Δηλώσεις χωρίς να μπαίνει στην ουσία για τις εξωχώριες εταιρείες από τον Γιώργο Καρατζαφέρη
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στη Δεξιά την εξέλιξη της υπόθεσης του Γιώργου Καρατζαφέρη. Το ρεπορτάζ της «Real News» την περασμένη Κυριακή αναφέρει ότι ο εισαγγελέας που διερευνά τις μίζες για τα εξοπλιστικά ψάχνει δύο εξωχώριες (off shore) εταιρείες που φέρεται να ανήκουν εξ ημισείας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και τον γιο του, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι μίζες για τη σύμβαση για την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma με τίμημα περίπου 62 εκατομμυρίων, που υπογράφηκε το 2001 επί Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Με αφορμή μια ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν καταλήξει από το 2000 έως το 2007 ύποπτα εμβάσματα σε δύο off shore εταιρείες που φέρεται ότι διατηρεί, την Catalina Ltd και τη Homeric.
Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας Eurocopter και του Ελληνικού Δημοσίου, εμφανίζονται ως μεσάζοντες οι εταιρείες Kestrel και Malwern των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου, που έχουν ήδη κληθεί για εξηγήσεις στον ανακριτή κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλή, ο οποίος ανέλαβε τη διενέργεια δικαστικής έρευνας.
Από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός που τηρούσε στο νησί Jersey – βρίσκεται στις ακτές της Νορμανδίας – η off shore Malwern, με έδρα τον Παναμά, είχε πιστωθεί με εμβάσματα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από τις λιβανέζικες εταιρείες Copsi Sal και Medifin Sal, που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της Eurocopter, ο οποίος είναι ξένος υπήκοος. Από αυτά, τα 1,6 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμό της Catalina Ltd. Στο θέμα ενεπλάκη και η Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί αν είχε δηλώσει τις δύο off shore εταιρείες ο Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Εσχες Γ. Καλαντζής δήλωσε ότι το ζήτημα έχει ανατεθεί σε ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διερευνήσουν το ζήτημα και να δώσουν τα στοιχεία στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το ζήτημα έχει ουρά, αφού με βάση νόμο του 2010 ο Καρατζαφέρης, ακόμη κι αν διέθετε εξωχώρια εταιρεία στο παρελθόν, θα έπρεπε να είχε απαλλαγεί από αυτήν επειδή διαφορετικά θα είχε ποινικές επιπτώσεις.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αντέδρασε αμήχανα αρχικά την Κυριακή, δηλώνοντας τα εξής:
«Σχετικά με τη βασιμότητα και έκταση των αναφερομένων στο δημοσίευμα της εφημερίδας ‘‘Real News’’ δηλώνω ότι αγνοώ παντελώς τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό. Εκτιμώ την προσπάθεια της εφημερίδας να ρίξει άπλετο φως σε τέτοιες υποθέσεις, που άλλωστε είναι ξένες στον αξιακό και πολιτικό κώδικα και χαρακτήρα μου. Προσωπικά, θα κάνω τις επιλογές μου ώστε να διευκολύνω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια. Πάντως στέλνω προς όλους το μήνυμα ότι είμαι εδώ, όρθιος και “έχουν γνώσιν οι φύλακες”».
Η αναφορά περί «επιλογών» ερμηνεύτηκε ως έμμεση ανακοίνωση παραίτησής του από την προεδρία του κόμματος, αλλά ο ίδιος εμφανίστηκε την Τρίτη επιθετικός δηλώνοντας στον ΑΝΤ1 ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί:
«Δεν υποχωρώ, δεν υποτάσσομαι, δεν συμβιβάζομαι. Το όλο θέμα είναι προσωπική μου υπόθεση και δεν αφορά το κόμμα. Αυτό εννοούσα με τη φράση μου στην ανακοίνωση που αφορά την “απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος”. Τέλος, τονίζω και κάνω σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την ηγεσία του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μπει επί της ουσίας στο θέμα και να διαψεύσει αν διατηρούσε ποτέ εξωχώριες εταιρείες και αν έχει απαλλαγεί πια απ’ αυτές.
Εν τω μεταξύ να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να ψάχνουν – και να υποσημειώνουν – το διαρκές ενδιαφέρον του Καρατζαφέρη και των βουλευτών του ΛΑΟΣ, τα προηγούμενα χρόνια, για τα εξοπλιστικά. Και αρχίζουν να θυμούνται ότι κόμμα και βουλευτές έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά προγράμματα το 2009 και το 2010 με την κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές:
• Στις 9.9.2010 κατατέθηκε ερώτηση για τη διακρατική συμφωνία του 2009 μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας για την αγορά δύο ελικοπτέρων Puma. Το ενδιαφέρον των βουλευτών εντοπιζόταν στα αντισταθμιστικά και τις ποινικές ρήτρες.
• Στις 13.7.2010 είχε κατατεθεί ερώτηση για τα ποσά που διατέθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 2006 - 2010. Από την απάντηση προέκυπτε ότι η δαπάνη έφτανε το 1 δισ. ευρώ.
• Την ίδια μέρα κατατέθηκαν δύο ακόμη ερωτήσεις για τα ανταλλακτικά αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και για το Follow on Support των αεροσκαφών Mirage 2000.
• Δύο μέρες μετά, στις 15.7.2010, κατατέθηκε ερώτηση για τα μη επιχειρησιακά οπλικά συστήματα από το 1996 έως το 2009 και τα ποσά που διατέθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις ερωτήσεις γινόταν ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.
Εξελίξεις
Η εμπλοκή του Καρατζαφέρη με τη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, έχει δημιουργήσει πολλές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο περιβάλλον της Άκρας ή σκληρής Δεξιάς. Εδώ και αρκετούς μήνες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γύριζε στην πιάτσα «μοστράροντας» κάποιες δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι θα είναι σίγουρα στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. Μάλιστα στους πολλούς συνομιλητές του δεν παρέλειπε να «ελεεινολογεί» την κατάσταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του άσπονδου φίλου του Πάνου Καμμένου, τον οποίο ήθελε εκτός Βουλής.
Ο Καρατζαφέρης φιλοδοξούσε να απορροφήσει παλιούς του ψηφοφόρους που το 2012 στράφηκαν προς τη Χρυσή Αυγή, θεωρώντας ότι η εν εξελίξει ποινική διαδικασία λειτουργεί αποσυσπειρωτικά στον χώρο της Άκρας Δεξιάς, ειδικά σε όσους έχουν «εθνικιστικό» προσανατολισμό, αλλά απωθούνται από την εικόνα βίας και υποκόσμου που αποπνέει η Χρυσή Αυγή με βάση την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί.
Μάλιστα στους σχεδιασμούς του προέδρου του ΛΑΟΣ δεν διέφυγε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί οι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές να συμπέσουν με την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας, με μια σειρά πρωτοπαλίκαρα της Χ.Α. να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προοπτική της επανόδου στη Βουλή και η αποδοχή του ρόλου του «νηφάλιου» δεξιού συνομιλητή, που μπορεί να συμπράξει κυβερνητικά στη μεταμνημονιακή εποχή, ήταν και ένας από τους λόγους της σκλήρυνσής του απέναντι στην κυβέρνηση, τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά.
Βλέποντας ότι η τελευταία κοινοβουλευτική του θητεία, όταν ο λόγος του κόμματος στρογγύλεψε, είχε αποτέλεσμα την εκλογική αποτυχία, ο Καρατζαφέρης προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην πολιτική επιβίωση και το ενδεχόμενο επανόδου του στην αγκαλιά της «μητέρας Ν.Δ.». Η κατάσταση με τη Ν.Δ. δεν ήταν ειδυλλιακή, αφού η φυγή και η προσχώρηση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. μιας σειράς ηγετικών στελεχών που ο ίδιος ανέδειξε, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, η Νίκη Τζαβέλλα, ο Αστέριος Ροντούλης, ο Γιώργος Κύρτσος, ο Θανάσης Πλεύρης, τον αποστράγγιξαν από κρίσιμες δυνάμεις.
Αντιρρήσεις
Από την άλλη πλευρά του λόφου, όμως, και η ηγετική ομάδα της Ν.Δ., παρότι θα ήθελε μια επανένταξη του Καρατζαφέρη, με την εκλογική του προίκα, έβλεπε ότι υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις από φιλελεύθερους κεντροδεξιούς βουλευτές που δεν είδαν με ενθουσιασμό τις ακροδεξιές τάσεις της σαμαρικής ομάδας. Ακόμα όμως και ένθερμοι υποστηρικτές του Σαμαρά, όπως η Φωτεινή Πιπιλή, έβλεπαν με «μισό μάτι» μια τέτοια συγκόλληση.
Οι κεντροδεξιοί της Ν.Δ., που είδαν τους λαϊκιστές του κόμματός τους – ελέω Χρύσανθου Λαζαρίδη – να θριαμβεύουν στον τελευταίο ανασχηματισμό, δυσφορούν από την τάση της «ενσωμάτωσης» ακροδεξιών, εθνικιστικών, λαϊκιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων στη Ν.Δ., θεωρώντας ότι το κόμμα πρέπει να κινηθεί προς το νεοφιλελεύθερο Κέντρο αλώνοντας το συντηρητικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ.
Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και άπαντες σχεδόν οι καραμανλικοί έμοιαζε να δυσφορούν με την προσπάθεια ενσωμάτωσης του ΛΑΟΣ στο κόμμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από προχθές όλοι αυτοί επιχαίρουν από τις εξελίξεις.
Πιο δηκτική από όλους τους νεοδημοκράτες, που γενικά κράτησαν χαμηλούς τόνους αναμένοντας την εισαγγελική έρευνα, ήταν η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία δήλωσε προχτές στον ΣΚΑΪ πως «αν ο Καρατζαφέρης είχε δηλώσει τις οff shore στο πόθεν έσχες του, θα είχε μπει ήδη στη φυλακή. Να μη μας δουλεύει. Από το 2010 η συμμετοχή σε οff shore είναι ποινικό αδίκημα, όχι πολιτικό όπως την περίοδο Βουλγαράκη. Δεν τις έχει δηλώσει και είναι πολύ απλό να διαπιστωθεί. Αν τις είχε δηλώσει, θα ήταν ήδη φυλακή με τον νόμο του 2010».
Αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, κουμπάρος, οικογενειακός φίλος και πολιτικό παιδί του Καρατζαφέρη, παρότι εμφανίστηκε προσεκτικός, δεν άντεξε στον πειρασμό να αδειάσει τον παλιό μέντορά του:
«Είναι ένα θέμα που με προβλημάτισε πάρα πολύ και εύχομαι να μην είναι αλήθεια. Αν είναι αλήθεια, πρέπει να επιβληθούν τα νόμιμα και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση», είπε μιλώντας στον Real FM. «Θα περιμένω να δω το πόρισμα της Δικαιοσύνης. Το τεκμήριο της αθωότητας πάντα υπάρχει στον δυτικό κόσμο για όλους. Ο κ. Καρατζαφέρης είναι γνωστό ότι είναι ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος, αλλά δεν με αφορά η περιουσία του. Θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη και ό,τι αποφασίσει προφανώς θα είναι και το σωστό».
Σκλήρυνση
Τo άσχημο κλίμα για την επάνοδο Καρατζαφέρη, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε και ο Άδωνις, προκάλεσε και από την πλευρά του Καρατζαφέρη σκλήρυνση της στάσης του. Μάλιστα πολιτικοί φίλοι του έλεγαν τις τελευταίες μέρες ότι διάφορα συστήματα επιχειρούν να τον εξαφανίσουν πολιτικά επειδή ενοχλεί, κάτι που υπαινίχθηκε και ο ίδιος σε τηλεοπτική του εμφάνιση, μάλιστα, ότι τον κυνηγούν επειδή είπε «όχι» σε επιστροφή του στη Ν.Δ.
Περιθωριακά sites έγραψαν ότι η παρουσία του Καρατζαφέρη και ο αντικυβερνητικός και αντιμνημονιακός λόγος του μέσα από το κανάλι ΑΡΤ ήταν ένας από τους λόγους που συστημικοί συγκυβερνώντες και διαπλεκόμενα κέντρα αποφάσισαν να τον βγάλουν από τη μέση. Οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν ότι η συνεχής παρουσία του μέσα από το ΑΡΤ κατάφερε την επανασυσπείρωση των οπαδών του λίγους μόλις μήνες μετά τις ευρωεκλογές.
Να σημειώσουμε ότι μέσα από την πόλωση των ευρωεκλογών ο ΛΑΟΣ μπορεί να μην κατόρθωσε να ξεπεράσει το 3% και να εκλέξει ευρωβουλευτή, αλλά με το 2,69% πέτυχε να αυξήσει κατά μια μία ολόκληρη μονάδα τους ψηφοφόρους του από την εκλογική επίδοση του 1,58% στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Τους επόμενους των ευρωεκλογών μήνες υπήρξαν δημοσκοπήσεις που τον έφερναν, παρά την ένδεια πρωτοκλασάτων στελεχών, στο 3% και πολλοί το απέδωσαν στη δράση του καναλιού.
Μάλιστα στο πλαίσιο του «χαλαρού» και υπόγειου φλερτ Σαμαρά - Καρατζαφέρη θυμίζουν ότι το ΑΡΤ (πρώην Τηλεάστυ), το κανάλι που ίδρυσε ο ίδιος, πήρε μόλις τον Ιούνιο του 2014 από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο άδεια πανελλαδικής εμβέλειας φεύγοντας από την κατηγορία του περιφερειακού με δυνατότητα εκπομπής μόνο στην Αττική.
Δημοσιεύματα λοιπόν επισημαίνουν ότι ίσως κάποιοι «ποντάρουν» στην πτώση Καρατζαφέρη, προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια.
Και σημειώνουν ότι η έρευνα για τις off shore που αποδίδονται στον Καρατζαφέρη ξεκίνησε με ανώνυμη καταγγελία στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το ζήτημα είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν τα σχέδιά τους για μια «εφόρμηση» στον ακροδεξιό χώρο να ναυαγούν.
Εκτιμούν ότι και μόνο η ύπαρξη off shore του Καρατζαφέρη αποκλείει οποιαδήποτε εμπλοκή μαζί του, ακόμη και αν δεν υπάρξουν περαιτέρω νομικές εμπλοκές και όλα είναι νομότυπα. Το ζήτημα όμως είναι αν στη Συγγρού θα μπορέσουν να «εκμεταλλευτούν» την πολιτική του πτώση, αφού είναι κοινό μυστικό πως η ιστορία είναι πολύ σοβαρή για να μην πλήξει καίρια τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
Οι ΑΝΕΛ
Η ενδεχόμενη αποσυσπείρωση των οπαδών του δεν εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μπορεί να λειτουργήσει θετικά υπέρ της Ν.Δ. Μάλιστα παράγοντες της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ανοίγει εκ νέου το παιχνίδι στα δεξιά της, με τους ΑΝΕΛ να μπαίνουν πιο δυνατά στο παιχνίδι, σε μια φάση που δοκιμάζονταν σκληρά και ο Πάνος Καμμένος βρισκόταν σε αδυναμία στρατηγικής, ενώ και μια σειρά πολιτικές κινήσεις, όπως αυτή του Χρήστου Ζώη, μπορεί να ενισχυθούν από αντιμνημονιακούς δεξιούς ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν να στηρίξουν τη Χρυσή Αυγή.
Νηφάλια στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η εμπλοκή Καρατζαφέρη είναι ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για τη συστημική πολιτική, αφού ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προέρχεται από τα σπλάχνα της και, αν η έρευνα αποδείξει εμπλοκή του με τις μίζες, θα είναι το πρώτο σημαντικό στέλεχος της Δεξιάς μεταπολιτευτικά που εμπλέκεται ανοιχτά με μίζες για τα εξοπλιστικά.
Παρότι όλοι απορούν για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκε στις μίζες για τα εξοπλιστικά, αν αποδειχτεί ότι έχει εμπλοκή, ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες όπου η Δεξιά μοιάζει να χάνει ψηφοφόρους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν υπάρχει κι άλλη μεγαλύτερη διασπορά μιζών σε πολιτικούς για τις μεγάλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Δεξιά μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο του ΠΑΣΟΚ, όπου η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη ραγδαία αποκλιμάκωση των εκλογικών του ποσοστών.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στη Δεξιά την εξέλιξη της υπόθεσης του Γιώργου Καρατζαφέρη. Το ρεπορτάζ της «Real News» την περασμένη Κυριακή αναφέρει ότι ο εισαγγελέας που διερευνά τις μίζες για τα εξοπλιστικά ψάχνει δύο εξωχώριες (off shore) εταιρείες που φέρεται να ανήκουν εξ ημισείας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και τον γιο του, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι μίζες για τη σύμβαση για την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma με τίμημα περίπου 62 εκατομμυρίων, που υπογράφηκε το 2001 επί Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Με αφορμή μια ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν καταλήξει από το 2000 έως το 2007 ύποπτα εμβάσματα σε δύο off shore εταιρείες που φέρεται ότι διατηρεί, την Catalina Ltd και τη Homeric.
Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας Eurocopter και του Ελληνικού Δημοσίου, εμφανίζονται ως μεσάζοντες οι εταιρείες Kestrel και Malwern των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου, που έχουν ήδη κληθεί για εξηγήσεις στον ανακριτή κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλή, ο οποίος ανέλαβε τη διενέργεια δικαστικής έρευνας.
Από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός που τηρούσε στο νησί Jersey – βρίσκεται στις ακτές της Νορμανδίας – η off shore Malwern, με έδρα τον Παναμά, είχε πιστωθεί με εμβάσματα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από τις λιβανέζικες εταιρείες Copsi Sal και Medifin Sal, που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της Eurocopter, ο οποίος είναι ξένος υπήκοος. Από αυτά, τα 1,6 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμό της Catalina Ltd. Στο θέμα ενεπλάκη και η Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί αν είχε δηλώσει τις δύο off shore εταιρείες ο Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Εσχες Γ. Καλαντζής δήλωσε ότι το ζήτημα έχει ανατεθεί σε ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διερευνήσουν το ζήτημα και να δώσουν τα στοιχεία στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το ζήτημα έχει ουρά, αφού με βάση νόμο του 2010 ο Καρατζαφέρης, ακόμη κι αν διέθετε εξωχώρια εταιρεία στο παρελθόν, θα έπρεπε να είχε απαλλαγεί από αυτήν επειδή διαφορετικά θα είχε ποινικές επιπτώσεις.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αντέδρασε αμήχανα αρχικά την Κυριακή, δηλώνοντας τα εξής:
«Σχετικά με τη βασιμότητα και έκταση των αναφερομένων στο δημοσίευμα της εφημερίδας ‘‘Real News’’ δηλώνω ότι αγνοώ παντελώς τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό. Εκτιμώ την προσπάθεια της εφημερίδας να ρίξει άπλετο φως σε τέτοιες υποθέσεις, που άλλωστε είναι ξένες στον αξιακό και πολιτικό κώδικα και χαρακτήρα μου. Προσωπικά, θα κάνω τις επιλογές μου ώστε να διευκολύνω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια. Πάντως στέλνω προς όλους το μήνυμα ότι είμαι εδώ, όρθιος και “έχουν γνώσιν οι φύλακες”».
Η αναφορά περί «επιλογών» ερμηνεύτηκε ως έμμεση ανακοίνωση παραίτησής του από την προεδρία του κόμματος, αλλά ο ίδιος εμφανίστηκε την Τρίτη επιθετικός δηλώνοντας στον ΑΝΤ1 ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί:
«Δεν υποχωρώ, δεν υποτάσσομαι, δεν συμβιβάζομαι. Το όλο θέμα είναι προσωπική μου υπόθεση και δεν αφορά το κόμμα. Αυτό εννοούσα με τη φράση μου στην ανακοίνωση που αφορά την “απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος”. Τέλος, τονίζω και κάνω σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την ηγεσία του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μπει επί της ουσίας στο θέμα και να διαψεύσει αν διατηρούσε ποτέ εξωχώριες εταιρείες και αν έχει απαλλαγεί πια απ’ αυτές.
Εν τω μεταξύ να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να ψάχνουν – και να υποσημειώνουν – το διαρκές ενδιαφέρον του Καρατζαφέρη και των βουλευτών του ΛΑΟΣ, τα προηγούμενα χρόνια, για τα εξοπλιστικά. Και αρχίζουν να θυμούνται ότι κόμμα και βουλευτές έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά προγράμματα το 2009 και το 2010 με την κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές:
• Στις 9.9.2010 κατατέθηκε ερώτηση για τη διακρατική συμφωνία του 2009 μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας για την αγορά δύο ελικοπτέρων Puma. Το ενδιαφέρον των βουλευτών εντοπιζόταν στα αντισταθμιστικά και τις ποινικές ρήτρες.
• Στις 13.7.2010 είχε κατατεθεί ερώτηση για τα ποσά που διατέθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 2006 - 2010. Από την απάντηση προέκυπτε ότι η δαπάνη έφτανε το 1 δισ. ευρώ.
• Την ίδια μέρα κατατέθηκαν δύο ακόμη ερωτήσεις για τα ανταλλακτικά αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και για το Follow on Support των αεροσκαφών Mirage 2000.
• Δύο μέρες μετά, στις 15.7.2010, κατατέθηκε ερώτηση για τα μη επιχειρησιακά οπλικά συστήματα από το 1996 έως το 2009 και τα ποσά που διατέθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις ερωτήσεις γινόταν ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.
Εξελίξεις
Η εμπλοκή του Καρατζαφέρη με τη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, έχει δημιουργήσει πολλές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο περιβάλλον της Άκρας ή σκληρής Δεξιάς. Εδώ και αρκετούς μήνες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γύριζε στην πιάτσα «μοστράροντας» κάποιες δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι θα είναι σίγουρα στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. Μάλιστα στους πολλούς συνομιλητές του δεν παρέλειπε να «ελεεινολογεί» την κατάσταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του άσπονδου φίλου του Πάνου Καμμένου, τον οποίο ήθελε εκτός Βουλής.
Ο Καρατζαφέρης φιλοδοξούσε να απορροφήσει παλιούς του ψηφοφόρους που το 2012 στράφηκαν προς τη Χρυσή Αυγή, θεωρώντας ότι η εν εξελίξει ποινική διαδικασία λειτουργεί αποσυσπειρωτικά στον χώρο της Άκρας Δεξιάς, ειδικά σε όσους έχουν «εθνικιστικό» προσανατολισμό, αλλά απωθούνται από την εικόνα βίας και υποκόσμου που αποπνέει η Χρυσή Αυγή με βάση την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί.
Μάλιστα στους σχεδιασμούς του προέδρου του ΛΑΟΣ δεν διέφυγε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί οι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές να συμπέσουν με την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας, με μια σειρά πρωτοπαλίκαρα της Χ.Α. να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προοπτική της επανόδου στη Βουλή και η αποδοχή του ρόλου του «νηφάλιου» δεξιού συνομιλητή, που μπορεί να συμπράξει κυβερνητικά στη μεταμνημονιακή εποχή, ήταν και ένας από τους λόγους της σκλήρυνσής του απέναντι στην κυβέρνηση, τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά.
Βλέποντας ότι η τελευταία κοινοβουλευτική του θητεία, όταν ο λόγος του κόμματος στρογγύλεψε, είχε αποτέλεσμα την εκλογική αποτυχία, ο Καρατζαφέρης προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην πολιτική επιβίωση και το ενδεχόμενο επανόδου του στην αγκαλιά της «μητέρας Ν.Δ.». Η κατάσταση με τη Ν.Δ. δεν ήταν ειδυλλιακή, αφού η φυγή και η προσχώρηση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. μιας σειράς ηγετικών στελεχών που ο ίδιος ανέδειξε, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, η Νίκη Τζαβέλλα, ο Αστέριος Ροντούλης, ο Γιώργος Κύρτσος, ο Θανάσης Πλεύρης, τον αποστράγγιξαν από κρίσιμες δυνάμεις.
Αντιρρήσεις
Από την άλλη πλευρά του λόφου, όμως, και η ηγετική ομάδα της Ν.Δ., παρότι θα ήθελε μια επανένταξη του Καρατζαφέρη, με την εκλογική του προίκα, έβλεπε ότι υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις από φιλελεύθερους κεντροδεξιούς βουλευτές που δεν είδαν με ενθουσιασμό τις ακροδεξιές τάσεις της σαμαρικής ομάδας. Ακόμα όμως και ένθερμοι υποστηρικτές του Σαμαρά, όπως η Φωτεινή Πιπιλή, έβλεπαν με «μισό μάτι» μια τέτοια συγκόλληση.
Οι κεντροδεξιοί της Ν.Δ., που είδαν τους λαϊκιστές του κόμματός τους – ελέω Χρύσανθου Λαζαρίδη – να θριαμβεύουν στον τελευταίο ανασχηματισμό, δυσφορούν από την τάση της «ενσωμάτωσης» ακροδεξιών, εθνικιστικών, λαϊκιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων στη Ν.Δ., θεωρώντας ότι το κόμμα πρέπει να κινηθεί προς το νεοφιλελεύθερο Κέντρο αλώνοντας το συντηρητικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ.
Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και άπαντες σχεδόν οι καραμανλικοί έμοιαζε να δυσφορούν με την προσπάθεια ενσωμάτωσης του ΛΑΟΣ στο κόμμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από προχθές όλοι αυτοί επιχαίρουν από τις εξελίξεις.
Πιο δηκτική από όλους τους νεοδημοκράτες, που γενικά κράτησαν χαμηλούς τόνους αναμένοντας την εισαγγελική έρευνα, ήταν η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία δήλωσε προχτές στον ΣΚΑΪ πως «αν ο Καρατζαφέρης είχε δηλώσει τις οff shore στο πόθεν έσχες του, θα είχε μπει ήδη στη φυλακή. Να μη μας δουλεύει. Από το 2010 η συμμετοχή σε οff shore είναι ποινικό αδίκημα, όχι πολιτικό όπως την περίοδο Βουλγαράκη. Δεν τις έχει δηλώσει και είναι πολύ απλό να διαπιστωθεί. Αν τις είχε δηλώσει, θα ήταν ήδη φυλακή με τον νόμο του 2010».
Αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, κουμπάρος, οικογενειακός φίλος και πολιτικό παιδί του Καρατζαφέρη, παρότι εμφανίστηκε προσεκτικός, δεν άντεξε στον πειρασμό να αδειάσει τον παλιό μέντορά του:
«Είναι ένα θέμα που με προβλημάτισε πάρα πολύ και εύχομαι να μην είναι αλήθεια. Αν είναι αλήθεια, πρέπει να επιβληθούν τα νόμιμα και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση», είπε μιλώντας στον Real FM. «Θα περιμένω να δω το πόρισμα της Δικαιοσύνης. Το τεκμήριο της αθωότητας πάντα υπάρχει στον δυτικό κόσμο για όλους. Ο κ. Καρατζαφέρης είναι γνωστό ότι είναι ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος, αλλά δεν με αφορά η περιουσία του. Θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη και ό,τι αποφασίσει προφανώς θα είναι και το σωστό».
Σκλήρυνση
Τo άσχημο κλίμα για την επάνοδο Καρατζαφέρη, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε και ο Άδωνις, προκάλεσε και από την πλευρά του Καρατζαφέρη σκλήρυνση της στάσης του. Μάλιστα πολιτικοί φίλοι του έλεγαν τις τελευταίες μέρες ότι διάφορα συστήματα επιχειρούν να τον εξαφανίσουν πολιτικά επειδή ενοχλεί, κάτι που υπαινίχθηκε και ο ίδιος σε τηλεοπτική του εμφάνιση, μάλιστα, ότι τον κυνηγούν επειδή είπε «όχι» σε επιστροφή του στη Ν.Δ.
Περιθωριακά sites έγραψαν ότι η παρουσία του Καρατζαφέρη και ο αντικυβερνητικός και αντιμνημονιακός λόγος του μέσα από το κανάλι ΑΡΤ ήταν ένας από τους λόγους που συστημικοί συγκυβερνώντες και διαπλεκόμενα κέντρα αποφάσισαν να τον βγάλουν από τη μέση. Οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν ότι η συνεχής παρουσία του μέσα από το ΑΡΤ κατάφερε την επανασυσπείρωση των οπαδών του λίγους μόλις μήνες μετά τις ευρωεκλογές.
Να σημειώσουμε ότι μέσα από την πόλωση των ευρωεκλογών ο ΛΑΟΣ μπορεί να μην κατόρθωσε να ξεπεράσει το 3% και να εκλέξει ευρωβουλευτή, αλλά με το 2,69% πέτυχε να αυξήσει κατά μια μία ολόκληρη μονάδα τους ψηφοφόρους του από την εκλογική επίδοση του 1,58% στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Τους επόμενους των ευρωεκλογών μήνες υπήρξαν δημοσκοπήσεις που τον έφερναν, παρά την ένδεια πρωτοκλασάτων στελεχών, στο 3% και πολλοί το απέδωσαν στη δράση του καναλιού.
Μάλιστα στο πλαίσιο του «χαλαρού» και υπόγειου φλερτ Σαμαρά - Καρατζαφέρη θυμίζουν ότι το ΑΡΤ (πρώην Τηλεάστυ), το κανάλι που ίδρυσε ο ίδιος, πήρε μόλις τον Ιούνιο του 2014 από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο άδεια πανελλαδικής εμβέλειας φεύγοντας από την κατηγορία του περιφερειακού με δυνατότητα εκπομπής μόνο στην Αττική.
Δημοσιεύματα λοιπόν επισημαίνουν ότι ίσως κάποιοι «ποντάρουν» στην πτώση Καρατζαφέρη, προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια.
Και σημειώνουν ότι η έρευνα για τις off shore που αποδίδονται στον Καρατζαφέρη ξεκίνησε με ανώνυμη καταγγελία στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το ζήτημα είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν τα σχέδιά τους για μια «εφόρμηση» στον ακροδεξιό χώρο να ναυαγούν.
Εκτιμούν ότι και μόνο η ύπαρξη off shore του Καρατζαφέρη αποκλείει οποιαδήποτε εμπλοκή μαζί του, ακόμη και αν δεν υπάρξουν περαιτέρω νομικές εμπλοκές και όλα είναι νομότυπα. Το ζήτημα όμως είναι αν στη Συγγρού θα μπορέσουν να «εκμεταλλευτούν» την πολιτική του πτώση, αφού είναι κοινό μυστικό πως η ιστορία είναι πολύ σοβαρή για να μην πλήξει καίρια τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
Οι ΑΝΕΛ
Η ενδεχόμενη αποσυσπείρωση των οπαδών του δεν εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μπορεί να λειτουργήσει θετικά υπέρ της Ν.Δ. Μάλιστα παράγοντες της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ανοίγει εκ νέου το παιχνίδι στα δεξιά της, με τους ΑΝΕΛ να μπαίνουν πιο δυνατά στο παιχνίδι, σε μια φάση που δοκιμάζονταν σκληρά και ο Πάνος Καμμένος βρισκόταν σε αδυναμία στρατηγικής, ενώ και μια σειρά πολιτικές κινήσεις, όπως αυτή του Χρήστου Ζώη, μπορεί να ενισχυθούν από αντιμνημονιακούς δεξιούς ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν να στηρίξουν τη Χρυσή Αυγή.
Νηφάλια στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η εμπλοκή Καρατζαφέρη είναι ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για τη συστημική πολιτική, αφού ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προέρχεται από τα σπλάχνα της και, αν η έρευνα αποδείξει εμπλοκή του με τις μίζες, θα είναι το πρώτο σημαντικό στέλεχος της Δεξιάς μεταπολιτευτικά που εμπλέκεται ανοιχτά με μίζες για τα εξοπλιστικά.
Παρότι όλοι απορούν για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκε στις μίζες για τα εξοπλιστικά, αν αποδειχτεί ότι έχει εμπλοκή, ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες όπου η Δεξιά μοιάζει να χάνει ψηφοφόρους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν υπάρχει κι άλλη μεγαλύτερη διασπορά μιζών σε πολιτικούς για τις μεγάλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Δεξιά μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο του ΠΑΣΟΚ, όπου η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη ραγδαία αποκλιμάκωση των εκλογικών του ποσοστών.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου