«Δίνουμε 11 εκατ. ευρώ. Αν δεν τα θέλετε δεν θα πάρετε τίποτα. Αλλά αυτό σταματάει την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης, Ιβάν Σαββίδης, ενώπιον βουλευτών και άλλων παραγόντων της περιοχής. Οι εξαγγελίες του ομογενή επιχειρηματία για επενδύσεις στην Ελλάδα διαμορφώνουν κλίμα διαγραφής οφειλών της ΠΑΕ προς την ελληνική πολιτεία, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί αντιδράσεις αλλά και υπαινιγμούς ως προς την εμπλοκή του Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ.Μαζί με τις προσαυξήσεις, ο ΠΑΟΚ χρωστά στο ελληνικό Δημόσιο 33 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος της ΠΑΕ προσφέρει 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου, όπως εξαγγέλλει, στη συνέχεια να επενδύσει 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δημιουργήσουν 1000 θέσεις εργασίας, όπως και φοροδοτική ικανότητα για τον ΠΑΟΚ ύψους 10 εκατ. ετησίως.
Την άποψη ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να διευκολύνει επίδοξους επενδυτές στην Ελλάδα, ακόμη και μέσω διαγραφής οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο, προωθεί ο πρώην υπουργός της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος τάσσεται υπέρ της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.
«Να πάρει μια κατεύθυνση ο υπουργός Οικονομικών και να κινηθεί αναλόγως. Δεν μπορεί να μπει εμπόδιο ο υπουργός όταν υπάρχει υπερκομματική βούληση. Όταν κάποιος έχει επενδύσει και θέλει να επενδύσει τότε η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε ρυθμίσεις ή διαγραφές από τα επιπρόσθετα χρέη που το κράτος ζητά», έχει δηλώσει, με σαφείς αιχμές προς τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος φέρεται να αντιδρά σε μία ανάλογη προοπτική, ως οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Γνώμες στο tvxs.gr:Ο ίδιος βουλευτής της ΝΔ, ως διευθυντικό στέλεχος, έπαιξε ενεργό ρόλο στη διεκπεραίωση, πριν από μερικούς μήνες, της εξαγοράς της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδας (ΣΕΚΑΠ) από τον Ιβάν Σαββίδη. Σε αυτό το πλαίσιο, δέχεται κριτική από πολιτικούς αντιπάλους του και άλλους τοπικούς παράγοντες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελέστηκε η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Γρηγόρης Ψαριανός
Βουλευτής ΔΗΜΑΡ
Χρειάζεται μία οριστική και τελεσίδικη ρύθμιση των χρεών, μία και καλή, μία και έξω, για όλες τις ΠΑΕ, χωρίς την παραμικρή διακριτική μεταχείριση. Θα μπορούσαν να διευθετηθούν οι οφειλές με την αποπληρωμή της ονομαστικής αξίας του χρέους και ενός μέρους (π.χ. το 1/3) των προσαυξήσεων.
Ιούλιος Συναδινός
Υπεύθυνος Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ
Θα εφαρμοστούν τα ίδια «κουρέματα» στα χρέη και των υπολοίπων; Των φυσικών προσώπων που χρωστάνε; Των ανθρώπων του μόχθου κ.ο.κ.; Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να επισημάνει κανείς ως γενική διαπίστωση ότι για τις πιο μεγάλες και εμπορικές ομάδες της χώρας γίνεται μία προσπάθεια να αποτελέσουν όχημα μεγάλων επενδυτικών ομίλων που ακουμπούν στη σφαίρα επιρροής διεθνών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι τα βεβαιωμένα χρέη των ΠΑΕ το 2008-2009 ήταν 80.398.844 εκατ. ευρώ ενώ το 2010 ανήλθαν σε 222 εκατ. ευρώ. Επίσης, για το 2010, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΠΑΕ ανήλθαν σε 23.331.411 ευρώ καθώς και για το 2011 ήταν 26 εκατ. ευρώ, από τα οποία είχαν εισπραχθεί μόνο τα 3 εκατ. ευρώ (βλ. ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή / 26 Σεπ).
Οι επικριτές προς αυτήν την κατεύθυνση, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και νομικοί εκπρόσωποι ξένων εταιρειών που επίσης διεκδίκησαν τη ΣΕΚΑΠ κάνουν λόγο για τροποποίηση των όρων κατά την εξέλιξη του διαγωνισμού. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι η πώληση μετοχών της ΣΕΚΕ (η οποία υπάγεται στη ΣΕΚΑΠ και η πρότερη μεταβίβαση της οποίας ήταν προϋπόθεση στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού) έγινε με συνοπτικές διαδικασίες στον Ιβάν Σαββίδη και πως ουσιαστικά δεν δόθηκε η δυνατότητα στις υπόλοιπες υποψήφιες εταιρείες να τη διεκδικήσουν.
Επιπλέον συνειρμούς προκαλεί το γεγονός ότι πριν από την αγοραπωλησία της ΣΕΚΑΠ ο Ιβάν Σαββίδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μακεδονία Παλλάς, ιδίως εν μέσω πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες οι δύο άνδρες συμφώνησαν ο ομογενής επιχειρηματίας να καταβάλει υψηλή προσφορά για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας και από την πλευρά του το ελληνικό Δημόσιο να προωθήσει τη διαγραφή χρεών του ΠΑΟΚ.
Δημοσιογραφικές πηγές από τη Βόρεια Ελλάδα επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει καταβάλει ακόμη το τίμημα για τις μετοχές της ΣΕΚΕ, προκειμένου ο ίδιος να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση προηγουμένως θα τηρήσει υποσχέσεις περί διαγραφής των χρεών του ΠΑΟΚ. Σημειώνεται ότι η ΣΕΚΑΠ οφείλει μισθούς στους εργαζόμενους της εταιρείας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι ξεκάθαρο. Οι τροπολογίες βουλευτών για διαγραφές χρεών είναι αποδεκτές σήμερα από την κοινωνία χάριν της πολιτικής τους επιβίωσης; Α! και παρεμπιπτόντως το τίμημα για τις μετοχές της ΣΕΚΕ στην ΣΕΚΑΠ το πλήρωσε ο κ. Σαββίδης; Γιατί μόνο τότε ο κ. Σαββίδης μπορεί να εκπροσωπεί τις μετοχές της ΣΕΚΕ στις Γενικές Συνελεύσεις και να μην είναι υπόλογη η Διοίκηση της ΣΕΚΕ στους μετόχους της», δηλώνει ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.
Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Αλέξανδρο Κοντό, για να λάβει την αντίστοιχη απάντηση:
«Μία ρύθμιση για τις οφειλές των ΠΑΕ θα αφορά όλες τις ΠΑΕ. Ειδάλλως, θα πρόκειται για φωτογραφική διάταξη. Η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση όσων έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας με σχέδια να αναλαμβάνει όλα τα χρέη μιας προβληματικής εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και από τεχνική άποψη, πάντοτε σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Το τίμημα για την αγορά των μετοχών της ΣΕΚΕ έχει καταβληθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ. Στους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ οφείλεται πλέον μόλις ένας μισθός, έναντι τριών, πριν από τη μεταβίβαση της εταιρείας στον Ιβάν Σαββίδη, μέσα στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Η εξαγορά τόσο της ΣΕΚΕ όσο της ΣΕΚΑΠ έγινε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το ελληνικό Δημόσιο και αμιγώς με βάση οικονομικά κριτήρια. Η προσφορά του συγκεκριμένου επιχειρηματία ήταν η υψηλότερη από τις υπόλοιπες».
Σημειώνεται ότι πληροφορίες θέλουν την τουρκική εταιρεία SEBA να προσανατολίζεται σε νομικά μέτρα για την υπόθεση εξαγοράς της ΣΕΚΕ από τον Ιβάν Σαββίδη.
http://tvxs.gr/
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου