Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Προαπαιτούμενο για τους δανειστές η έναρξη των πλειστηριασμών...


Την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως προϋπόθεση για να κλείσει στην ώρα της η 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βάζουν οι δανειστές.

Μετά τις Βρυξέλλες, και το ΔΝΤ ανέβασε τους τόνους σ' αυτό το ζήτημα στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση-κλειδί, η οποία σε «συνδυασμό με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, William Murray, για να προσθέσει ότι «ενθαρρύνουμε τις Αρχές στο να εφαρμόσουν το μέτρο το συντομότερο δυνατό».

Είχαν προηγηθεί στην αρχή της εβδομάδας οι συστάσεις από το Eurogroup αλλά και από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, ενώπιον των υπόλοιπων ομολόγων του, να επιληφθεί του θέματος ώστε να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση που θα αλλάξει όλο το χρονοδιάγραμμα της 3ης αξιολόγησης.

Ας σημειωθεί οτι οι e-πλειστηριασμοί θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, αλλά η κυβέρνηση φοβούμενη σκηνικό Ισπανίας -όπου οι εξώσεις είναι πρωτοφανείς και συνιστούν «μαύρη σελίδα» για τη χώρα- επιχείρησε να κερδίσει χρόνο. Το τελεσίγραφο από τους δανειστές ορίζει ως τελευταία ημερομηνία εκκίνησης του μέτρου την 30ή Νοεμβρίου.

Οπως ήταν φυσικό, οι πλειστηριασμοί επισκίασαν τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα, όπως οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

«Χρειάζεται βιώσιμη λύση» ανέφερε ο κ. Murray, παραπέμποντας στις συζητήσεις που διεξάγονται ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων σημείωσε πως «δεν βλέπουμε ρίσκα για τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και γι’ αυτό δεν ζητάμε επιπλέον μέτρα».
















Μάριος Χριστοδούλου





efsyn.gr












0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *