«Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπουργείο Αμύνης; Βεβαίως έχω! Είναι δυνατόν να μην έχω;». Πιθανόν θυμάστε τα παραπάνω λόγια από τις συζητήσεις που πραγματοποιούνταν στη Βουλή στις αρχές του 2013 για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Την πρωτοφανή αυτή ομολογία έκανε από το βήμα της Βουλής στις 17 Ιανουαρίου 2013 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεν δίστασε όταν ρωτήθηκε από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πώς είναι δυνατόν να έχει στα χέρια του τα αμυντικά σχέδια της χώρας, να αστειευτεί λέγοντας πως τα κρατάει για το πραξικόπημα που θα κάνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει την πλειοψηφία.
Η ομολογία Βενιζέλου, είναι αλήθεια ότι για κάποιο χρονικό διάστημα απασχόλησε τον Τύπο, ξεχάστηκε όμως σχετικά γρήγορα. Για τη δήλωση αυτή ωστόσο έχει κατατεθεί μήνυση από ιδιώτη, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή, έναν χρόνο μετά. Στα μέσα Φεβρουαρίου 2014. Η άρση ασυλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου βεβαίως δεν συζητήθηκε ποτέ, αφού τον προστάτευσε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Τίθεται όμως στην περίπτωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ένα ακόμη ζήτημα. Κι αυτό αφορά τον τρόπο με τον οποίο η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Όπως διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τα πρακτικά της ημέρας εκείνης η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή για να συζητηθεί βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής δεν ήταν υπουργός, αλλά απλός βουλευτής, ενώ από την περίοδο που είχε εγκαταλείψει το υπουργείο Άμυνας (16 Ιουνίου 2011) είχαν περάσει ήδη 30 μήνες κατά τους οποίους συνέχιζε κατά δήλωσή του, να έχει στο γραφείο του τα αμυντικά σχέδια της χώρας. Βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών «οι αξιόποινες πράξεις οι οποίες δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, δικάζονται από τα αρμόδια δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα, των ειδικών ποινικών νόμων και του κώδικα ποινικής δικονομίας».
Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν απαιτείτο, βάσει νόμου, η σύσταση ειδικής εξεταστικής και αργότερα προανακριτικής επιτροπής για να παραπεμφθεί σε δίκη, παρά η συζήτηση για την άρση ασυλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως γίνεται για κάθε άλλον βουλευτή που κατηγορείται για οτιδήποτε. Δηλαδή ο Άρειος Πάγος όφειλε να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, να την εξετάσει η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας και στη συνέχεια η Ολομέλεια να κρίνει το κατά πόσον ο βουλευτής Βενιζέλος πρέπει να δικαστεί.
«Παρανομούν για να καλύψουν τον Βενιζέλο»
Ο μηνυτής Παντελής Γιαμαρέλλος λέει στο Κουτί της Πανδώρας ότι «ο Άρειος Πάγος διαβίβασε τη δικογραφία στον υπουργό Δικαιοσύνης κι εκείνος στον Πρόεδρο της Βουλής στις 18 Φεβρουαρίου 2014. Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια και απασχόλησε το Σώμα μόλις για 16 δευτερόλεπτα. Είναι λοιπόν πασιφανής η αδιαφορία και εξαιρετικά πιθανή η προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς τουλάχιστον μέρους των βουλευτών». Τα ίδια στοιχεία έχει στη διάθεσή του και ο Άρειος Πάγος στον οποίο ο μηνυτής έχει αποστείλει σχετικές αναφορές. Σε μια από αυτές ενημερώνει το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και συγκεκριμένα τον αντιεισαγγελέα Νίκο Παντελή, για εξαιρετικής σημασίας, όπως αναφέρει, θέμα. Στην επιστολή του αυτή σημειώνει: «ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε οικειοθελώς ενώπιον της Ολομελείας της Βουλής των Ελλήνων την παράνομη κατοχή εκ μέρους του διαβαθμισμένων και άκρως απόρρητων πληροφοριών και αμυντικών σχεδίων της χώρας μας εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας και ιδιαιτέρως επικινδύνων για την ασφάλεια του στρατεύματος αλλά και του κράτους. […] Συμπληρωματικά ανέφερε ότι διατηρεί παράνομα τα στοιχεία αυτά στην κατοχή του και σε μη κατάλληλα διαμορφωμένο και διαβαθμισμένο χώρο, όπως συγκεκριμένα δήλωσε και ο ίδιος ‘’στο γραφείο μου’’».
«Η κατοχή και μεταφορά των διαβαθμισμένων και ιδίως άκρως απόρρητων εγγράφων», συνεχίζει ο κ. Γιαμαρέλλος «απαγορεύεται εκτός των συγκεκριμένων χώρων όπου αυτά πρέπει να ευρίσκονται. Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η μεταφορά και κατοχή τους για χρήση από συγκεκριμένα ανά περίπτωση άτομα τα οποία όμως είτε κατέχουν αντίστοιχη κυβερνητική θέση ή έχουν την αντίστοιχη διαβάθμιση και μόνον μετά από διαταγή των καθ’ ύλη αρμοδίων ανωτέρων στην ιεραρχία για τη μεταφορά ή χρήση των απορρήτων αυτών εγγράφων. Εν προκειμένω σίγουρα ένας απλός βουλευτής, έστω και πρώην υπουργός, δεν είχε τέτοια εν ισχύ διαβάθμιση ή άδεια κατοχής, μεταφοράς ή / και φύλαξης κρατικών απορρήτων και αν κάτι τέτοιο συνέβαινε σίγουρα η άδεια αυτή είχε ή έχει δοθεί καθ’ υπέρβαση καθήκοντος ή εξουσίας ή δεν αφαιρέθηκε από εγκληματική και παράνομη παράλειψη καθήκοντος ή αμέλεια εκ μέρους του υπευθύνου του υπουργείου Αμύνης και πρέπει να υπάρξει εξέταση αυτών των συνθηκών και συμβάντων και από δικής σας μεριάς για την επιβολή των ποινών που προβλέπονται από τις ισχύουσα νομοθεσία και τις διατάξεις περί κρατικών απορρήτων».
Η δικογραφία επέστρεψε στον Άρειο Πάγο
Στις 28 Μαρτίου 2014, η δικογραφία κατά Βενιζέλου, η οποία υπενθυμίζουμε, δεν συζητήθηκε ποτέ, επεστράφη από τη Βουλή στον Άρειο Πάγο για διευκρινήσεις και επέστρεψε στη Βουλή την 1η Απριλίου 2014, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Σε σχετικό ερώτημα πάντως του κ. Γιαμαρέλλου προς την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, διαμηνύεται ότι ο Άρειος Πάγος έδωσε διευκρινίσεις με έγγραφό του «από το οποίο δεν δυνάμεθα να αποστούμε». Ως εκ τούτου, η Βουλή ζητάει από τον μηνυτή να απευθύνεται στο εξής για οποιοδήποτε περεταίρω θέμα ή αίτημα, στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και ουσιαστικά αρνείται να δώσει πληροφορίες για το ποιες είναι αυτές οι περιβόητες διευκρινήσεις.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαμαρέλλος έχει καταθέσει αιτήσεις ελέγχου της υπόθεσης στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, αλλά και αντίστοιχη αναφορά – καταγγελία στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος σύμφωνα με όσα λέει ο μηνυτής στο Κουτί της Πανδώρας, την έχει αρχειοθετήσει, ενώ σχετικά έχουν ενημερωθεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της ΔΗΜΑΡ. Επίσης έχει ενημερωθεί η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ο Εθνικός Συντονιστής της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες, οι οποίοι όπως λέει ο μηνυτής δεν έχουν προς το παρόν αντιδράσει.
Ακούστε την ομολογία Βενιζέλου
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου