Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Σκάνδαλο στη μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά;

Του Βασίλη Τζήμτσου
Απίστευτο και όμως αληθινό. Πουλάνε κτήριο του Δημοσίου σε ιδιώτη για να το νοικιάσει το Δημόσιο...
Δυστυχώς από τα στοιχεία που προκύπτουν φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο και μάλιστα με τις ...ευλογίες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Τραγική ειρωνεία; Το σκάνδαλο αφορά το ...ναό της Δικαιοσύνης του Πειραιά, το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης που μετακομίζει με συνοπτικές διαδικασίες από ένα δημόσιο κτήριο σε ένα δημόσιο το οποίο εσπευσμένα παραχωρείται σε ιδιώτη ο οποίος θα κερδίσει αστρονομικά ποσά από την ενοικίαση του από το Δημόσιο και δη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης!
Εξηγούμαστε.
Στις 25 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε το «πράσινο φως» στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, για τη μεταστέγαση όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά στο κτήριο «Κεράνης» επί της οδού Θηβών.
Διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:
«Ο πρωθυπουργός αποδεχόμενος την πρόταση του κ. Αθανασίου έδωσε οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα στέγασης των Πειραϊκών δικαστηρίων».
Η μεταστέγαση θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες (σ.σ. προφανώς για να καμφθούν οι αντιδράσεις) από αυτό το μήνα και θα ολοκληρωθεί έως την εκπνοή του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μετεγκατάσταση όλων των δικαστηρίων του Πειραιά συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο, λόγω των υψηλών μισθωμάτων που καταβάλλει επί σειρά ετών το υπουργείο Δικαιοσύνης για αυτές τις δικαστικές υπηρεσίες. Σήμερα, οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά στεγάζονται σε οκτώ διαφορετικά κτήρια, επιβαρύνοντας σημαντικά τον κρατικό κορβανά.
Το κτήριο «Κεράνης» ανασκευάστηκε μεν πλήρως το 2002, αλλά έκτοτε παρέμεινε αναξιοποίητο. Το νέο πλέον δικαστικό Πειραϊκό Μέγαρο έχει εμβαδόν 29.000 τετραγωνικά μέτρα, αποτελείται από ισόγειο, έξι ορόφους και υπόγειο.
Τη σχετική προκαταρκτική μελέτη για την εγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά στο νέο κτήριο εκπόνησε η «Θέμις Κατασκευαστική», που είναι ο φορέας κατασκευής των κτιριακών υποδομών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τα ψιλά γράμματα της ...είδησης
Ας διαβάσουμε τώρα πίσω από την είδηση...
• Οι παλιές αποθήκες του καπνεργοστασίου «Κεράνης» επί της λεωφόρου Θηβών 196-198 παραμένουν αναξιοποίητες από το 2002.
Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 15.766,59 m2, με συνολική δομημένη επιφάνεια 32.766,59 m2. Περιλαμβάνει έξι ορόφους χώρων εργασίας και 506 θέσεις στάθμευσης (248 υπαίθριες και 258 στεγασμένες). Στο ισόγειο υπάρχουν χώροι ιατρείου και κυλικείου. Στο δώμα υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά τόξα για την ενεργειακή υποστήριξη του κτηρίου.
• Αγοράσθηκε από το ελληνικό Δημόσιο έναντι 11,9 δισ. Δραχμών, δηλαδή 35.000.000 ευρώ. Το 1998 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε ανακοινώσει ότι σε 18 μήνες το κτήριο θα ανακατασκευαζόταν και θα στέγαζε τις υπηρεσίες του υπουργείου.
Στη συνέχεια είχε ανακοινωθεί ότι θα στεγαστούν τα κτήρια του Υπουργείου Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Τίποτα δεν προχώρησε επί 11 χρόνια.
• Γιατί επί έντεκα ολόκληρα χρόνια έμεινε αναξιοποίητο και τώρα εσπευσμένα σε χρόνο «εξπρές» μέσα σε πέντε μήνες προχωρά η μετακόμιση;
Η απάντηση είναι απλή. Το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στα υπό ιδιωτικοποίηση ακίνητα που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο ιδιώτης που θα το αγοράσει, θα έχει ως «προίκα» τα ενοίκια που θα πληρώνει το Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά για τα επόμενα 25 χρόνια!
• Το εύλογο θα ήταν το κτήριο που ανήκει στο Δημόσιο να παραχωρηθεί απευθείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να μην πληρώνει ενοίκια και να εγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες των δικαστηρίων του Πειραιά.
Όμως οι ιθύνοντες φαίνεται ότι δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη λύση, καθώς προκρίνουν τη λύση το ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, όπως άλλωστε έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά σε όλους τους τομείς...
• Το ξεπούλημα του ακινήτου του Κεράνη θα γίνει με τη μέθοδο sale & leaseback.
Με απλά λόγια: Ιδιώτης επενδυτές θα αγοράσει το ακίνητο και στη συνέχεια θα το επαναμισθώσει στο Δημόσιο.
Με ακόμα πιο απλά λόγια: Έχω ένα δικό μου σπίτι που μένω. Το βγάζω «στο σφυρί» όσο όσο και δεσμεύομαι στον επίδοξο αγοραστή πως θα το νοικιάζω για τα επόμενα 25 χρόνια. Ωραία μπίζνα για τον ιδιώτη-επενδυτή! Εγγυημένα μισθώματα και απόσβεση της επένδυσης!
Το εύλογο ερώτημα παραμένει: Γιατί το ακίνητο δεν παραχωρείται από το Δημόσιο απευθείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δίχως το μεσάζοντα ιδιώτη-επενδυτή;
Μήπως επειδή από πίσω κρύβονται τα γνωστά ντόπια και ξένα συμφέροντα;
Ας δούμε ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, 8 από τα 9 επενδυτικά σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον στο σχετικό διαγωνισμό (μεταξύ άλλων οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία "Παγγαία" της Εθνικής Τράπεζας και "Eurobank Properties", η βρετανική "London & Regional Properties" που συμμετέχει ήδη στον διαγωνισμό του Ελληνικού, η κοινοπραξία αποτελούμενη από την "Dolphin Capital" συμφερόντων του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη, που συμμετέχει και στον διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης μαζί με την "Oakhill", η "Intercontinental", κ.ά.) έχουν προκριθεί στη Βʼ φάση.
Ο διαγωνισμός πώλησης και επαναμίσθωσης είναι διάρκειας 25 ετών, μετά την οποία, η κυριότητα των κτηρίων θα επανέλθει στο Δημόσιο.
Το Δημόσιο δεσμεύεται πως για τα επόμενα 25 χρόνια θα πληρώνει στους επενδυτές που θα τα αγοράσουν ενοίκιο για τα εν λόγω κτίρια, ύψους περί τα 30 εκ. ευρώ.
Σε ποιον θα πουληθεί το ...φιλέτο των δικαστηρίων;
• Το χειρότερο είναι πως το λιμάνι «βοά» πως ανάμεσα στα επενδυτικά σχήματα φέρεται να συμετέχει και επιχειρηματίας που ανήκει στο κοντινό περιβάλλον του Πρωθυπουργού αλλά και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, γεγονός το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και υπόνοιες ως προς τη σκοπιμότητα του να πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ το ακίνητο που θα ενοικιαστεί στη συνέχεια από το Δημόσιο...
Την ερχόμενη Παρασκευή έχει συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για το θέμα, αν και ο πρόεδρος του ΔΣΠ Στέλιος Μανουσάκης έχει ήδη ταχθεί υπέρ της μετακόμισης.
Θα επανέλθουμε με νεότερο ρεπορτάζ ενόψει της σύγκλησης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των δικηγόρων του Πειραιά οι οποίοι ως ...νομικοί θα έχουν την ευχέρεια να κρίνουν αν πρόκειται αν μη τι άλλο για πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο...

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *