Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β” τρίμηνο του 2013 και η σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πώς ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο
Του Τζώρτζη Ρούσσου
Με την ανεργία των νέων από 15-24 ετών στο 59% και με άλμα σε σχέση με το αντίστοιχο β’ τρίμηνο του περασμένου έτους κατά 3,5% (που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει 181.674 λιγότερες θέσεις εργασίας) ο υπουργός Εργασίας πανηγυρίζει για τη δήθεν μείωση της στατιστικής ανεργίας στο β’ τρίμηνο του 2013!
«Τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν έτσι ότι η ανεργία “πατάει φρένο” και η αγορά εργασίας δείχνει να σταθεροποιείται» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γ. Βρούτσης, ο οποίος, πέρα από την εξέλιξή του σε μεγάλο προπαγανδιστή ή μικρό γκεμπελίσκο, αναδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνος υπουργός, που για λόγους πολιτικού αριβισμού δεν διστάζει να βαπτίζει το μαύρο άσπρο…
Τα αυγά και τα καλάθια
Ετσι ο υπουργός Εργασίας προσπαθώντας να συγκρίνει αυγά με καλάθια μιλά για μείωση της ανεργίας μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2013 και του δεύτερου τριμήνου, όταν είναι τοις πάσι γνωστό, στους κύκλους των στατιστικολόγων αλλά και των οικονομολόγων που ασχολούνται με τα οικονομικά της εργασίας, ότι λόγω της μεγάλης εποχικότητας της ελληνικής αγοράς εργασίας δεν μπορεί κανένα τρίμηνο να συγκριθεί με το προηγούμενο ή με το επόμενο. Πέραν τούτου ο κ. Βρούτσης θεωρεί μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι η στατιστική ανεργία το 2ο τρίμηνο μειώθηκε μόλις κατά 0,3% (27,1%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 (27,4%), όταν είναι γνωστό ότι φέτος έγιναν αθρόες προσλήψεις στον τουριστικό κλάδο λόγω της αύξησης των τουριστικών αφίξεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας προστίθενται σε απόλυτους αριθμούς 50.000 άνεργοι. Αυτό σημαίνει ότι αν λάβουμε ως σωστή την ακραία προπαγανδιστική θέση του κ. Βρούτση για τη σύγκριση του πρώτου με το δεύτερο τρίμηνο, η μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,3% μεταξύ των δύο τριμήνων σημαίνει αύξηση κατά 15.000 των θέσεων απασχόλησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ και με δεδομένο ότι ο τουριστικός κλάδος έπρεπε να εξυπηρετήσει 1 εκατομμύριο περισσότερους ξένους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο κ. Βρούτσης είχε φροντίσει να επιδοτήσει 10.000 εποχικές προσλήψεις στον τουριστικό κλάδο, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πώς εξήχθη η μείωση κατά 0,3% του δείκτη ανεργίας μεταξύ των δύο τριμήνων! Αλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και από την απασχόληση κατά κλάδους, όπου μόλις 5 από τους 21 επιμέρους κλάδους εμφανίζουν ισχνά ποσοστά αύξησης θέσεων απασχόλησης, ενώ ακόμη και εκεί η αύξηση -σε σύγκριση πάντα με το δεύτερο τρίμηνο του 2012- είναι ισχνή και κυμαίνεται σε μερικές χιλιάδες, όταν οι απώλειες στους υπόλοιπους κλάδους ξεπερνούν τις 100.000!
Οσον αφορά την πραγματική εικόνα της ανεργίας για το 2ο τρίμηνο, αυτή έχει ως εξής:
• Ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.632.184 άτοµα και των ανέργων σε 1.350.435.
• Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,0% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και µειώθηκε 4,2% σε σχέση µε το β΄ τρίµηνο του 2012.
• Ο αριθµός των ανέργων µειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και αυξήθηκε κατά 15,5% σε σχέση µε το Β΄ τρίµηνο του 2012.
• Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (31,1%) είναι σηµαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών (24,1%).
• Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (59%), το οποίο στις νέες γυναίκες φτάνει στο 65,1%.
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Δημόσιο: υπάρχουν ακόμα θέσεις για τα «δικά μας» παιδιά!
Μια μικρή παράμετρος στη στατιστική απεικόνιση της απασχόλησης που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει το μέγεθος της κυβέρνησης Σαμαρά και το πώς αυξάνεται ο δημόσιο τομέας όταν τσεκουρώνονται δημόσιοι υπάλληλοι. Ετσι λοιπόν η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση το β’ τρίμηνο του 2013 των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο κατά 9.700 ανθρώπους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Αναλυτικότερα, το β’ τρίμηνο του περσινού έτους οι απασχολούμενοι στη δημόσια διοίκηση, την άμυνα και την κοινωνική ασφάλιση ανέρχονταν σε 323.700 χιλιάδες ανθρώπους ενώ το β’ τρίμηνο του 2013 έχουν φτάσει τους 333.400 ανθρώπους. Το δεύτερο τρίμηνο, βέβαια, του 2012 είναι η χρονική στιγμή που αναλαμβάνει η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά. Πώς όμως προκύπτει η αύξηση των μισθοδοτούμενων, αφού το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης περισσότεροι από 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι; Η απάντηση βρίσκεται στο βόλεμα «ημετέρων» με την ιδιότητα του μετακλητού υπαλλήλου και όπως φαίνεται η… αξιοκρατία καλά κρατεί στις τάξεις της Ν.Δ.!
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου