Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ...

 

Γ.Σταθάκης: Χρειάζεται νέο «κούρεμα» 100 δισ. ευρώ για να βγουν τα νούμερα

Με αφορμή τη μελέτη του ΚΕΠΕ, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο σε ένα από τα οκτώ σενάρια το χρέος καθίσταται βιώσιμο (χρέος/ΑΕΠ στο 120% έως το 120%) και αυτό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης επανέλαβε ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει».
Ο συντονιστής του τομέα Ανάπτυξης δήλωσε
στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης ότι για να βγουν τα νούμερα χρειάζεται νέο κούρεμα της τάξης των 100 έως 120 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ κι όχι σε απόλυτους αριθμούς.

Ο Γ.Σταθάκης παρατήρησε ότι «αν δεν υπάρξει κάτι στον ορίζοντα για το χρέος, δεν θα είναι βιώσιμο, άρα το ΔΝΤ θα σταματήσει τις καταβολές δόσεων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έως τις αρχές ή την άνοιξη του 2013 θα υπάρξει νέο "κούρεμα" ή επιμήκυνση».

Ειδικότερα για το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος», όπως τόνισε θα πρέπει να είναι της τάξης των 100 έως 120 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε ότι τα πακέτα των μέτρων αυξάνουν όλο και περισσότερο την ύφεση.

Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κατά την άποψή του, δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή ισοσκελισμένος προϋπολογισμός έως το 2015, θα έπρεπε να επιτευχθεί με σταδιακές περικοπές, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ κι όχι σε απόλυτους αριθμούς.
 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *