Η «επιχείρηση νομιμότητα» στο τηλεοπτικό τοπίο ήταν εξ αρχής σύνθετη υπόθεση. Όπως εξ αρχής ήταν δεδομένος και ο πόλεμος των καναλαρχών μέχρι τελικής... εξόντωσης αλλήλων.
Μόνον που πλέον το ζήτημα αποκτά και ιδιαιτέρως ευαίσθητες πολιτικές και θεσμικές διαστάσεις - διαστάσεις, οι οποίες θέτουν υπό αίρεση το εάν οι 4 «υπερθεματιστές» θα είναι τελικά και οι 4 νέοι, και νόμιμοι, καναλάρχες.
Οι αποστάσεις που πήρε χθες ο Αλέξης Τσιπρας από τον όμιλο Καλογρίτσα και οι ευθείες αιχμές Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ προς την κυβέρνηση για επιχείρηση τραπεζικών διευκολύνσεων φίλων και ημετέρων αποτυπώνουν και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο μπαίνει η μάχη της νέας τηλεοπτικής - και οικονομικής - ισχύος.
Οι καταγγελίες-αποκαλύψεις των κομμένων του διαγωνισμού Alpha και Star (ήτοι, Κοντομηνά - Βαρδινογιάννη) περί διάτρητου Πόθεν Έσχες Καλογρίτσα υιοθετήθηκαν πάραυτα από την αξιωματική αντιπολίτευση και συνδυάστηκαν με την επεισοδιακή προσπάθεια αλλαγής διοίκησης στην Attica Bank και τη νέα θύελλα στις σχέσεις κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα.
Φαινομενικά, το ραντεβού Τσίπρα -Στουρνάρα το απόγευμα του Σαββάτου έφερε ανακωχή στο δύσκολο αυτό μέτωπο, όμως το πολιτικό ζήτημα παραμένει διάπλατα ανοιχτό.
Στην πράξη, η αντιπολίτευση - όπως λένε ανοιχτά γαλάζια στελέχη τα τελευταία 24ωρα - χρεώνει στην κυβέρνηση προσπάθεια να ελέγξει την Attica Bank για να στήσει μέσω αυτής - και μέσω της χορήγησης ευνοϊκών έως και αμφιλεγόμενων δανείων - το δικό της μιντιακό και επιχειρηματικό σύστημα, στο οποίο η ΝΔ εντάσσει και τον όμιλο Καλογρίτσα.
Το Μαξίμου έχει αποκρούσει εξ αρχής τους εν λόγω ισχυρισμούς περί νέας διαπλοκής, ενώ πηγές και της Attca Bank διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα Καλογρίτσα για χορήγηση μεγάλου δανείου ( το οποίο και θα μπορούσε να καλύψει την πρώτη δόση του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες).
Οι καταγγελίες ωστόσο για ελλιπές Πόθεν Έσχες Καλογρίτσα και η υπόθεση με τα περίφημα βοσκοτόπια έχουν πυροδοτήσει προβληματισμό και στην κυβέρνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χρεωθεί ένα φιάσκο στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες - πόσο μάλλον, μετά την αρχική πολιτική νίκη που έφερε το υψηλό τίμημα της δημοπρασίας.
Υπό το κλίμα αυτό, ο πρώτος που έσπευσε να αποστασιοποιηθεί ήταν ο υπουργός Υποδομών - και κουμπάρος του Καλογρίτςα - Χρήστος Σπίρτζης, ενώ το πλέον καθαρό μήνυμα έσπευσε να το στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες, από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ:
«Αν κάποιος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «από τους υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο, κανείς τους δεν είναι φίλος μας».
Αυτή είναι και η γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί στο εξής το Μαξίμου, το οποίο πλην των άλλων δέχεται και την έντονη πίεση Καμμένου να εξαντλήσει τη θεσμική αυστηρότητα απέναντι στον όμιλο Καλογρίτσα.
Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Μαξίμου το βράδυ του Σαββάτου μετά το ραντεβού Τσίπρα - Στουρνάρα μόνον τυχαία δεν ήταν, ενώ ο Πάνος Καμμένος ήταν από τους πρώτους που καυτηρίασαν μέσω Twitter τις αποκαλύψεις για τα βοσκοτόπια.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν εγγυώνται άμεσο ξεκαθάρισμα του νέου τηλεοπτικού πολέμου, με δεδομένες και τις στενές σχέσεις Καμμένου με τον πρώτο επιλαχόντα Ιβάν Σαββίδη, την έως τώρα σιωπή Καλογρίτσα, αλλά και τον ανοιχτό πόλεμο του δεύτερου επιλαχόντα Δημήτρη Κοντομηνά κατά αμφοτέρων - τόσο κατά Σαββίδη όσο και κατά Καλογρίτσα...
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου