Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Απροθυμία υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, διαπιστώνει ο Ρέγκλινγκ


Πρόοδο αλλά και δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα βλέπει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg.
Στο βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Ρέγκλινγκ ο τίτλος που κυριαρχεί είναι πως η Ελλάδα είναι το πιο οξύ πρόβλημα της Ευρωζώνης.
Ωστόσο ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι οι προοπτικές δεν είναι κακές για την Ελλάδα, ενώ επί του θέματος έκανε αναφορά και στο ΔΝΤ το οποίο όπως είπε αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του περιμένοντας ανάπτυξη 2,8%, κάτι που δείχνει, όπως είπε, ότι η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά εξόδου από τη χώρα.
Όμως στο σημείο αυτό επεσήμανε πως για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές.
Ο κ. Ρέγκλινγκ σχολίασε πως υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής αναφέροντας πως δεν το υποστηρίζουν όλοι στην κυβέρνηση. «Το υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, το υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που δεν το υιοθετούν» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Βέβαια δήλωσε ότι από πέρυσι τον Αύγουστο «έχουμε επιστρέψει σε τροχιά» αν και είπε πως η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα που εξακολουθεί να είναι σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης.
Ακόμη είπε ότι το σημείο καμπή ήταν η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης με τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015. «Πέρυσι η Ελλάδα είχε νέα κυβέρνηση, η οποία άλλαξε την μέχρι τότε στρατηγική».
Κληθείς να μιλήσει για το χρέος και τη στάση του ΔΝΤ σε σχέση με τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε βέβαιος πως «δεν είναι οι γερμανικές εκλογές που θα κρίνουν τη στάση του ΔΝΤ». Επίσης σημείωσε πως υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ του Eurogroup και του Ταμείου για τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Μελετούμε τώρα πώς μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση, και είπαμε αργότερα να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».
«Πρέπει να αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα διαφέρει από άλλες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται το ΔΝΤ στον κόσμο. Το πλαίσιο το οποίο λειτουργεί το ΔΝΤ στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα πολύ καλό πλαίσιο. Ωστόσο στην Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί, διότι εκεί βρισκόμαστε εμείς, το ESM». 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *