Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ τα μέτρα αντίβαρο για το κλείσιμο της αξιολόγησης


Πολιτική διευκόλυνση «καίγεται» να εξασφαλίσει η κυβέρνηση από τους δανειστές στην πιο κομβική φάση της διαπραγμάτευσης.

Και αυτό θα συμβεί με μια συμφωνία-πακέτο, η οποία θα προβλέπει εκτός από νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και παράλληλη νομοθέτηση θετικών συγκεκριμένων μέτρων, σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά έσοδα ξεπερνούν τους στόχους.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά φέρεται να προτείνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά μία μονάδα (από το 13% στο 12% δηλαδή), μείωση του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν εισοδήματα από 6.000 έως 8.636 ευρώ και είχαν απαλλαγή μέχρι φέτος, αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το «πακέτο» περιλαμβάνει και μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών. Σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε πρόταση-σχέδιο θα τεθεί σε διαπραγμάτευση.

Οι βασικοί λόγοι που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την πρόταση είναι δύο:

Πρώτον, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει προσεχώς να πείσει κοινωνία, βουλευτές και κόμμα ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία κέρδισε τη δυνατότητα για φοροαπαλλαγές. Και ότι πέρα από τον «κόφτη» θα ενεργοποιείται και ο -κατά τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού- «δότης».
Δεύτερον, το... περιτύλιγμα της συμφωνίας είναι αυτό που θα του εξασφαλίσει -εκτός απροόπτου- μια φυγή προς τα εμπρός.
Το κυβερνητικό αφήγημα που καλλιεργείται τα τελευταία 24ωρα δεν είναι τυχαίο. Ο πρωθυπουργός προλειαίνει το έδαφος για όσα θα ακολουθήσουν. Γι' αυτόν τον λόγο μιλάει για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα». Που σημαίνει ότι μπορούν να συζητήσουν για ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο όμως, όπως εξηγεί στο iefimerida κυβερνητική πηγή, «θα πρέπει να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Συνεχίζεται το πάρε-δώσε με τις προτάσεις

Επί της ουσίας πρόκειται για τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο, ώστε αν όλα κυλήσουν ομαλά και υπάρξει συμφωνία στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, να δρομολογηθούν όλα μέχρι τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου.



Σε παρασκηνιακό επίπεδο, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, το πάρε-δώσε με τους δανειστές συνεχίζεται και οι συνομιλίες βρίσκονται στο πιο κομβικό τους σημείο. Και πέραν του ότι η Αθήνα παζαρεύει αντισταθμιστικά μέτρα -καθότι θυσιάζει το αφορολόγητο- όλα δείχνουν πως θα επιμείνει στο να κερδίσει και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά - και αυτό διότι αποτελούν εμβληματικό σύμβολο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Πάντα έτσι παίζει ο Τόμσεν»

Με φόντο τα παραπάνω, η κυβέρνηση διαμηνύει πια πως «γίνεται προσπάθεια να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές» και κυρίως με το ΔΝΤ, που επιμένει στις θέσεις του.

Όσο για τη δήλωση Τόμσεν για αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η κυβέρνηση την εκλαμβάνει ως κίνηση τακτικής του στελέχους του Ταμείου, σχολιάζοντας πως «πάντα έτσι παίζει».

Η Παπανάτσιου για τις απαιτήσεις των δανειστών

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό real και σε ερώτηση σχετικά με το αφορολόγητο ποσό, επιβεβαίωσε τις απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ για τη μείωσή του. Η υφυπουργός είπε, όμως, ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι τόσο η μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και του ΦΠΑ και άλλων φόρων. Πρόκειται για μειώσεις φόρων, οι οποίες ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση μαζί με μείωση φόρου εισοδήματος στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα αλλά και των εισφορών.

Η υφυπουργός διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτό που ζητείται δεν είναι η μείωση του αφορολόγητου για το 2016 ή το 2017 και το 2018, αλλά από το 2019 και μετά. Αναφερόμενη στα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ για τον αριθμό των φορολογούμενων που είναι "αφορολόγητοι" σημείωσε ότι συμπεριλαμβάνει σε αυτούς, ενώ δεν θα έπρεπε, και τους φορολογούμενους που δεν έχουν εισοδήματα και είναι άνεργοι.







   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *