Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί Σαμαράς - Βενιζέλος αποκλείουν τις εκλογές


Με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από καταχρηστική παραίτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα επιβεβαιωθεί στην πράξη η απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει τις κάλπες στο άμεσο μέλλον. Της Αγγελικής Σπανού
Σε αυτή τη συμφωνία κατέληξαν οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, όταν ο πρωθυπουργός έφτασε και λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αυτή η διαβεβαίωση έχει ήδη δοθεί στους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας που μόλις έφυγαν από τη χώρα μας για να επιστρέψουν στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ ανάλογα μηνύματα θα μεταφέρει στους συνομιλητές του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός. 
Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζει αυτή την απόφαση ως τεκμήριο εθνικής υπευθυνότητας της κυβέρνησης και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει την "πολιτική ανωμαλία" ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα. Σήμερα και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τάχθηκε εναντίον της προσφυγής στις κάλπες, ενώ αντίθετα οι ΑΝΕΛ ζητούν εκλογές. 
Ο κλοιός σφίγγει διαρκώς γύρω από τη Χρυσή Αυγή σε όλα τα επίπεδα: Στο πολιτικό επίπεδο, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αφού δρομολογείται η διακοπή της κρατικής επιχορήγησης της Χρυσής Αυγής και το πάγωμα των αποζημιώσεων για βουλευτές που προφυλακίζονται μετά από δίωξη για κακούργημα. Κυβερνητικές πηγές εξαίρουν τις πρωτοβουλίες του τελευταίου διαστήματος και καταγγέλλουν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν στρατεύεται στην εθνική προσπάθεια, αλλά επιχειρεί να δυναμιτίσει την πολιτική σταθερότητα. 
Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δεν θέλει εκλογές, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, και οι πιστωτές τις θεωρούν αδιανότητες, ενόψει της συζήτησης που θα ξεκινήσει επισήμως το Νοέμβριο για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Τα πολιτικά κέρδη για τη ΝΔ από την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής είναι προφανή, αλλά το οικονομικό περιβάλλον είναι βαρύ και το οριακό προβάδισμα που ανέκτησε στις δημοκοπήσεις εύθραυστο. Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να ανακάμψει και η προσπάθεια του Ευ. Βενιζέλου να μπει στο κάδρο της επιτυχίας με τη σημερινή συνέντευξη τύπου δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει. 
Η Τρόικα ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του ελέγχου του προγράμματος προσαρμογής και τα θερμά μέτωπα έμειναν ανοιχτά: 
-Δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράταση στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας για άλλους 12.500 υπαλλήλους το Δεκέμβριο. 
-Απορρίφθηκε η ελληνική πρόταση για την αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ όπου απασχολούνται 2.200 εργαζόμενοι. 
-Δεν συμφωνήθηκε ότι θα περιληφθούν στις 4.000 απολύσεις που προβλέπονται μέχρι το τέλος του έτους οι 2.600 απολυμένοι της ΕΡΤ. 
-Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα ισχύσει το 2014, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές για τους πολίτες αν θα πληρώσουν περισσότερα ή λιγότερα. 
Και το σημαντικότερο: 
Η Τρόικα πριόνισε τα όνειρα της κυβέρνησης για ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα μοιραστεί σε διάφορες ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι κατά προτεραιότητα. Το ποσό το οποίο "υπογράφουν" οι εκπρόσωποι των πιστωτών είναι μόλις 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο προφανώς δεν αρκεί για άσκηση επεκτατικών πολιτικών. 
Το επόμενο διάστημα οι φορολογούμενοι θα πάρουν τα εκκαθαριστικά που δεν έχουν φτάσει ακόμη σε όλους για το φόρο εισοδήματος, ενώ θα ενημερωθούν για τα τέλη κυκλοφορίας που θα έρθουν μαζί με το φόρο πολυτελείας για όσους έχουν αυτοκίνητα 2.000 κυβικών, ανεξαρτήτως της εμπορικής τους αξίας. Ερχονται αυξήσεις στα εισιτήρια στα ΜΜΜ, εισιτήριο 25 ευρώ για την εισαγωγή στο νοσοκομείο, πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης για το χειμώνα. 
Ολο και περισσότεροι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του κράτους, την ώρα που οι επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου στην καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής είναι οικτρές. 
Με αυτά τα δεδομένα, οι ελπίδες για καλύτερες μέρες επαφίενται στις αποφάσεις των πιστωτών σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αναμένεται να της ζητήσει συμβολή σε μια γενναία παρέμβαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι, όμως, ήδη γνωστό στην Αθήνα ότι μόνο επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση επιτοκίων αναμένεται, ένα "μίγμα" δηλαδή που δεν πρόκειται να θεραπεύσει την βαριά πάθηση.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *