Πάνω από 5.200 κενές θέσεις στα Δημοτικά
και στα Νηπιαγωγεία. Ελάχιστα Ολοήμερα θα λειτουργήσουν φέτος.
Δραματική αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Απεργιακός πυρετός
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες χιλιάδες γονείς (όσους είναι «τυχεροί» και έχουν δουλειά) που ενημερώθηκαν ότι το σχολείο των παιδιών τους παύει να είναι ολοήμερο λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Ελάχιστα θα είναι τα ολοήμερα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία που θα λειτουργήσουν φέτος. Ενας θεσμός με κοινωνική και παιδαγωγική διάσταση, που είχε λύσει ώς ένα βαθμό τα χέρια των γονιών, είναι στον αέρα. Ο λόγος που προέκυψαν τα κενά προσωπικού είναι ότι φέτος αφενός δεν έγιναν διορισμοί και αφετέρου μειώθηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών. Την ίδια ώρα συνταξιοδοτήθηκαν 2.000 εκπαιδευτικοί.
Καταγγελίες της ΔΟΕ
«Το υπουργείο Παιδείας, με έγγραφο που εξέδωσε χθες, προχώρησε στην απροκάλυπτη καταστρατήγηση εκπαιδευτικών κατακτήσεων όπως ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου. Ηταν ένα ακόμη ολέθριο βήμα της πολιτικής ηγεσίας στην κατεύθυνση της διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Τα εκπαιδευτικά κενά δεν καλύπτονται με αλχημείες» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, όπως ενημέρωσε χθες η ΔΟΕ, τα λειτουργικά κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία ανέρχονται σε 5.246, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.843 δάσκαλους, 1.101 νηπιαγωγούς, 667 καθηγητές Αγγλικών, 401 καθηγητές Φυσικής Αγωγής, 410 καθηγητές Μουσικής και 825 εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής. Την «πρωτιά» σε κενά έχουν τα Χανιά, οι Κυκλάδες και ο Νομός Αχαΐας. «Δεν μας φτάνουν 70.000 καθηγητές;» σχολίασε προκλητικά χθες στην τηλεόραση του Σκαϊ η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σε αναβρασμό βρίσκονται πλέον οι δάσκαλοι σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή κινούνταν σε… ρηχά απεργιακά νερά. Πλέον η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, με μαζικές γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο 50% της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, 1 στους 3 δασκάλους είναι υπεράριθμος. Στα χνάρια της ΟΛΜΕ, το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν είχε μέχρι αργά χθες το βραδυ καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ενός προγράμματος κινητοποιήσεων, πέρα από τη συμμετοχή στη γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ, 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν ήδη παρθεί αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και στα δημοτικά σχολεία (πρόταση Αγωνιστικών Κινήσεων και Παρεμβάσεων). Από την άλλη πλευρά ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ προτείνουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες.
Η αναλογία αριθμού μαθητών ανά τμήμα καθορίστηκε σε 1:25 μετά από πολυετείς αγώνες της Ομοσπονδίας των δασκάλων, το 2006. Το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας (που μετουσιώθηκε ήδη σε εσπευσμένη τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο) επαναφέρει το αντιπαιδαγωγικό καθεστώς του «συνωστισμού» πολύ μεγάλου αριθμού μαθητών σε αίθουσες που σε πλήθος περιπτώσεων είναι πολύ μικρές και ανεπαρκείς ακόμη και για 25 μαθητές.
Περιπλανώμενοι καθηγητές
«Αφού προηγουμένως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεσπίτωσε εκπαιδευτικούς με το να μην ικανοποιήσει τις, απολύτως λογικές κι εφικτές, αποσπάσεις, έρχεται τώρα να τους μετατρέψει σε περιπλανώμενο προσωπικό και να καταδικάσει τους μαθητές με ελλειμματικού χαρακτήρα «εκπαιδευτικές» διαδικασίες» σχολιάζει η ΔΟΕ τη στάση του υπουργείου. Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο δίνει οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, ζητώντας από τα σχολεία «να δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των μικρότερων τάξεων, όσον αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα».
Εν τω μεταξύ, με παρέμβαση στην Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος τελικά απέσυρε την ύστατη ώρα από το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο τη διάταξη που κατέθεσε προς ψήφιση προχθές, η οποία θα επέτρεπε προσαύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη ή τμήμα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αγιασμός απεργίας
Πρώτο κουδούνι, μαυρισμένα πρόσωπα, μετεξεταστέοι μαθητές στο μάθημα «επικαιρότητα», δυναμικές παρεμβάσεις καθηγητών, πανό έξω από τα σχολειά, αγωνίες και απορίες. Αγιασμός απεργίας. Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά και παρακολούθησε τις παρεμβάσεις-ενημερώσεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις δύο εκπαιδευτικών στα παιδιά και στους ελάχιστους γονείς που ήταν εκεί. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια καθηγήτρια (δούλευε στον δημοφιλή κλάδο υγείας) που δεν θα είναι φέτος μαζί τους λόγω διαθεσιμότητας. Δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών δεν είχε ιδέα ούτε τι σημαίνει διαθεσιμότητα ούτε ότι προχθές το βράδυ ψηφιζόταν ένα νομοσχέδιο που τους αφορούσε. Στο 1ο ΕΠΑΛ επί της οδού Πειραιώς συγκροτήθηκε μία από τις 4 απεργιακές επιτροπές του Πειραιά (μία για κάθε καλλικρατικό δήμο) εν όψει της πενθήμερης απεργίας των καθηγητών που ξεκινάει τη Δευτέρα. Οι άλλες 3 είναι στο 1ο ΕΠΑΛ Περάματος, στο 2ο ΓΕΛ Νίκαιας και στο 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας. Με την κατάργηση 50 ειδικοτήτων 15.000 μαθητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως δεν θα συνεχίσουν τις σπουδές που είχαν επιλέξει στην τεχνική εκπαίδευση. Θα αναγκαστούν να αλλάξουν ειδικότητα ή θα κατευθυνθούν προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ, με ανυπολόγιστο κόστος για τις οικογένειές τους.
Με μαύρα ρούχα
Στα μαύρα ντύθηκαν οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Σάμου κατά τη διάρκεια του αγιασμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις «μαύρες ημέρες στην παιδεία». Με πανό και συνθήματα όπως «προσοχή, εκτελούνται δημόσια σχολεία», οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν στο πίσω μέρος του προαυλίου όταν η σχολική σύμβουλος ετοιμάστηκε να αναγνώσει την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Τουλάχιστον 10 καθηγητές από τα δύο σχολεία έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
«Σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε όλους τους εργαζόμενους, θέλουμε τους γονείς σου, μα χρειαζόμαστε και σένα. Οχι για να αναλάβεις εσύ το κόστος του αγώνα, εμείς θα το σηκώσουμε στο ακέραιο παρά τις βρομιές που διαδίδουν ορισμένα ΜΜΕ. Εμείς οι καθηγητές σου, σε θέλουμε πλάι μας γιατί όπως και στην τάξη είναι η δικιά σου συμμετοχή, φωνή και παρουσία που δίνει νόημα στον αγώνα μας» διάβασε συγκινημένη καθηγήτρια στο 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας κατά τον αγιασμό, για να ακολουθήσει αποθέωση από τους μαθητές.
Σε 2 Δημοτικά και 6 Νηπιαγωγεία του νομού Χανίων το κουδούνι δεν χτύπησε χτες λόγω ελλείψεων δασκάλων. Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία Ανώπολης και Γαύδου και για τα Νηπιαγωγεία της Χώρας Σφακίων, Πλατάνου και Ελους Κισσάμου, Ροδοβανίου, Καντάνου και Αση Γωνιάς.
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος
Σε άλλη χώρα, την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε μήνυμά του στο twitter για τη νέα σχολική χρονιά ανέφερε: «Καλή σχολική χρονιά σε όλους. Μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Με ανοικτά σχολεία, τους δασκάλους στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία!». Τον έψαχναν σε 6 σχολεία της Αθήνας που είχε ανακοινωθεί η έλευσή του, τελικά μετά το twitter εμφανίστηκε στα Βίλια, στον αγιασμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Γυμνάσιο των Βιλίων, συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και ζήτησε «απ’ όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, ώστε να έχουμε μια καλή και ομαλή σχολική χρονιά, για να μείνουν τα παιδιά μας ανέγγιχτα από αυτήν την κρίση». Παρέστη επίσης και στον αγιασμό στα σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
k.zafeiropoulos@efsyn.gr
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών
Κοινό εκπαιδευτικό μέτωπο επιχειρούν να δημιουργήσουν καθηγητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και δάσκαλοι. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι πρόεδροι των τριών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και ΔΟΕ) διακήρυξαν πως κοινός στόχος τους είναι ο συντονισμός των κινητοποιήσεων μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης είπε ότι «ο αγώνας είναι μεγάλος» και ζήτησε την έμπρακτη στήριξη μαθητών και γονιών για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος εξήγησε ότι έχει προκύψει τεράστιο πρόβλημα στα ολοήμερα σχολεία από τα οποία απουσιάζουν πολλοί δάσκαλοι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί για να καλύψουν ανάγκες δημοτικών σχολείων. Οπως αποκάλυψε πριν από δύο ημέρες, στάλθηκε στα σχολεία σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι οι δάσκαλοι θα κάνουν μια 48ωρη απεργία 18 και 19 του μήνα (απεργία ΑΔΕΔΥ), ενώ θα ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις στις τοπικές ενώσεις δασκάλων για να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχεια.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κουρουτός, πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), που επίσης έχει εξαγγείλει απεργία για τις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι το πρόβλημα στην εκπαίδευση αφορά όλη την κοινωνία και δεν πρόκειται για μια συντεχνιακή διεκδίκηση ενός κλάδου εργαζομένων.
Κ.Ζαφ.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Ελλείψεις σε κτίρια, καθαρίστριες, σχολικά
→Σοβαρά προβλήματα με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
«Φάλτσα» χτύπησε το κουδούνι στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, με απεργίες, καταγγελίες και μεγάλες ελλείψεις. Η φετινή σχολική χρονιά δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη οι σχολικές επιτροπές, δεν υπάρχουν καθαρίστριες και ούτε κονδύλια για τη συντήρηση των περισσότερων κτιρίων. Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο ο επικεφαλής της παράταξης Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη, Χρήστος Μάτης, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν καν το προβλεπόμενο πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Αποτέλεσμα:
● Να μην μπορεί να διατεθεί ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση των σχολείων, αφού δεν υπάρχει αποδέκτης, ελλείψει σχολικών επιτροπών.
● Να μην έχουν προσληφθεί καθαρίστριες, αφού τις συμβάσεις μαζί τους τις υπογράφει η σχολική επιτροπή. Κάποια σχολεία καθαρίστηκαν από τις λίγες μόνιμες καθαρίστριες του δήμου και κάποια από την εθελοντική προσφορά γονέων και εκπαιδευτικών, αναφέρει μεταξύ άλλων.
Μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως έχουν ανακοινώσει, απέστειλε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου, σημειώντας: «Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας. Γι” αυτό, τα όνειρα και οι στόχοι τους δεν μπορούν και δεν πρέπει να εγκλωβιστούν σε κλειστά σχολεία…».
Ολα… ρόδινα τα είδε από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Καρατάσιος, που παρέστη στην τελετή αγιασμού του 15ου Δημοτικού. «Σήμερα, υποδεχόμαστε τους μαθητές στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους και με το 95% των εγχειριδίων στα θρανία των μαθητών μας» δήλωσε.
● Σκληρή γλώσσα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Παιδεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, που παρέστη στον αγιασμό του 55ου Δημοτικού σχολείου, στη Θεσσαλονίκη.
● Δεν έπιασε ο αγιασμός στην Ξάνθη… όπου αναστολή των μαθητικών δρομολογίων αποφάσισε ο Συνεταιρισμός Ραδιοταξί λόγω χρεών.
Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η μεταφορά των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες αναστέλλεται λόγω προβλημάτων που αφορούν την παράταση των συμβάσεων. Ζητούμε συγγνώμη από μαθητές και γονείς για την όποια ταλαιπωρία».
Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία προβλέπεται η παράταση των περσινών συμβάσεων της Περιφέρειας με τους ιδιοκτήτες των ταξί, κάτι που σύμφωνα με τους τελευταίους «αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες».
Οπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες ταξί, «η Αντιπεριφέρεια προχώρησε σε μείωση των σχολικών δρομολογίων καθώς και των τιμών των δρομολογίων αυτών, ενώ αναμένουμε άμεσα διευκρινίσεις για το θέμα από το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τον τρόπο παράτασης των συμβάσεων».
● Στη Χίο, μετά τους καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Στη χθεσινή Γ.Σ. του Συλλόγου, παρουσία μεγάλου αριθμού εργαζομένων του κλάδου, αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από Δευτέρα 16/9, ενώ η συνέχισή τους θα αποφασίζεται από νέα Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη λήξη της απεργίας.
http://www.efsyn.gr/
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες χιλιάδες γονείς (όσους είναι «τυχεροί» και έχουν δουλειά) που ενημερώθηκαν ότι το σχολείο των παιδιών τους παύει να είναι ολοήμερο λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Ελάχιστα θα είναι τα ολοήμερα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία που θα λειτουργήσουν φέτος. Ενας θεσμός με κοινωνική και παιδαγωγική διάσταση, που είχε λύσει ώς ένα βαθμό τα χέρια των γονιών, είναι στον αέρα. Ο λόγος που προέκυψαν τα κενά προσωπικού είναι ότι φέτος αφενός δεν έγιναν διορισμοί και αφετέρου μειώθηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών. Την ίδια ώρα συνταξιοδοτήθηκαν 2.000 εκπαιδευτικοί.
Καταγγελίες της ΔΟΕ
«Το υπουργείο Παιδείας, με έγγραφο που εξέδωσε χθες, προχώρησε στην απροκάλυπτη καταστρατήγηση εκπαιδευτικών κατακτήσεων όπως ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου. Ηταν ένα ακόμη ολέθριο βήμα της πολιτικής ηγεσίας στην κατεύθυνση της διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Τα εκπαιδευτικά κενά δεν καλύπτονται με αλχημείες» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, όπως ενημέρωσε χθες η ΔΟΕ, τα λειτουργικά κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία ανέρχονται σε 5.246, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.843 δάσκαλους, 1.101 νηπιαγωγούς, 667 καθηγητές Αγγλικών, 401 καθηγητές Φυσικής Αγωγής, 410 καθηγητές Μουσικής και 825 εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής. Την «πρωτιά» σε κενά έχουν τα Χανιά, οι Κυκλάδες και ο Νομός Αχαΐας. «Δεν μας φτάνουν 70.000 καθηγητές;» σχολίασε προκλητικά χθες στην τηλεόραση του Σκαϊ η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σε αναβρασμό βρίσκονται πλέον οι δάσκαλοι σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή κινούνταν σε… ρηχά απεργιακά νερά. Πλέον η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, με μαζικές γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο 50% της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, 1 στους 3 δασκάλους είναι υπεράριθμος. Στα χνάρια της ΟΛΜΕ, το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν είχε μέχρι αργά χθες το βραδυ καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ενός προγράμματος κινητοποιήσεων, πέρα από τη συμμετοχή στη γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ, 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν ήδη παρθεί αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και στα δημοτικά σχολεία (πρόταση Αγωνιστικών Κινήσεων και Παρεμβάσεων). Από την άλλη πλευρά ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ προτείνουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες.
Η αναλογία αριθμού μαθητών ανά τμήμα καθορίστηκε σε 1:25 μετά από πολυετείς αγώνες της Ομοσπονδίας των δασκάλων, το 2006. Το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας (που μετουσιώθηκε ήδη σε εσπευσμένη τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο) επαναφέρει το αντιπαιδαγωγικό καθεστώς του «συνωστισμού» πολύ μεγάλου αριθμού μαθητών σε αίθουσες που σε πλήθος περιπτώσεων είναι πολύ μικρές και ανεπαρκείς ακόμη και για 25 μαθητές.
Περιπλανώμενοι καθηγητές
«Αφού προηγουμένως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεσπίτωσε εκπαιδευτικούς με το να μην ικανοποιήσει τις, απολύτως λογικές κι εφικτές, αποσπάσεις, έρχεται τώρα να τους μετατρέψει σε περιπλανώμενο προσωπικό και να καταδικάσει τους μαθητές με ελλειμματικού χαρακτήρα «εκπαιδευτικές» διαδικασίες» σχολιάζει η ΔΟΕ τη στάση του υπουργείου. Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο δίνει οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, ζητώντας από τα σχολεία «να δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των μικρότερων τάξεων, όσον αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα».
Εν τω μεταξύ, με παρέμβαση στην Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος τελικά απέσυρε την ύστατη ώρα από το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο τη διάταξη που κατέθεσε προς ψήφιση προχθές, η οποία θα επέτρεπε προσαύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη ή τμήμα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αγιασμός απεργίας
Πρώτο κουδούνι, μαυρισμένα πρόσωπα, μετεξεταστέοι μαθητές στο μάθημα «επικαιρότητα», δυναμικές παρεμβάσεις καθηγητών, πανό έξω από τα σχολειά, αγωνίες και απορίες. Αγιασμός απεργίας. Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά και παρακολούθησε τις παρεμβάσεις-ενημερώσεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις δύο εκπαιδευτικών στα παιδιά και στους ελάχιστους γονείς που ήταν εκεί. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια καθηγήτρια (δούλευε στον δημοφιλή κλάδο υγείας) που δεν θα είναι φέτος μαζί τους λόγω διαθεσιμότητας. Δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών δεν είχε ιδέα ούτε τι σημαίνει διαθεσιμότητα ούτε ότι προχθές το βράδυ ψηφιζόταν ένα νομοσχέδιο που τους αφορούσε. Στο 1ο ΕΠΑΛ επί της οδού Πειραιώς συγκροτήθηκε μία από τις 4 απεργιακές επιτροπές του Πειραιά (μία για κάθε καλλικρατικό δήμο) εν όψει της πενθήμερης απεργίας των καθηγητών που ξεκινάει τη Δευτέρα. Οι άλλες 3 είναι στο 1ο ΕΠΑΛ Περάματος, στο 2ο ΓΕΛ Νίκαιας και στο 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας. Με την κατάργηση 50 ειδικοτήτων 15.000 μαθητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως δεν θα συνεχίσουν τις σπουδές που είχαν επιλέξει στην τεχνική εκπαίδευση. Θα αναγκαστούν να αλλάξουν ειδικότητα ή θα κατευθυνθούν προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ, με ανυπολόγιστο κόστος για τις οικογένειές τους.
Με μαύρα ρούχα
Στα μαύρα ντύθηκαν οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Σάμου κατά τη διάρκεια του αγιασμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις «μαύρες ημέρες στην παιδεία». Με πανό και συνθήματα όπως «προσοχή, εκτελούνται δημόσια σχολεία», οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν στο πίσω μέρος του προαυλίου όταν η σχολική σύμβουλος ετοιμάστηκε να αναγνώσει την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Τουλάχιστον 10 καθηγητές από τα δύο σχολεία έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
«Σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε όλους τους εργαζόμενους, θέλουμε τους γονείς σου, μα χρειαζόμαστε και σένα. Οχι για να αναλάβεις εσύ το κόστος του αγώνα, εμείς θα το σηκώσουμε στο ακέραιο παρά τις βρομιές που διαδίδουν ορισμένα ΜΜΕ. Εμείς οι καθηγητές σου, σε θέλουμε πλάι μας γιατί όπως και στην τάξη είναι η δικιά σου συμμετοχή, φωνή και παρουσία που δίνει νόημα στον αγώνα μας» διάβασε συγκινημένη καθηγήτρια στο 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας κατά τον αγιασμό, για να ακολουθήσει αποθέωση από τους μαθητές.
Σε 2 Δημοτικά και 6 Νηπιαγωγεία του νομού Χανίων το κουδούνι δεν χτύπησε χτες λόγω ελλείψεων δασκάλων. Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία Ανώπολης και Γαύδου και για τα Νηπιαγωγεία της Χώρας Σφακίων, Πλατάνου και Ελους Κισσάμου, Ροδοβανίου, Καντάνου και Αση Γωνιάς.
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος
Σε άλλη χώρα, την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε μήνυμά του στο twitter για τη νέα σχολική χρονιά ανέφερε: «Καλή σχολική χρονιά σε όλους. Μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Με ανοικτά σχολεία, τους δασκάλους στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία!». Τον έψαχναν σε 6 σχολεία της Αθήνας που είχε ανακοινωθεί η έλευσή του, τελικά μετά το twitter εμφανίστηκε στα Βίλια, στον αγιασμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Γυμνάσιο των Βιλίων, συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και ζήτησε «απ’ όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, ώστε να έχουμε μια καλή και ομαλή σχολική χρονιά, για να μείνουν τα παιδιά μας ανέγγιχτα από αυτήν την κρίση». Παρέστη επίσης και στον αγιασμό στα σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
k.zafeiropoulos@efsyn.gr
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών
Κοινό εκπαιδευτικό μέτωπο επιχειρούν να δημιουργήσουν καθηγητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και δάσκαλοι. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι πρόεδροι των τριών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και ΔΟΕ) διακήρυξαν πως κοινός στόχος τους είναι ο συντονισμός των κινητοποιήσεων μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης είπε ότι «ο αγώνας είναι μεγάλος» και ζήτησε την έμπρακτη στήριξη μαθητών και γονιών για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος εξήγησε ότι έχει προκύψει τεράστιο πρόβλημα στα ολοήμερα σχολεία από τα οποία απουσιάζουν πολλοί δάσκαλοι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί για να καλύψουν ανάγκες δημοτικών σχολείων. Οπως αποκάλυψε πριν από δύο ημέρες, στάλθηκε στα σχολεία σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι οι δάσκαλοι θα κάνουν μια 48ωρη απεργία 18 και 19 του μήνα (απεργία ΑΔΕΔΥ), ενώ θα ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις στις τοπικές ενώσεις δασκάλων για να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχεια.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κουρουτός, πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), που επίσης έχει εξαγγείλει απεργία για τις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι το πρόβλημα στην εκπαίδευση αφορά όλη την κοινωνία και δεν πρόκειται για μια συντεχνιακή διεκδίκηση ενός κλάδου εργαζομένων.
Κ.Ζαφ.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Ελλείψεις σε κτίρια, καθαρίστριες, σχολικά
→Σοβαρά προβλήματα με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
«Φάλτσα» χτύπησε το κουδούνι στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, με απεργίες, καταγγελίες και μεγάλες ελλείψεις. Η φετινή σχολική χρονιά δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη οι σχολικές επιτροπές, δεν υπάρχουν καθαρίστριες και ούτε κονδύλια για τη συντήρηση των περισσότερων κτιρίων. Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο ο επικεφαλής της παράταξης Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη, Χρήστος Μάτης, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν καν το προβλεπόμενο πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Αποτέλεσμα:
● Να μην μπορεί να διατεθεί ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση των σχολείων, αφού δεν υπάρχει αποδέκτης, ελλείψει σχολικών επιτροπών.
● Να μην έχουν προσληφθεί καθαρίστριες, αφού τις συμβάσεις μαζί τους τις υπογράφει η σχολική επιτροπή. Κάποια σχολεία καθαρίστηκαν από τις λίγες μόνιμες καθαρίστριες του δήμου και κάποια από την εθελοντική προσφορά γονέων και εκπαιδευτικών, αναφέρει μεταξύ άλλων.
Μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως έχουν ανακοινώσει, απέστειλε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου, σημειώντας: «Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας. Γι” αυτό, τα όνειρα και οι στόχοι τους δεν μπορούν και δεν πρέπει να εγκλωβιστούν σε κλειστά σχολεία…».
Ολα… ρόδινα τα είδε από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Καρατάσιος, που παρέστη στην τελετή αγιασμού του 15ου Δημοτικού. «Σήμερα, υποδεχόμαστε τους μαθητές στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους και με το 95% των εγχειριδίων στα θρανία των μαθητών μας» δήλωσε.
● Σκληρή γλώσσα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Παιδεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, που παρέστη στον αγιασμό του 55ου Δημοτικού σχολείου, στη Θεσσαλονίκη.
● Δεν έπιασε ο αγιασμός στην Ξάνθη… όπου αναστολή των μαθητικών δρομολογίων αποφάσισε ο Συνεταιρισμός Ραδιοταξί λόγω χρεών.
Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η μεταφορά των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες αναστέλλεται λόγω προβλημάτων που αφορούν την παράταση των συμβάσεων. Ζητούμε συγγνώμη από μαθητές και γονείς για την όποια ταλαιπωρία».
Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία προβλέπεται η παράταση των περσινών συμβάσεων της Περιφέρειας με τους ιδιοκτήτες των ταξί, κάτι που σύμφωνα με τους τελευταίους «αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες».
Οπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες ταξί, «η Αντιπεριφέρεια προχώρησε σε μείωση των σχολικών δρομολογίων καθώς και των τιμών των δρομολογίων αυτών, ενώ αναμένουμε άμεσα διευκρινίσεις για το θέμα από το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τον τρόπο παράτασης των συμβάσεων».
● Στη Χίο, μετά τους καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Στη χθεσινή Γ.Σ. του Συλλόγου, παρουσία μεγάλου αριθμού εργαζομένων του κλάδου, αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από Δευτέρα 16/9, ενώ η συνέχισή τους θα αποφασίζεται από νέα Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη λήξη της απεργίας.
http://www.efsyn.gr/
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου