Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

UNICEF: «Το Χαλέπι αργοπεθαίνει, 2.000.000 άνθρωποι δεν έχουν νερό»


«Το Χαλέπι αργοπεθαίνει και ο κόσμος παρακολουθεί το νερό να κόβεται και την πόλη να βομβαρδίζεται – πρόκειται απλώς για την τελευταία πράξη απανθρωπιάς» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Unicef Τζάστιν Φορσάιθ, μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό, που κατέστρεψε το κέντρο άντλησης νερού για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας ενώ οι αντάρτες σε αντίποινα έκλεισαν και το δεύτερο αντλιοστάσιο αφήνοντας χωρίς νερό δύο εκατομμύρια ανθρώπους.
Η UNICEF προειδοποιεί ότι η απώλεια της παροχής νερού θέτει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, όπου η μόνη εναλλακτική πηγή πόσιμου νερού βρίσκεται μέσα σε εξαιρετικά μολυσμένα πηγάδια.

Ασφαλέστερες εναλλακτικές για την οργάνωση του ΟΗΕ βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση, όπου υπάρχουν πηγάδια βαθιά και υπόγεια.
Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη μεταφορά πόσιμου νερού με φορτηγά έκτακτης ανάγκης σε όλη την πόλη, αλλά προειδοποίησε ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση που δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και δεν εξαλείφει τον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών στο Χαλέπι.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των παιδιών να σταματήσουν οι επιθέσεις στις υποδομές ύδρευσης και να καταστεί δυνατή η ασφαλής πρόσβαση και για την αξιολόγηση και για την αποκατάσταση των ζημιών στο σταθμό Μπαμπ Αλ Ναϊράμπ και η επαναλειτουργία του σταθμού Σουλεϊμάν Αλ-Χαλάμπι» τόνισε ο Φορσάιθ εκ μέρους της Unicef.


Μερικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, έχουν καταφύγει στο μάζεμα λασπόνερων με κουβάδες και μπουκάλια κατά μήκος των οδών.
Ορισμένοι κάτοικοι έχουν στραφεί στα social media για να μάθουν από που θα μπορέσουν να προμηθευτούν καθαρό νερό και οι περισσότεροι είναι σε απόγνωση.
Ο εκπρόσωπος της Unicef Κίραν Ντουάιερ δήλωσε ότι η έλλειψη τρεχούμενου νερού θα μπορούσε να είναι «καταστροφική» για τον αποκλεισμένο, εδώ και μήνες, άμαχο πληθυσμό στο Χαλέπι και υποστήριξε ότι το νερό χρησιμοποιείται ως όπλο του πολέμου και από τις δύο πλευρές.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *