Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

«Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα»

«Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, απαλλάσσοντας το λαό και τον τόπο από το Μνημόνιο της καταστροφής. Αντικαθιστώντας το μ’ ένα Εθνικό Σχέδιο για την Αναπτυξιακή και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.»
Ήταν, ούτως ή άλλως, μία ομιλία με ιστορική καινοτομία: πρώτος ηγέτης αριστερού κόμματος που ανέβηκε στο βήμα, το δεύτερο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης. Ήταν επίσης μία ομιλία που περιείχε υψηλούς τόνους κατά των κυβερνητικών εταίρων, πλην όμως ο ομιλητής απέφυγε την οξύτητα, παραμένοντας σκληρός. Η ρητορική ήταν συνεπής
ως προς το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ: «Ήρθα να σας μιλήσω για μια διαδικασία λαϊκής και κοινωνικής χειραφέτησης που δεν μπορεί παρά να είναι δύσκολή και επίπονη, αλλά θα οδηγεί σταδιακά στην αυτοδυναμία του λαού μας, ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια του και με τις δικές του δυνάμεις, όχι μόνο να βγει από τη κρίση, αλλά να ανοικοδομήσει σε στέρεα θεμέλια μια νέα Ελλάδα.»
Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε από την αρχή να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα, νομικό ή πολιτικό, για αποπομπή της χώρας από το ευρώ. «Δεν υπάρχει θεσμική πρόβλεψη αποπομπής κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη. Κανείς στην Ευρωζώνη δεν έχει πολιτικό κίνητρο να εξωθήσει καμία χώρα σε οικειοθελή αποχώρηση.» Και έσπευσε να πει ότι δεν υπάρχει «λόμπι δραχμής», αλλά το «λόμπι της χρεοκοπίας» γύρω από τις δυνάμεις που στηρίζουν ή στηρίζονται από την κυβέρνηση. Παρουσιάζοντας στοιχεία και μεγέθη είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση και τα λαϊκά στρώματα σε εξαθλίωση. «Και επιβεβαιώνεται, για μία ακόμα φορά ότι: όσο πιο πολύ φτωχαίνουμε ως λαός τόσο πιο πολύ χρεωνόμαστε ως χώρα.»
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί επαναφορά του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας και του επιδόματος ανεργίας, στα επίπεδά τους πριν από το δεύτερο Μνημόνιο. Όπως, επίσης, και για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Παραλλήλως δεσμεύεται για ένα οικονομικό πρόγραμμα με κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Στόχος του σχεδίου είναι «να διεκδικήσουμε μεσα από την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Καθώς και τη διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και την αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης. Όπως ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953.»
Ο κ. Τσίπρας ότι είναι εφικτή η αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες με παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, συγκρότηση περιουσιολογίου και αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Δεν αναφέρθηκε γενικώς στις αποκρατικοποιήσεις, είπε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει σε δημόσιο έλεγχο την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. «Στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, σκοπεύουμε να μεταφέρουμε όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας. Οι πόροι αυτοί θα καλύπτουν, κατά προτεραιότητα, μελλοντικές ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης.»
Τέλος,πρότεινε «ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό, προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης.» Με στόχους τη μείωση της ανεργίας, την κοινωνική πρόνοια, επάρκεια σε φάρμακα και καύσιμα, προστασία φυσικών πόρων και ανάπτυξη της ναυτιλίας. 
http://www.protagon.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *