Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Εκατόμβη νεκρών στη Συρία και νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας


Σφαγή

Τουλάχιστον 100 άνδρες των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία σκοτώθηκαν έπειτα από συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνασπισμού η επίθεση ήταν απάντηση σε «απρόκλητη επίθεση» εναντίον αρχηγείου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ).

Ήταν μια επίθεση πολύ μεγάλης κλίμακας εναντίον της συριακής δύναμης την οποία, σύμφωνα με τον διεθνή συνασπισμό, συγκροτούσαν «περίπου 500 άνδρες σε έναν μεγάλο, αραιό σχηματισμό, υποστηριζόμενο από πυροβολικό, άρματα μάχης, συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και όλμους».

Οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι «υποπτεύονταν πως οι συριακές φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν εδάφη που είχαν απελευθερώσει οι ΣΔΔ από το “Ισλαμικό Κράτος” από το 2014 μέχρι το 2017» και «πιθανόν επεδίωκαν να καταλάβουν πετρελαιοπηγές στη Χουσάμ, μια σημαντική πηγή εσόδων του ISIS από το 2014 έως το 2017».

Επίσης, υποστηρίζουν ότι είχαν ενημερώσει τη Ρωσία πριν αρχίσει η επιχείρηση.

Μόσχα: Εχθρική ενέργεια
Σκληρή ήταν η αντίδραση της Δαμασκού, με την επίσημη κυβέρνηση της Συρίας να κάνει λόγο για «νέα επίθεση» και «απόπειρα στήριξης της τρομοκρατίας».

Στην ανακοίνωσή της, όπως μεταδόθηκε από τα συριακά ΜΜΕ, τονίζει ότι «οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού βομβαρδίζουν τις λαϊκές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και υπάρχουν αναφορές για θύματα».

Η Μόσχα από τη δική της πλευρά χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «εχθρική ενέργεια».

Σε δήλωσή του, το μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου Φρανζ Κλίντεβιτς τόνισε πως «οι ενέργειες του αμερικανικού συνασπισμού δεν συνάδουν με την εφαρμογή του δικαίου. Πέρα από κάθε αμφιβολία πρόκειται για εχθρική ενέργεια».

Άμαχοι νεκροί από τις συριακές δυνάμεις
Την ίδια στιγμή, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε τον θάνατο τουλάχιστον 18 αμάχων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν έπειτα από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώς στην ανατολική Γούτα, ανταρτοκρατούμενο θύλακα ανατολικά της Δαμασκού.

Σήμερα, είναι η τέταρτη ημέρα εντατικών αεροπορικών επιδρομών των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος εναντίον της Γούτα, όπου περίπου 400.000 κάτοικοι τελούν υπό πολιορκία από το 2013.

Πλέον ο αριθμός των νεκρών αμάχων στην περιοχή φτάνει τους 167 από τη Δευτέρα.






















 efsyn.gr  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *