Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Το είπε ο Dijsselbloem


Του Γιάννη Παντελάκη

Ο πρόεδρος του Eurogroup, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μας συστήσει να "κρατήσουμε τις εκλογές για το 2019". Να παρέμβει δηλαδή μ' ένα έμμεσο αλλά σαφή τρόπο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις οι οποίες δεν αφορούν σε τήρηση μνημονίων και δεσμεύσεων αλλά στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στη χώρα. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως, κανένας δεν φαίνεται ν αντιδρά σ αυτό, όλα κυλάνε, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οι άλλοτε καταγγελτικές φωνές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, έχουν μετατραπεί σε φωνές ικανοποίησης γιατί ο Dijsselbloem στηρίζει την κυβέρνηση!

Ο Dijsselbloem, όπως και κάθε Ευρωπαίος αξιωματούχος ή εκπρόσωπος των δανειστών, έχει κάθε δικαίωμα να ελέγχει την ελληνική κυβέρνηση για τις δεσμευτικές συμφωνίες (μνημόνια), που έχει υπογράψει μαζί τους. Αν τηρούνται ή όχι αυτές, αν υπάρχουν καθυστερήσεις ή για οτιδήποτε άλλο συνδέεται αποκλειστικά με αυτές τις συμφωνίες. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποκτήσει παράλληλα και δικαίωμα παρέμβασης για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και γενικότερα για θέματα που αφορούν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο χρόνος πραγματοποίησης των εκλογών ή οποιοδήποτε σχετικό θέμα, αποτελεί ένα δικό μας ζήτημα.

Η περήφανη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που άλλοτε κατήγγειλε τους πολιτικούς της αντιπάλους για "Μερκελιστές" και άλλα τινά, όχι απλά δεν έχει να πει τίποτα γι αυτό, αλλά επιφανή στελέχη της αναπαράγουν τις σχετικές δηλώσεις Dijsselbloem με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ο υφυπουργός Μπαλάφας δηλώνει πως εκλογές θα γίνουν το 2019 και "αν συμφωνεί ο Dijsselbloem ακόμα καλύτερα", ενώ ο ευρωβουλευτής Παπαδημούλης - που ασκείται στην πολιτική μέσω τουίτερ - γράφει χαρακτηριστικά σ ένα από τα τουιτ: "άακυρο από Dijsselbloem σε Μητσοτάκη για τις εκλογές". Δεν τον ενοχλεί δηλαδή η παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup, το αντίθετο, την επικαλείται ως επιχείρημα για ν απαντήσει στον Μητσοτάκη που ζητάει εκλογές!

Στις δηλώσεις Dijsselbloem ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη παράμετρος, που αφορά στην φανερή – όπως έχει εκδηλωθεί και από το παρελθόν- στήριξη των δανειστών προς την σημερινή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τον Έλληνα πρωθυπουργό τον οποίο θαυμάζει αφού "απέδειξε ότι είναι ένας επιτυχημένος πολιτικός ικανός να οδηγήσει τη χώρα του στον δρόμο της σταθερότητας". Ο Ολλανδός δηλώνει ακόμα πως "Ο Τσίπρας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ως όφειλε".


Πράγματι, αυτό συνέβη, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων οι οποίες "ήθελαν" ένα ακόμα τρίτο σκληρό μνημόνιο καθώς και την υλοποίηση των εκκρεμοτήτων από τα δυο προηγούμενα που δεν είχαν προχωρήσει. Τα έκανε και τα έκανε "αναίμακτα" αφού με την πολιτική του στρατηγική είχε αφοπλίσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Παρά τις επικοινωνιακού τύπου κινήσεις και κορώνες ( (οι οποίες μοναδικό σκοπό έχουν τον περιορισμό της αποσυσπείρωσης του αριστερού ακροατηρίου), ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα υλοποιήσουν κατά γράμμα όλες τις μνημονιακές προβλέψεις και ακόμα περισσότερες. Γι αυτό άλλωστε αποτελούν τους εκλεκτούς των δανειστών οι οποίοι θέλουν να τους διατηρήσουν στην κυβέρνηση όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο…     
















 liberal.gr  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *