Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΠΑΠ: τον βάζουν ενέχυρο για να τον εξαγοράσουν!

H EMMA DELTA HOLDING ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ-ΣΜΕΤΣ ΑΝΑΖΗΤΑ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Απορία προκαλεί η «σιωπή» κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ για τη μέθοδο της εταιρείας

Οπως λένε άνθρωποι της αγοράς, αν υποτεθεί ότι η Emma Delta διαθέτει σε ρευστό τα 652 εκατ. ευρώ του τιμήματος, συμφέρει να τα δώσει παρά να δανειστεί με 9% και να φορτωθεί με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ που θα της κοστίσουν οι τόκοι μέχρι το 2017

Του Βασίλη Γεώργα
Με τα λεφτά των άλλων επιχειρεί να εξαγοράσει τον ΟΠΑΠ το ελληνοτσεχικό fund Emma Delta Holding, οι μέτοχοι του οποίου έπεισαν από την πρώτη στιγμή την ελληνική κυβέρνηση ότι έχουν τα 652 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν το 33% από το Δημόσιο.

Η εταιρεία Emma Delta Holding, που συστήθηκε από τους Μελισσανίδη –Σμετς ειδικά για την εξαγορά του ΟΠΑΠ, ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για να δανειστεί από ελληνικές και ξένες τράπεζες το ποσό των 400 εκατ. ευρώ ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, θα εκδώσει δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 250 και 150 εκατ. ευρώ με εγγυητές της έκδοσης τις εταιρείες Emma Delta Ltd και Emma Delta Hellenic Holding Ltd.

Είναι αξιοσημείωτο πως τα ομολογιακά δάνεια θα έχουν ως ενέχυρο τις ίδιες τις μετοχές του Οργανισμού τις οποίες όμως οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ δεν έχουν ακόμη στην κατοχή τους, αφού, παρά την υπογραφή της συμφωνίας, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία μεταβίβασης η οποία αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Η πρόθεση της Emma Delta να δανειστεί κεφάλαια -και μάλιστα πολύ ακριβά- χρησιμοποιώντας τα έσοδα του ίδιου του Οργανισμού για να αποπληρώνει το δάνειο που θα λάβει ώστε να τον εξαγοράσει, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Απορία προκαλεί και η «σιωπή» της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά τη μέθοδο εξαγοράς από το ελληνοτσεχικό fund. Αν και επί της ουσίας ζητούμενο για το Δημόσιο είναι να εισπράξει το τίμημα των 652 εκατ. ευρώ «από όπου κι αν προέλθει», εντούτοις το θέμα της χρηματοδότησης κρίνεται αρκετά σοβαρό, πολύ δε περισσότερο αν μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων, τα οποία λήγουν το 2017, ανοίγει άμεσα ο δρόμος για τη μεταβίβαση του ΟΠΑΠ σε άλλους δανειστές-μετόχους στο άμεσο μέλλον.

Η προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων από την Emma Delta Holding έχει ξεκινήσει μέσω κύκλου παρουσιάσεων του σχεδίου χρηματοδότησης σε τράπεζες και επενδυτές, με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν να συγκλίνουν στην εκτίμηση πως το επιτόκιο δανεισμού θα κυμανθεί μεταξύ 8,5% και 9,5%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Emma Delta θα πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 35-40 εκατ. ευρώ σε τόκους στους ομολογιούχους αντλώντας ρευστό από το ταμείο του ΟΠΑΠ.

Η μέθοδος του «leveraged buyout», που χρησιμοποιείται για την εξαγορά του ΟΠΑΠ με επιχείρημα ότι η Emma Delta έχει μεν τα χρήματα αλλά επιδιώκει να βελτιώσει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της, δεν δείχνει να «στέκει» ούτε οικονομικά καθώς το επιπλέον κόστος είναι μεγάλο. Οπως λένε άνθρωποι της αγοράς, αν υποτεθεί ότι η Emma Delta διαθέτει σε ρευστό τα 652 εκατ. ευρώ του τιμήματος, συμφέρει να τα δώσει παρά να δανειστεί με 9% και να φορτωθεί με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ που θα της κοστίσουν οι τόκοι μέχρι το 2017.

Εκτός αν το σίριαλ της χρηματοδότησης έχει κι άλλα «επεισόδια», όπως λ.χ. μια απόφαση επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους που θα αδειάσει από το ταμείο το ρευστό των 474 εκατ. ευρώ τα οποία έχει συσσωρεύσει ως διαθέσιμα σήμερα ο ΟΠΑΠ και στην ουσία παίρνει ως προίκα η Emma Delta Holding.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *