Ο πρώτος δηλώνει αισιόδοξος για τα δημοσιονομικά και επισημαίνει ότι οι εξελίξεις έχουν θετικό πρόσημο. Ο δεύτερος παραδέχεται ότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει ανοιχτό και υποστηρίζει ότι η χώρα οφείλει να φρενάρει την αρνητική δυναμική του χρέους. Αλλά, δεν διευκρινίζει πώς.
Μη βιώσιμο το χρέος λέει ο πρώτος, αισιόδοξος δηλώνει ο δεύτερος και ελπίζει να συνεχίσουμε έτσι
Του Χάρη Ιωάννου
Συγκεχυμένα και αλληλοαναιρούμενα μηνύματα για την πορεία των δημόσιων οικονομικών στέλνουν οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών της κυβέρνησης. Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωνε χθες στη Βουλή αισιόδοξος για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο αναπληρωτής του, Χρ. Σταϊκούρας, λίγο μετά, χαρακτήριζε μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και προανήγγελλε άλλη μια φορά ότι θα γίνει ελάφρυνση, χωρίς να προσδιορίζει τον τρόπο.
«Θετικό πρόσημο»
Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την κύρωση της σύμβασης για τα Κρατικά Λαχεία, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία έχουν σαφώς θετικό πρόσημο» και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως «θα συνεχίσουν έτσι». «Οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σύμφωνα με τους στόχους, αλλά και από την πλευρά των στοιχείων της παραγωγής έχουμε ορισμένα στοιχεία που μας δημιουργούν αισιοδοξία και ιδιαίτερα από την πλευρά του τουρισμού», σημείωσε και υπενθύμισε ότι και φέτος θα μειωθεί το ΑΕΠ, εντούτοις συμπλήρωσε πως «θα κυμανθεί μέσα σε εύρος ίσως καλύτερο από τις θετικές προβλέψεις».
Λίγη ώρα αργότερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας στο ισόγειο της Βουλής, ο αν. υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «εκτίναξη» του δημοσίου χρέους, αναιρούσε ουσιαστικά το success story της κυβέρνησης. «Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους παραμένει ανοιχτό. Η χώρα οφείλει να φρενάρει ριζικά την αυξητική δυναμική και να αντιστρέψει την τάση, τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να αξιώσουμε, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Eurogroup του 2012, την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Τρόποι υπάρχουν, θα αναζητήσουμε το βέλτιστο με διαπραγματεύσεις».
Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε, ωστόσο, «φαινομενική» την πρόσφατη αύξηση του χρέους και ισχυρίστηκε ότι είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης κεφαλαίων από τον EFSF προς το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Η αύξηση του χρέους από 305,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 στα 321,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013 ούτε αιφνίδια ήταν, ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας. Είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και αντιρροπείται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το ελληνικό δημόσιο» είπε ο αν. υπουργός, εννοώντας την απόκτηση κοινών μετοχών τραπεζών μέσω του ΤΧΣ.
Αναφερόμενος στο «κούρεμα» μέρους του ελληνικού χρέους το 2012 με τη διαδικασία του PSI, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι πλέον στα χέρια των εταίρων και του ευρωσυστήματος. «Μόνον 29,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών και 28 δισ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», κατέληξε.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου