Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

Σόιμπλε: Στο χείλος του γκρεμού η γερμανική κυβέρνησηΘέση για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα κρίνουν την επιβίωση της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ πήρε ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι στο χείλος του γκρεμού. «Και τα δυο κόμματα πρέπει να κοιτάξουν μέσα στην άβυσσο», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε συνεδρίαση του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο κόμμα της Μέρκελ και του εταίρου της Ζεεχόφερ για το προσφυγικό.


Η αντιπαράθεση των δύο αδελφών κομμάτων (CDU και CSU) που ξέσπασε εδώ καιρό επικεντρώνεται ουσιαστικά σε ένα ζήτημα: μονομερή μέτρα στο προσφυγικό ή ευρωπαϊκές λύσεις. Ο Χορστ Ζεεχόφερ σκοπεύει να απαγορεύσει στα γερμανικά σύνορα την είσοδο προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτείνει η επαναπροώθηση των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία έχουν καταγραφεί, να γίνεται σε συνεννόηση με αυτές τις χώρες.

Τη στάση της Μέρκελ στηρίζει πλήρως το προεδρείο του CDU που συνήλθε τόσο χθες το βράδυ, όσο και σήμερα το πρωί. Στήριξη παρείχε χθες το βράδυ στον Ζεεχόφερ και το προεδρείο του CSU.

Ο Ζεεχόφερ για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση την Μέρκελ ανακοίνωσε στην πορεία της συνεδρίασης ότι προτίθεται να παραιτηθεί από υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του κόμματος.  Η απόφαση του θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης των ηγεσιών του CDU του CSU σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο. Μέχρι στιγμής πάντως η κάθε πλευρά εμμένει στη θέση της.Πάντως ο Μάρκους Σέντερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης υποστήριξε ότι η απόφαση του Ζεεχόφερ να παραιτηθεί «ξάφνιασε» το κόμμα του ενώ συμπλήρωσε ότι η CSU είναι έτοιμη για συμβιβασμούς και δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά ούτε από την κοινή ΚΟ με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις σημαίνουν διαφοροποίηση του Μάρκους Σέντερ από τον Χορστ Ζεεχόφερ μένει να φανεί εντός της ημέρας.

Στις 15:00 ώρα Ελλάδος συνήλθε στο Βερολίνο, η ΚΟ των δύο κομμάτων και στις 6 μ.μ. θα συναντηθούν οι ηγεσίες του CDU και του CSU, ενώ στη συνέχεια, μετά από αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, θα συναντηθούν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το ζητούμενο σε αυτή τη συνάντηση είναι, σύμφωνα με την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, η διένεξη που ξέσπασε για το προσφυγικό στα χριστιανικά κόμματα δεν αφορά μόνο αυτά. Ακόμη και αν καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα τον αποδεχθεί το SPD.


tvxs.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου