Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αριστεροί πλειστηριασμοί, αριστερό Ταμείο



Η κυβέρνηση Συριζα – ΑΝΕΛ είναι παγιδευμένη: μετά την λανθασμένη απόφαση του Μαξίμου να παραμείνει στη διακυβέρνηση, υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο,  έχει πλέον οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Είναι υποχρεωμένη, εκ των πραγμάτων, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την συμφωνία αυτή, δηλαδή να απελευθερώσει πλήρως την αγορά και να υποθηκεύσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.
Φτάσαμε έτσι σήμερα στην παράδοση του ιδιωτικού χρέους στους ξένους κερδοσκόπους, οι οποίοι πρόκειται να προχωρήσουν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλέσει τεράστιο κύμα αντίστασης, το οποίο όχι μόνον θα μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς, αλλά θα καταρρακώσει και το κύρος της κυβέρνησης.
Τι είναι το Υπερταμείο;
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, διά του Τσακαλώτου της ομάδας των 53, υποθήκευσε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα, σε ένα ταμείο διαχείρισης το οποίο διοικεί άνθρωπος της Κριστίν Λαγκάρντ. Το ταμείο αυτό, όπως προκύπτει από το ιδρυτικό του, θα λειτουργήσει ως εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και όσοι δημόσιοι οργανισμοί κρίνονται κατάλληλοι θα περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και θα πωλούνται.
Ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίζεται- μαζί και οι καημένοι οι οικολόγοι Τσιρώνης και Δημαράς- πως αυτό δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση και κυρίως δεν σημαίνει πώληση του νερού σε ιδιώτες, εφόσον κάτι τέτοιο οριστικά το έχει απαγορεύσει το ΣτΕ!
Και τότε, εφόσον κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, γιατί έβαλαν την ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο και δεν την άφηναν έξω; Για φιγούρα την έβαλαν; Όχι. Την ‘έβαλαν για να την πουλήσουν- προφανώς  εν ώρα ανάγκης. Μα όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε τέτοια ώρα και κάθε τρεις και λίγο τρέχει να βρει λεφτά. Επομένως, ο κ. Τσακαλώτος δεν μας λέει όλη την αλήθεια. Ούτε καν τη μισή.
Κανένας δεν θα αντιδράσει
Και το ΣτΕ; Δεν νομίζω κανείς να πιστεύει πως εάν αποφασίσουν οι δανειστές να πουλήσουν την ΕΥΔΑΠ θα τους εμποδίσουν οι δικαστές. Εμπόδισαν οι δικαστές κανένα μνημονιακό μέτρο; Όχι. Εφόσον οι δανειστές  το αποφασίσουν, θα  τους εμποδίσει ο δικαστής και θα στείλει την Ελλάδα εκτός ευρώ;
Το υπερταμείο είναι πενταμελές, δεν δίνει λογαριασμό στη Βουλή και η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει την πλειοψηφία. Τι να την κάνει την πλειοψηφία, εφόσον απαιτείται ομοφωνία σχεδόν; Και επίσης, τι να την κάνει την πλειοψηφία, εφόσον υπάρχουν δυο ξένοι στη διοίκηση, που τους έβαλαν οι δανειστές; Πρόκειται να τους εμποδίσουν; Να τους πάνε κόντρα; Δηλαδή, θα έρθει η πρόταση του Λεπάπ και θα σηκωθούν οι έλληνες και θα του πουν όχι; Πότε είπαμε όχι; Αν του πούμε όχι, θα βγάλει από την τσέπη του τις δραχμές.
Επομένως, όλο αυτό το σκηνικό έχει ένα και μόνον όνομα:  Ο Τσίπρας εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο, ετοιμάζοντας το έδαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.


Φυσικά η κυβέρνηση περιμένει πρώτον ρύθμιση του χρέους, μετά περιμένει έξοδο στις αγορές μέσα στο 17 και ταυτόχρονα ανάπτυξη. Αυτές είναι τόσο απλοϊκές σκέψεις, που είναι να απορεί κανείς με τους εισηγητές που τις ανέπτυξαν και με αυτούς που τις υιοθέτησαν. Ακόμη και ανάπτυξη μικρή να έρθει μέσα στο 17, αυτό δεν έχει καμία άμεση πολιτική επίπτωση, σε μια κοινωνία που συνολικά έχει περάσει το κατώφλι της φτώχιας. Όλοι γνωρίζουν πως μια αναπτυξιακή διαδικασία έχει ορίζοντα δεκαετίας και οι πολιτικές της συνέπειες φάινονται περίπου στο μέσον αυτού του κύκλου. Όσοι μέσα στην κυβέρνηση γνωρίζουν οικονομική ιστορία θα έπρεπε να είχαν συμβουλεύσει αναλόγως τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, το μοντέλος που εφαρμόζεται είναι αμιγώς νεοφιλελεύθερο. Η εφαρμογή του, ακόμη και πετυχημένη να είναι - που δεν θα είναι προφανώς- θα καρπωθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν αυτές τις ιδέες και όχι από τον Συριζα.

Μέχρι να γίνουν οι γερμανικές εκλογές, σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα θα έχει μεταβληθεί σε χώρα χαοτική- όλοι εναντίον όλων. Η κυβέρνηση έκανε το λάθος να μην παραδώσει την εξουσία έγκαιρα και να αναλάβει η ίδια να οδηγήσει τη χώρα στο χάος της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που ούτε το πιστεύει, ούτε έχει και τις κοινωνικές δυνάμεις να το υποστηρίξει.

Έκανε λάθος. Και βαδίζοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% στις δημοσκοπήσεις, εάν δεν δείξει γρήγορα πολιτικά αντανακλαστικά, εάν δεν έχει ρεφλέξ, θα εισέλθει ενδεχομένως στο μονοπάτι που πρώτος βάδισε αγέρωχα το 2010 ο Γιώργος με την ομάδα του.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *