Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Στο 1,630 δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, μόνο τον Ιανουάριο - 500 κατασχέσεις την ημέρα από την εφορία.


Στο 1,630 δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, μόνο τον Ιανουάριο. Για 851.818 οφειλέτες η ΑΑΔΕ έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. 500 κατασχέσεις την ημέρα από την εφορία. Η ανάλυση των χρεών των φορολογούμενων.


Παρά το τσουνάμι κατασχέσεων, με ρυθμό 500 την ημέρα, οι φορολογούμενοι τον Ιανουάριο φαίνεται πως διένυσαν έναν από τους χειρότερους -οικονομικά- μήνες της ζωής τους. Άφησαν χρέη ύψους 1,630 δισ. ευρώ να γίνουν ληξιπρόθεσμα, τόσο για φόρους όσο και λοιπές υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των οφειλετών με «ανοίγματα» σε 4.173.206.

Πρακτικά ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστούν στο δημόσιο ενώ δύο στους δέκα (στο σύνολο των 8,5 εκατομμυρίων) είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.

Τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι απογοητευτικά. Καταδεικνύουν ότι ο εκρηκτικός συνδυασμός φόρων και εισφορών έχουν γονατίσει την κοινωνία και δυστυχώς η εικόνα δεν φαίνεται να μεταβάλλεται άμεσα.

Μάλλον χειρότερη θα γίνει, όταν (εφόσον κλείσει η συμφωνία) εφαρμοστούν τα πρόσθετα μέτρα σκληρής λιτότητας, με μείωση του αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων, προκειμένου να τραφούν τα υπερμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα.

Τον Ιανουάριο, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι στον μακρύ κατάλογο των οφειλετών προστέθηκαν 26.723 φορολογούμενοι, στοιχείο το οποίο ενδεχομένως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με την παράλληλη αύξηση των κόκκινων δανείων, εν αναμονή ρυθμίσεων που δρομολογούνται από το περασμένο καλοκαίρι αλλά ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί.

Η νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αποκλείεται παράλληλα να συνδέεται και με την πρεμιέρα των νέων ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες τρόμαξαν τους εργαζόμενους και απειλούν εν μέσω χαοτικών διαδικασιών και πρακτικών αδυναμιών την ομαλή είσπραξη των εσόδων του ΕΦΚΑ.

Παρά την εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων τον Ιανουάριο πάντως, το συνολικό στοκ των απλήρωτων φόρων και οφειλών προς το δημόσιο μειώθηκε σε σχέση με τα τέλη του περασμένου έτους καθώς από τα 95 δισ. ευρώ υποχώρησε στα 93,4 δισ. ευρώ. «Κλειδί» για αυτή την εξέλιξη αποτελεί η παράλληλη αύξηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης καθώς η ΑΑΔΕ μέσω κατασχέσεων (αλλά και των ρυθμίσεων οφειλών) κατάφερε να εισπράξει πέρυσι 5,157 δισ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης:

· Για 851.818 οφειλέτες, η ΑΑΔΕ έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

· 1.672.771 οφειλέτες είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

· Τον Ιανουάριο επιβλήθηκαν 12.764 νέες κατασχέσεις, ή κατά μέσο όρο 500 ανά εργάσιμη μέρα.

· Από τα νέα χρέη του Ιανουαρίου, ύψους 1,63 δισ. ευρώ, τα 730 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτα φόροι. Η εφορία έχει εισπράξει από τα φρέσκα χρέη 48 εκατ. ευρώ ενώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν τον πρώτο μήνα του 2017, 332 εκατ. ευρώ.

Η ανάλυση των χρεών
Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016, διαμορφώθηκαν στα 91,77 δισ. ευρώ και αναλύονται σε:

· 9 δισ. ευρώ χρεών των ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων

· 13 δισ. ευρώ από πτωχευμένες επιχειρήσεις

· 69,5 δισ. ευρώ χρεών φυσικών και νομικών προσώπων

Μεγάλο τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. αφορά σε πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, για έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, για μη έκδοση ή για ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και πλήθος άλλων παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ο οποίος ίσχυε μέχρι το 2013. Τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 31,5 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύπτουν περίπου το 1/3 των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την παλαιότητα των οφειλών προς το Δημόσιο από πρόστιμα του Κ.Β.Σ. και την ταυτότητα των οφειλετών των ποσών αυτών, τα 3,9 δισ. ευρώ των οφειλών των φορολογουμένων από πρόστιμα του ΚΒΣ αφορούν στην περίοδο 1976-2005, δηλαδή έχουν παλαιότητα από 11 έως και 40 έτη.


Έλενα Λάσκαρη - euro2day.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *