Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ικανότητες δημάρχου

Γράφει η Λώρη Κέζα
Γύρω από το πρόσωπο του Νίκου Δένδια υπάρχει διπλή επικαιρότητα. Είναι ο υπουργός που σχεδιάζει νομικά την απώθηση της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα εμφανίζεται ως υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας_ ανεπίσημα.

Ο υπουργός Προστασίας Πολίτη προτείνει να διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση σε κόμματα για τα οποία εκκρεμεί δικαστική έρευνα για αξιόποινες πράξεις μελών τους_ ειδικά αν το κόμμα θυμίζει μαφιόζικη οργάνωση. Προτείνει την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης ενός κόμματος σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου του αρχηγού του ή κρίσιμου αριθμού βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του.

Πέρα από τα θεωρητικά της επιστήμης του ο Νίκος Δένδιας ξεκίνησε μια εκκαθάριση στον τομέα των αρμοδιοτήτων του, δηλαδή απέπεμψε στελέχη της αστυνομίας που σχετίζονται με το ακροδεξιό κόμμα. Οι αλλαγές έγιναν με κομψό τρόπο, με παραιτήσεις και τα τοιαύτα. Αραίωσε τα ακροδεξιά στοιχεία από τα υψηλά κλιμάκια μιας αστυνομίας που είναι ιδεολογικά κατάμαυρη. Το δείχνουν στις εθνικές εκλογές οι κάλπες των ειδικών τμημάτων, εκεί όπου ψηφίζουν τα όργανα της τάξης. Περισσότεροι από τους μισούς είναι χρυσαυγίτες.

Καλά όλα αυτά και σεβαστά. Αραγε αρκεί η πολιτική ωριμότητα που επιδεικνύει ο Νίκος Δένδιας για να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος; Να μην ξεχνάμε ότι και ο Γιώργος Καμίνης είναι εξαιρετικά ώριμος πολιτικά_ τα καλύτερα λέει σε θεωρητικό επίπεδο. Προκύπτει λοιπόν ένα πρόβλημα στο Δήμο Αθηναίων. Μονίμως προωθούνται άτομα που έχουν έναν κάποιον συμβολισμό για την πολιτική ζωή χωρίς όμως να τεκμαίρεται από την πορεία τους ότι είναι ικανά για τον ταπεινό ρόλο του δημάρχου.

Καλός δήμαρχος για την Αθήνα θα ήταν κάποιος που δεν έχει άλλη επιδίωξη πέραν της διοίκησης του δήμου, δηλαδή δεν βλέπει την υποψηφιότητα και την πιθανή θητεία ως χαμαλίκι. Ιδανικός θα ήταν κάποιος που δεν έχει βλέψεις για την κεντρική σκηνή, που δεν θέλει να γίνει κάτι άλλο εκτός από υπηρέτης των δημοτών. Ιδανικός δήμαρχος θα ήταν εκείνος που σκύβει στην καθημερινότητα, ασχολείται με τα μικρά πρακτικά και αφήνει την υψηλή πολιτική για τους υπόλοιπους.

Δεν ξέρουμε αν ο Νίκος Δένδιας είναι διατεθειμένος να πάρει τη μάνικα και να πλύνει τα πεζοδρόμια_ όπως είχε υποσχεθεί η Ντόρα Μπακογιάννη. Ένα είναι βέβαιον: όσο οι δημοτικές εκλογές και δη στην πρωτεύουσα, λειτουργούν ως συμβολισμός, τόσο οι δήμαρχοι θα είναι διακοσμητικά στοιχεία. Και η πόλη θα ζέχνει.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *