Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Σχέδιο για περιορισμό των μειώσεων στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Της Ρούλας Σαλούρου

Σχέδιο διάσωσης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και των περίπου 35.000 που περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να το καταθέσει στην Τρόικα των δανειστών.  
Η ύστατη αυτή προσπάθεια, αφορά στον περιορισμό της μείωσης που εκ των πραγμάτων θα υποστούν στο εφάπαξ τους οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν από το δημόσιο. Ήδη, χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παραδέχθηκε ότι επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης των ασφαλισμένων από τις μεγάλες περικοπές που έρχονται. 

Αυτό που φοβάται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να αποτελέσει και το ισχυρότερο επιχείρημά της έναντι της Τρόικας, στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Και δεν είναι άλλο, από την αθρόα έξοδο «φοβισμένων» δημοσίων υπαλλήλων στη συνταξιοδότηση, προκειμένου να διασώσουν ότι διασώζεται από την παροχή. 

Το σχέδιο που επεξεργάζονται στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από σύσκεψη και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, είναι ο διπλός υπολογισμός των νέων εφάπαξ. Αυτό που «μετρούν» στο υπουργείο, προκειμένου να είναι άκρως εμπεριστατωμένη η πρότασή τους κατά την επίσκεψη των επικεφαλής της Τρόικας στην οδό Σταδίου, είναι το δημοσιονομικό κέρδος της νέας πρότασης και κυρίως πως το δημόσιο δεν θα καταβάλλει επιπλέον χρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στον πυρήνα της νέας αντι-πρότασης, βρίσκεται ο υπολογισμός του εφάπαξ για τα έτη έως το 2013 με βάση το ισχύον και σήμερα σύστημα και η εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου για τα έτη από το 2014 και μετά. Εάν δηλαδή, κάποιος αποχωρήσει από το δημόσιο το 2022, το εφάπαξ του θα υπολογιστεί για τα χρόνια ασφάλισης έως το 2013 με το παλαιό σύστημα, και για τα υπόλοιπα 9 χρόνια με το νέο.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν ότι θα περιορίσουν το ποσοστό της μείωσης, που βάσει του ισχύοντος σχεδίου, θα κινηθεί μεταξύ 20% και 40%.

Ελπίζουν όμως, ότι  με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουν το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων της τελευταίας στιγμής, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς αυτό θα τίναζε το σύνολο του συστήματος και κατά δεύτερο λόγο το ΤΠΔΥ, στον αέρα.

Να σημειωθεί ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων, σήμερα στην ουρά βρίσκονται περίπου 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν λαμβάνειν περί το 1,1 δισ. ευρώ.  Εάν σε αυτούς προστεθεί ένα νέο κύμα επίδοξων συνταξιούχων, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει. Το δημόσιο θα στερηθεί ακαριαία, έσοδα, ενώ θα γεννηθούν υποχρεώσεις που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2014. Και τότε ίσως, το πρωτογενές πλεόνασμα να …εξανεμιστεί, μαζί με τις ελπίδες της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει επίσης, τον επιμερισμό των όποιων ελλειμμάτων του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, σε βάθος πενταετίας. Η πρόταση αυτή αφορά στην εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ, του νέου μαθηματικού τύπου, στον οποίο θα συνυπολογίζεται το έλλειμμα – πλεόνασμα κάθε φορά του ταμείου. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, τα ελλείμματα του ΤΠΔΥ  οφείλονται στη συγκυριακή αύξηση του αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, αφού είναι δεδομένο ότι ο αριθμός  των αιτήσεων ειδικά μετά το 2014 θα μειωθεί σημαντικά και θα υπάρξουν σύμφωνα  με όλες τις εκτιμήσεις, πλεονάσματα. 




Πηγή:www.capital.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *