Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Η διάσωση των «ημετέρων»

Συντάκτης : Στέργιος Ζαμπάκας
Ενισχυμένοι αποδεικνύονται οι πελατειακοί μηχανισμοί από το απαράδεκτο μέτρο της διαθεσιμότητας, επεκτείνοντας τις ενέργειές τους από τα ρουσφέτια των προσλήψεων στα... ρουσφέτια των απολύσεων.
Μια σειρά παρασκηνιακών διευθετήσεων, τις οποίες φέρνει στην επιφάνεια η «Εφ.Συν.», κατάφεραν να διαφυλάξουν από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής «ημέτερους» που αποτέλεσαν τον καταλύτη διάβρωσης του συγκλονιστικού αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ για την αποτροπή των επιδιωκόμενων απολύσεων για το σύνολο των συναδέλφων τους.
Η διάσωση των «ημετέρων» από τη διαθεσιμότητα-απόλυση έστειλε ως «θυσία» προς «ανάγκη» συμπλήρωσης των αριθμών των απολύσεων πρωταγωνιστές του συλλογικού αγώνα.
Αλλεπάλληλες εκδόσεις υπουργικών αποφάσεων και πινάκων διαθεσιμότητας, που ανέτρεπαν συνεχώς τα δεδομένα, έχουν συνοδέψει τη λεγόμενη διαδικασία «κινητικότητας» των διοικητικών υπαλλήλων.
Στις 29 Ιουλίου δημοσιεύονται για 6η φορά «οριστικοί» πίνακες κατάταξης, σύμφωνα με τους οποίους, τρεις εργαζόμενοι βγαίνουν από τη διαθεσιμότητα. Τρεις άλλοι συνάδελφοί τους εντάσσονται στο μέτρο. Λίγη ώρα μετά δημοσιεύονται οι «προσωρινοί» πίνακες κινητικότητας. Αποτέλεσμα ήταν όσοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα να οδηγούνται προς την απόλυση, καθώς τους στερήθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για την «κινητικότητα».
Η διάσωση των τριών από τη διαθεσιμότητα έγινε με την αναγνώριση -της τελευταίας στιγμής και με τη συναίνεση διάφορων παραγόντων- θέσεων ευθύνης που τους προσέδωσαν επιπλέον μόρια.
Τα δικά τους μέλη
Ολοι τους εργάζονταν στη Γραμματεία Επιτροπής Ερευνών του ΕΚΠΑ-ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας) και «συμπτωματικά» ήταν μέλη της φιλοκυβερνητικής παράταξης ΑΣΚΠΑ («Ανανεωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα Πανεπιστημίου Αθηνών» - σε επίπεδο Ομοσπονδίας και ΑΔΕΔΥ καταγράφεται στην ΠΑΣΚΕ).
Ωστόσο, οι εν λόγω θέσεις ευθύνης δεν υφίστανται, σύμφωνα με έγγραφα του Πανεπιστημίου, καθώς στο ΕΛΚΕ δεν συστάθηκαν και δεν θεσμοθετήθηκαν ποτέ οργανικές μονάδες. Επιπλέον δεν αναγνωρίζονταν μέχρι τον Ιούνιο από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΤΕΥΣ) και το ΑΣΕΠ.
Απαντώντας -στις 20 Ιουνίου 2014- σε σχετική αίτηση θεραπείας που κατέθεσαν εργαζόμενοι, το ΤΕΥΣ των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας σημείωσε ότι ο ΕΛΚΕ «δεν συνιστά οργανική θέση με βάση το ισχύον οργανόγραμμα και τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΠΑ. Επομένως, αν και δεν αμφισβητείται η ιδιότητά τους ως προϊσταμένων, όσοι εξ αυτών έχουν υποβάλει αίτημα προς το ΤΕΥΣ, ως προς τη μοριοδότησή τους σε θέση ευθύνης, δεν δικαιώνονται, αφού όπως αναφέρθηκε ο ΕΛΚΕ δεν είναι αυτόνομος οργανισμός».
Αργότερα, κάνοντας «στροφή 180 μοιρών», το ΤΕΥΣ, συνεδριάζοντας στις 29 Ιουλίου, αναγνωρίζει ότι ο ΕΛΚΕ αποτελεί οργανική μονάδα και, επομένως, μοριοδοτεί τους τρεις, οι οποίοι βγαίνουν από τη διαθεσιμότητα, συν μία συνάδελφό τους, η οποία ναι μεν παραμένει στο καθεστώς, αποκτά όμως περισσότερα μόρια για την κινητικότητα.
Το ΤΕΥΣ έλαβε υπόψη του γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους με έδρα το ΕΚΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο ΕΛΚΕ αποτελεί αποκεντρωμένη υπηρεσία του Πανεπιστημίου στο σχέδιο του οργανισμού, και απόφαση συνεδρίασης της Συγκλήτου που προηγήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα.
Μόνο που η εν λόγω απόφαση αφορούσε το προσχέδιο του οργανισμού, το οποίο, αφού θα έμπαινε σε διαβούλευση, θα λάμβανε τη σύμφωνη γνώμη και την τελική έγκριση του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Κάτι το οποίο δεν έγινε και επομένως δεν υπάρχει τελική απόφαση.
Επομένως, παρέμενε σε ισχύ παλαιότερη ΚΥΑ (679/22-8-1996) σύμφωνα με την οποία «δεν είναι δυνατή η λειτουργία του ΕΛΚΕ σε επίπεδο Διεύθυνσης και πολύ περισσότερο η ένταξή του στη διάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου [...] Η διοίκηση και η διαχείριση του ΕΛΚΕ είναι ανεξάρτητη από τη διοίκηση και διαχείριση των Πανεπιστημίων, ενώ εξάλλου στηρίζεται στη λειτουργία του από αντίστοιχη Γραμματεία».
Οι υπεύθυνοι των «διευθετήσεων»
Το ΤΕΥΣ, το οποίο στελεχώθηκε από δύο μέλη του υπουργείου Παιδείας και στην προαναφερθείσα συνεδρίαση προέδρευσε στέλεχος του ΑΣΕΠ, εμφανίζεται να είναι υπεύθυνο και υπόλογο για τις συγκεκριμένες «διευθετήσεις».
Ανάμεσα στις αλλεπάλληλες αλλαγές δεδομένων ήταν και ο αριθμός των απολύσεων που θα καλούνταν να «προσφέρουν» οι κλάδοι των ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων και των ΔΕ Διοικητικού. Μέσω αυτής της διαδικασίας ένας ακόμη «ημέτερος» βγαίνει εκτός μέτρου εις βάρος συναδέλφου του.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, με βάση την ΚΥΑ της 23ης Σεπτεμβρίου 2013, προβλεπόταν η κατάργηση 498 θέσεων και η ένταξη ανάλογου αριθμού υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα. Με τη μη απογραφή, τη διαθεσιμότητα–απόλυση γλίτωσαν 99 εργαζόμενοι, επομένως ο αριθμός έπεσε στους 399. Εξ αυτών προβλεπόταν οι 24 να προέρχονται από τον κλάδο ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων, βάσει ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 15 Οκτωβρίου 2013.
Με νέα ΚΥΑ τον Απρίλιο του 2014 οι 24 «πέφτουν» στους 15. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση 135 θέσεων ΔΕ Διοικητικού. Τα προηγούμενα δεδομένα υπολόγιζαν 128 εργαζόμενους από τον συγκεκριμένο κλάδο προς διαθεσιμότητα–απόλυση. «Ετσι, ένα στέλεχος φιλοκυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης (“Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης” στις εκλογές της Ομοσπονδίας – πρώην ΠΑΣΚΕ) γλιτώνει την απόλυση. Στη θέση του απολύεται κάποιος άλλος», περιγράφουν μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο «άλλος» είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου και ένας από τους ανθρώπους που διατηρούσαν ενωτικό και ισχυρό το μέτωπο κατά των απολύσεων: ο Ζαχαρίας Τριγάζης.
Οι παραπάνω «διευθετήσεις» λειτούργησαν με στόχο να παραμείνουν σε θέσεις του ΕΚΠΑ εργαζόμενοι οι οποίοι συμμετείχαν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Μερίδα τους καλούσε τους διοικητικούς υπαλλήλους να «υπακούσουν» στο κυβερνητικό αίτημα για την «αυτοαπογραφή». Ενα «έγκλημα», όπως χαρακτηρίζεται από τους απεργούς, που εκτιμούν ότι εάν η άρνηση σε απογραφή παρέμενε μαζική, θα είχαν αποφευχθεί οριστικά οι απολύσεις.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *