Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Κάποιοι έχουν διαβάσει Γάιο Πετρώνιο…

Ο Γάιος Πετρώνιος, ήταν ένας αυλικός του Νέρωνα και θεωρείται ο συγγραφέας του Σατυρικού. Σε αυτόν, αποδίδεται η περίφημη φράση «ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, ασ’ τον λοιπόν να εξαπατηθεί». Είναι αλήθεια, πως ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας, το γνωρίζει αυτό. Ανεξάρτητα αν έχει διαβάσει Πετρώνιο. Γνωρίζει την ανάγκη μιας μερίδας της κοινωνίας, να ακούει πράγματα (συνήθως υποσχέσεις), τα οποία ακόμα και με αντικειμενικά κριτήρια είναι αδύνατον να υλοποιηθούν. Του αρέσει όπως φαίνεται, η εξαπάτηση, να ηχούν στ’ αυτιά του ωραία λόγια.

Και πολλά σημερινά κυβερνητικά στελέχη, ακολουθούν την συμβουλή του Πετρώνιου. Την αρχή την έχει κάνει ο ίδιος ο επικεφαλής τους (πρόκειται γι’ αυτό που χαρακτήρισε αυταπάτες αλλά δεν ήταν τέτοιες). Ωστόσο, στην περίπτωσή τους παρατηρείται ένα επιπλέον ακραίο φαινόμενο. Την μέθοδο της εξαπάτησης, την αποκαλύπτουν -όχι κάποιοι τρίτοι παράγοντες αλλά- κάποια άλλα κυβερνητικά στελέχη! Αυτοακυρώνονται δηλαδή. Αυτό, ενδεχομένως να μην το είχε προβλέψει ο Πετρώνιος.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα του φαινομένου, παρατηρήθηκε με το περίφημο υπερταμείο και την ένταξη σε αυτό μιας σειράς δημοσίων επιχειρήσεων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μετρό, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ κ.ά.). Ο νόμος για την δημιουργία του υπερταμείου (που ψηφίσθηκε τον Μάιο), προβλέπει με σαφή τρόπο την δυνατότητα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ. Δυο υπουργοί (Σκουρλέτης, Σπρίτζης), επιχείρησαν στη Βουλή να πουν το ακριβώς αντίθετο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων και ότι όλα αυτά αποτελούν προπαγάνδα της αντιπολίτευσης. Λίγες ώρες μετά, ένας άλλος συνάδελφός τους (Τσακαλώτος), είπε ακριβώς το αντίθετο. Την αλήθεια δηλαδή.

AdTech Ad
Είπε χαρακτηριστικά, πως δεν αποκλείεται, είναι πιθανή η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που περνάνε στο υπερταμείο. Βέβαια, ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι όσο ο ίδιος είναι υπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να βάλουν την υπογραφή τους σε κάτι τέτοιο, αλλά κι αυτό εντάσσεται στην φράση του Πετρώνιου. Άλλωστε ο συγκεκριμένος υπουργός έλεγε πως γι’ αυτόν αποτελεί κόκκινη γραμμή η μείωση του αφορολόγητου και λίγο μετά το αφορολόγητο μειώθηκε.

Σχετικό με την προαναφερόμενη ρύθμιση για το υπερταμείο και το δεύτερο κρούσμα που αφορά τους προερχόμενους από τους Οικολόγους (Τσιρώνη, Δημαρά) υπουργό και βουλευτή. Προς στιγμή, έκαναν μια μικρή φασαρία ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την διάταξη για ένταξη στο υπερταμείο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Τελικά βέβαια, τέτοιο θέμα δεν υπήρξε αφού αλλάξαν γνώμη (!), ωστόσο πρέπει να σημειωθεί κάτι άλλο. Η διάταξη για το υπερταμείο και η ένταξη σε αυτό και των συγκεκριμένων δυο εταιρειών, έχει ψηφιστεί και από τους δυο (και από άλλους 150 βουλευτές) από τον περασμένο Μάιο! Τώρα, απλά ψηφίζεται ως προαπαιτούμενο εκείνου του νόμου.

Τρίτο πολύ πρόσφατο κρούσμα, αυτό που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες. Ο Τσίπρας, ο Παππάς και μια σειρά από άλλα κυβερνητικά στελέχη φώναζαν με κάθε ευκαιρία πως δεν θέλουν δικούς τους καναλάρχες και δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου,  ήρθε να τους διαψεύσει: «Ο κ. Καλογρίτσας, προφανώς συνήψε μια συμφωνία και με μέλη της τωρινής κυβέρνησης, αλλά αυτή η συμμαχία δεν ήταν τόσο ισχυρή ώστε να κερδίσει τους αντιπάλους», είπε. Για να προσθέσει πως «φυσικά και είναι δουλειά της κυβέρνησης να έχει κάποια φιλικά μέσα ενημέρωσης»!

Ο Πετρώνιος, έζησε την περίοδο 27-66 μ.χ. Κάπου εκεί έγραψε και την περίφημη φράση του. Έγινε διαχρονική, τουλάχιστον για τη χώρα μας…

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *