Του Γιώργου Δελαστίκ
Σε αναμμένα κάρβουνα καθόταν η Κομισιόν μέχρι τα μεσάνυχτα της προχτεσινής Τετάρτης, 15 Οκτωβρίου. Εληγε η προθεσμία υποβολής των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στην Κομισιόν και μέχρι νωρίς το βραδάκι μόνο η Γερμανία και οι χώρες που αποκαλούνται δηκτικά «επαρχίες του Ράιχ» είχαν υποβάλει τους προϋπολογισμούς τους - δηλαδή οι Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λετονία και Εσθονία.
Η Γαλλία και η Ιταλία, η δεύτερη και η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, απουσίαζαν. Το ίδιο και η Πορτογαλία. Από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης, μόνο 2 δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν τον προϋπολογισμό τους - η Ελλάδα και η Κύπρος! Δυστυχώς, αυτό δεν οφείλεται στον... ανυπότακτο χαρακτήρα των Ελλήνων και των Κύπριων αδελφών, το αντίθετο. Επειδή στις χώρες μας εξακολουθεί η «τροϊκανή κατοχή», δεν χρειάζεται να υποβάλουμε στην Κομισιόν τον προϋπολογισμό μας γιατί ουσιαστικά... μας τον φτιάχνει αυτή!
Ο κάθε Ελληνας έχει ακούσει από καιρό σε καιρό τον πρωθυπουργό και διάφορους υπουργούς να λένε «αποφασίσαμε αυτό, αλλά να δούμε τι θα πει η τρόικα», οπότε τι να ελέγξει η Κομισιόν, τον εαυτό της; Ετσι κι αλλιώς όμως από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που εκτελεί χωρίς την παραμικρή αντίρρηση τις εντολές των Γερμανών, κανένας στο εξωτερικό πλέον δεν ενδιαφέρεται να μάθει τι γίνεται στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστής φέτος είναι η Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε πομπωδώς ότι δεν πρόκειται να καταρτίσει για το 2015 προϋπολογισμό λιτότητας και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% ούτε το 2015 ούτε το 2016.
Υποσχέθηκε αόριστα ότι ο στόχος τού να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3% μετατίθεται για το 2017% Κατά την προσωπική μας άποψη αποκλείεται να επιτευχθεί αυτός ο στόχος το 2017, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2017 θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου πιθανότατα θα συντριβεί ο Ολάντ και θα χάσει την εξουσία, οπότε καμία αξία δεν έχουν οι υποσχέσεις του!
Το έλλειμμα της Γαλλίας το 2015 εκτιμάται στον προϋπολογισμό της ότι θα είναι 4,3% του ΑΕΠ της, ενώ το δημόσιο χρέος της θα αυξηθεί και από το 95,3% του ΑΕΠ της που αναμένεται να κλείσει το 2014 θα πάει στο 97,2% του ΑΕΠ της Γαλλίας το 2015. «Δημοσιονομικό εγκληματία κατά συρροήν (!)» αποκάλεσε τη Γαλλία ο επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής χρηματιστηριακής εταιρείας Oddo, Μπρινό Καβαλιέ.
Τη Δευτέρα έχουν κληθεί επειγόντως να πάνε στο Βερολίνο οι Γάλλοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και Εμανουέλ Μακρόν. Στα... κεντρικά της «οικονομικής Γκεστάπο» θα τους ανακρίνουν οι Γερμανοί ομόλογοί τους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ! Το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κομισιόν πάντως με τη Γαλλία είναι άλλο.
Το Παρίσι έχει πάρει από το 2012 ήδη παράταση δύο χρόνων προκειμένου να ρίξει το έλλειμμά του κάτω από το 3%, καθώς βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υπερβάλλοντος ελλείμματος, όπως αποκαλείται στη γλώσσα της ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κομισιόν έχει θεωρητικά το δικαίωμα να επιβάλει ως κύρωση στη Γαλλία πρόστιμο!
Ο Σόιμπλε έσπευσε βέβαια να αποκλιμακώσει την πολιτική ένταση, δηλώνοντας πως έχει «βαθιά πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση στην περίπτωση της Γαλλίας». Οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι παίζουν με τη φωτιά, πιέζοντας τη Γαλλία σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς κύκλους της, αλλά από την άλλη έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η ψοφοδεής σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ θα υποκύψει στις περισσότερες απαιτήσεις τους, οπότε δεν είναι εντελώς προδιαγεγραμμένο τι θα γίνει τελικά. Το θέμα είναι ότι έχει καταλάβει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πως οι Γερμανοί θα τον λιώσουν σαν σκουλήκι αν υποχωρήσει στις εντολές τους και γι' αυτό υποκρίνεται με θεατρικό τρόπο ότι αντιστέκεται κι αυτός, πράγμα που κάνει έξω φρενών τους Γερμανούς.
Ο Ρέντσι επιδιώκει μια οικονομική πολιτική βασιζόμενη σε «πιο ευέλικτους κανόνες», όπως έγραψαν οι ιταλικές εφημερίδες. Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός (ίδιος και χειρότερος από τον Ολάντ!) προσπαθεί επίσης να εκμεταλλευθεί το ισχυρότατο αντιγερμανικό ρεύμα που καλλιέργησε και καλλιεργεί στην Ιταλία ο δεξιός και χυδαίος Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Ο προϋπολογισμός θα καταρτίζεται στη Ρώμη και όχι στις Βρυξέλλες!» διακήρυξε.
«Ο πρωθυπουργός Ρέντσι μπορεί να υπολογίζει στη συμπάθεια του λαού για την ανοιχτή αντίστασή του εναντίον των ευρωπαϊκών κανόνων, επειδή στην Ιταλία η κοινή γνώμη εδώ και χρόνια ρίχνει την ευθύνη για τη διαρκή ύφεση στην υποτιθέμενα από τη Γερμανία επιβαλλόμενη γραμμή λιτότητας» ομολογεί η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», με οργή που δύσκολα κρύβεται. Καλά οι Γάλλοι, τους έχουν πολιτικά ανάγκη οι Γερμανοί, αλλά να σηκώνουν κεφάλι και οι Ιταλοί, αυτό πάει πολύ!
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου