιτότητας. Αλήθεια;
 
Το αντίθετο πρέπει να είναι το σωστό. Διότι θα μπορούσε επιτέλους να γίνει κατορθωτό να αποφευχθούν ευκολότερα από πριν οι όροι για τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση. «Τώρα που η γερμανική κυβέρνηση εξαρτάται από τη βοήθεια των Ευρωπαίων του νότου, δεν θα εφαρμοσθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα », εικάζει ο Ράινχαρντ Κλούσε, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της μεγάλης ελβετικής τράπεζας UBS. Επομένως «θα πρέπει να είναι κανείς πολιτικά γενναιόδωρος».
 
Παρόμοια γνώμη έχει ο συναδελφός του Ντάνιελ Λέντς o οικονομικός αναλυτής της συνεταιριστικής τράπεζας της Φρανκφούρτης DZ. Τον Tσίπρα τον ενδιαφέρει «να αποφύγει τον εναγκαλισμό των αυστηρών μέτρων». Τον Τσίπρα τον διευκολύνει όμως και το Brexit, αφού τώρα πρέπει να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρώπης: «Το χρονικό σημείο σύγκλησης της συνόδου των Ευρωπαίων του νότου επελέγη έξυπνα» από τον Τσίπρα λέει ο Λέντς. Σημαντικό ήταν για το σχέδιο του Τσίπρα και το γεγονός ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου οι δανειστές θα ελέγξουν αν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
 
Συγκολητική ουσία για του Ευρωπαίους του νότου είναι η οικονομική τους αδυναμία. Το γεγονός ότι χάρη στην κοινή τους προσπάθεια εισακούστηκαν και εγκαταλείφθηκαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ έχει ήδη διαφανεί. Η Κομισιόν δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο επίτροπος για την Οικονομία τηε Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μάλιστα ότι πολλοί αμφιβάλλουν πια για την Ευρώπη και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. «Ακόμα και συμβολικές κυρώσεις δεν θα γίνονταν κατανοητές από τους πολίτες», είπε ο Μοσκοβισί. Η ενίσχυση αυτής της θέσης στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη πρέπει να είναι ο πολιτικός στόχος της συνάντησης των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.
πηγή: ZDF/ AΠΕ
Θετικοί το SPD και η Αριστερά
Από την πλευρά του, ο Ούντο Μπούλμαν, ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για οικονομικά θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο, κράτησε μια πιο αισιόδοξη στάση λέγοντας στην εφημερίδα Neues Deutschland, πως το κόμμα του αγωνίζεται «εδώ και χρόνια για την εγκατάλειψη της μονόπλευρης λιτότητας. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να καταπολεμήσουμε τη εξαιρετικά υψηλή ανεργίας στην Ευρωζώνη». Τέτοια κίνητρα όμως μπλοκάρονται «από συντηρητικές κοινοβουλευτικές ομάδες και κυβερνήσεις, ιδίως τη γερμανική», δήλωσε στην ίδια γερμανική εφημερίδα ο Φάμπιο Ντε Μάζι. Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς θεωρεί ότι, ενώ ο Σόιμπλε ήθελε να βοηθήσει τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σφίγγει το λουρί στην Ελλάδα, ώστε να μην αφήσει σε ησυχία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Νέα χρέη στοιβάζονται στα παλιά και η εκταμίευση καθυστερεί εάν δεν συνεχισθούν οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις μέχρι να σπάσει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μάζι.
Αυστριακή Ραδιοφωνία: Εάν τα βρουν οι χώρες του Νότου, θα αποκτήσουν δύναμη
Εάν, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι συμμετέχουσες στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, χώρες του Νότου, πετύχουν μία κοινή γραμμή, τότε η βαρύτητά τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πολύ μεγάλη, τόνισε μιλώντας σε απευθείας σύνδεση το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο απεσταλμένος της στην ελληνική πρωτεύουσα, Ερνστ Γκέλεγκς.
Αναλύοντας τους στόχους και τις προοπτικές της συνάντησης των ηγετών, έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος επισήμανε, πως μπορεί μεν αυτή τη στιγμή να μην έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας «Άξονας του Νότου», θα μπορούσε όμως κάλλιστα να γίνει, καθώς οι ηγέτες του Νότου συναντώνται για να συμπράξουν, να συντονίσουν κοινές θέσεις, να προετοιμαστούν και κατόπιν να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα μία αλλαγή πορείας μέσα στην ΕΕ, φεύγοντας από τη σκληρή πολιτική λιτότητας και πηγαίνοντας σε μία μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία, σε ανάκαμψη της οικονομίας του μαρασμού στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες.
Και τούτο, σύμφωνα με τον κ. Γκέλεγκς, διότι οι ίδιοι φοβούνται πως, εάν δεν πάρει εμπρός η οικονομία, αν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνεται όπως και τα προβλήματα από το προσφυγικό, τότε θα βρίσκουν ολοένα και περισσότερη απήχηση στον πληθυσμό οι ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαίοι λαϊκιστές, για να αναλάβουν κατόπιν την εξουσία στις επί μέρους ευρωπαϊκές χώρες.
Ο ίδιος παρέπεμψε στην προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού πως, εάν δεν επιτευχθεί η αναζωπύρωση της οικονομίας και της απασχόλησης, απειλείται με διάλυση η Ευρώπη.
Στην ανάλυσή του, ο απεσταλμένος της Αυστριακής Ραδιοφωνίας στην Αθήνα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο προσφυγικό, επισημαίνοντας τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας απέναντι στην ΕΕ, που δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την αποστολή περισσότερης βοήθειας.
Ο ίδιος παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος, όπως τόνισε ο απεσταλμένος της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, επισήμανε πως, αντί των εκατοντάδων υπαλλήλων που η ΕΕ είχε υποσχεθεί να στείλει για να βοηθήσουν στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, έχουν έλθει στην Ελλάδα μόλις 29, ενώ από τις προβλεπόμενες μετεγκαταστάσεις 33.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχει γίνει η μετεγκατάσταση μόνον 3.000 – και η Ελλάδα αισθάνεται πως η χώρα έχει εγκαταλειφθεί μόνη της.

Handelsblatt: Ο Τσίπρας πραγματοποιεί το όνειρο του - Νέο μέτωπο κατά της Μέρκελ;
Ο Τσίπρας πραγματοποιεί με την μεσογειακή σύνοδο κορυφής ένα από τα πρώτα πολιτικά του όνειρα. Αρχικά, γράφει η Handelsblatt, το σχέδιό του είχε αποτύχει. Οι καιροί όμως άλλαξαν.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για μέτωπο κατά των βορείων χωρών της Ευρώπης διαβεβαιώνουν κύκλοι της κυβέρνησης της Αθήνας. Αν και εκ πρώτης όψεως η συνάντηση κορυφής της Αθήνας μοιάζει με αντι-σύνοδο αριστερών κυβερνήσεων κατά της Μέρκελ το Βερολίνο θέλει να εμφανίζεται ιδιαίτερα ψύχραιμο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η Μέρκελ ξεκίνησε τις επαφές της, όχι αδικαιολόγητα, με τις βόρειες και βορειοανατολικές χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες συμπίτπει η γερμανική φιλοσοφία για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Ο υπερχρεωμένος νότος όμως ενδιαφέρεται για την χαλάρωση των ορίων του ελλείμματος. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να αποκλίνει. Η γερμανική κυβέρνηση όμως δε συμμερίζεται κάτι τέτοιο. Τόσο στο Παρίσι, όσο και στο Βερολίνο οι διπλωμάτες διαφωνούν εντελώς με την άποψη ότι Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε δύο δαφορετικά μπλόκ, αναφέρει η εφημερίδα.
Οι διπλωμάτες δεν αναμένουν επίσης κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Αθήνας. Ο νότος της Ευρώπης θα ζητά όμως όλο και πιο δυνατά το τέλος της λιτότητας, όπως το κάνουν εδώ και καιρό ο Ιταλός και ο Ελληνας πρωθυπουργός Ρέντσι και Τσίπρας. Οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μιλούν με μια φωνή για το μέλλον της και για την προσφυγική κρίση.
Die Welt: «Η Μέρκελ θα πρέπει να τρέμει την Σύνοδο του Νότου»
Παράλληλα, η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται εκτενώς στη Σύνοδο του Νότου, λέγοντας πως το "σύνθημα το οποίος επέλέξε ο ίδιος ο Τσίπρας και είναι «Ανάπτυξη αντί Λιτότητα»''. «Πρόκειται για μια εξαγγελία πολέμου εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας», επισημαίνει. «Η μίνι συνάντηση κορυφής δεν είναι ένας γύρος πολυλογάδων, αλλά μια συνάντηση που θα πρέπει να κάνει την καγκελάριο Μέρκελ να τρέμει». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο χρόνος της συνάντησης δεν είναι τυχαίος. Γίνεται μια εβδομάδα πριν το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το Brexit η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε μια κοινή διάγνωση της κατάστασης: περισσότερη ασφάλεια, περισσότερες θέσεις εργασίες, περισσότερη συνεργασία. «Οι χώρες της Μεσογείου έχουν απάντηση: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερες κοινές θέσεις», παρατηρεί η εφημερίδα. «Θέλουν περισσότερη Ευρώπη, θέλουν μιαν Ευρώπη, στην οποία ισχυρά κράτη όπως η Γερμανία να τα πάρουν μαζί τους. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη».
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αρθρογράφος μέσα από την οπτική γωνία κι άλλων ομάδων κρατών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποκτήσουν λόγο και ρόλο σε μια νέα ΕΕ, όπως είναι οι χώρες του Βίζεγκραντ, ή της Α, Ευρώπης, είναι το εξής: «Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετατοπίζονται, ο άξονας ισχύος ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι εύθραυστος. Οι πρώην δυνάμεις που έδιναν τον τόνο στην Ευρώπη, απειλούνται να χάσουν τον βηματισμό τους. Νέες συμμαχίες σχηματίζονται, η Γαλλία αναζητεί άλλους εταίρους. Η συνάντηση κορυφής του Τσίπρα δίνει μια πρώτη γεύση».
Wirtschaftswoche: «Αθέτησε όλες τις υποσχέσεις ο Τσίπρας»
Στη συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και σε όλο το φάσμα της προβληματικής που αφορά στην Ελλάδα αναφέρεται και η εβδομαδιαία εφημερίδα Wirtschaftswoche. Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του γνωστού στην Ελλάδα οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν. «Στη Συνάντηση του Νότου κρύβεται πολιτική των συμβόλων», υποστηρίζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Από την αρχή της διακυβέρνησής του ο Τσίπρας ονειρεύονταν να δημιουργήσει μια αριστερή συμμαχία του νότου στην Ευρώπη. Βέβαια ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι συντηρητικός και δεν θα βρίσκεται στην Αθήνα, γιατί είναι μεταβατικός. Παρόλα αυτά οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να δώσουν ένα μήνυμα εναντίον της πολιτικής λιτότητας. Αυτό είναι το συνεκτικό στοιχείο παρόλες τις διαφορές».
Σε ότι αφορά τον ίδιο τον έλληνα πρωθυπουργό ο Μπάστιαν υποστηρίζει ότι έχει αθετήσεις όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που κανείς δεν περίμενε από έναν αριστερό. Και εκφράζει την πρόβλεψη ότι στις επόμενες εκλογές το ισχυρότερο κόμμα θα είναι όσων που δεν πάνε να ψηφίσουν. «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην μονάδα εντατικής θεραπείας της ευρωπαϊκής πολιτικής διασώσεων», υποστηρίζει. «Ο Τσίπρας κάνει όλο και πιο σαφές ότι δεν έχει πειστεί για το τρίτο πακέτο διάσωσης, το εφαρμόζει παρά τη θέλησή του. Μιλά για όρους αντί για μεταρρυθμίσεις».
Η ατζέντα του Ρέντσι για τη Σύνοδο του Νότου
Ο Ματέο Ρέντσι πρόκειται να πάρει μέρος στη σύνοδο των χωρών του Νότου στην Αθήνα με συγκεκριμένη ατζέντα. Οπως δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός, το κύριο σημείο που ενδιαφέρει τη χώρα του αυτή τη στιγμή είναι η μετανάστευση. Η Ρώμη ζητά ίσο καταμερισμό των βαρών, με πραγματική έναρξη της επανεγκατάστασης των προσφύγων και επιστροφή στις χώρες τους όσων δεν δικαιούνται άσυλο, μεταδίδει η Detusche Welle.
Παράλληλα, ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί -και στην Αθήνα- στην πρότασή του για οικονομική στήριξη των χωρών της Αφρικής, από τις οποίες προέρχονται και περνούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Ιταλία θέλει να αποφευχθεί η ανοικτή σύγκρουση με το Βερολίνο. Ζητά, όμως, μεγαλύτερη ευελιξία για να στηριχθεί η ανάπτυξη. Αλλά και για να αντιμετωπισθούν τα έργα ανοικοδόμησης στις σεισμόπληκτες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *