Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Ερχεται τσουνάμι... κατασχέσεων -Σε ποιες περιοχές χρωστάνε περισσότερα

ΜΟΛΙΣ 16 ΑΠΟ ΤΑ 95 ΔΙΣ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ

       

Όταν από ένα «βουνό» χρεών που ξεπερνά το 55% του ΑΕΠ (95 δισ. ευρώ) οι υπηρεσίες σου λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορείς να εισπράξεις 16 δισ. ευρώ, τότε για να πιάσεις τους εισπρακτικούς και μνημονιακούς στόχους θα πρέπει ο σχεδιασμός και οι κινήσεις να είναι χειρουργικής ακρίβειας.

Κάθε μήνα, στο επιτελείο της ΑΑΔΕ μαζεύουν στοιχεία από όλες τις Δ.Ο.Υ., τα οποία δείχνουν αφενός το ρυθμό αύξησης των οφειλών αφετέρου την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Ότι ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ παλεύει για να καταφέρει να εισπράξει περίπου το 20% του συνόλου των οφειλών, καθώς το υπόλοιπο stock θεωρείται- λίγο ως πολύ- χαμένη υπόθεση! Με φόντο την επισήμανση της Τράπεζας της Ελλάδας ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο οφειλών, αυξήσεων φορολογικών συντελεστών, στασιμότητας, τα αναλυτικά στοιχεία απ’ όλη την Επικράτεια αποκαλύπτουν ότι εκεί που έχει συσσωρευθεί ο μεγαλύτερος όγκος χρεών, εκεί εκτιμάται ότι είναι η χαμηλότερη εισπραξιμότητα. Ειδικότερα:

Στις εφορίες της Αθήνας, όπου συμπεριλαμβάνονται και μεγάλες Δ.Ο.Υ. της Στερεάς Ελλάδας, το σύνολο των χρεών φτάνει στα περίπου 44 δισ ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 8 δισ ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα
Στις εφορίες του Πειραιά, όπου συμπεριλαμβάνονται μεγάλες νησιωτικές Δ.Ο.Υ. (π.χ. της Κρήτης), οι φορολογούμενοι έχουν δημιουργήσει χρέη περίπου 11 δισ ευρώ, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από 3 δισ ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν
Στις εφορίες της Β. Ελλάδας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν στα 22 δισ ευρώ, από τα οποία περίπου 5 δισ ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα
Στις εφορίες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου τα χρέη αγγίζουν τα 5,5 δισ ευρώ και μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1,9 δισ ευρώ
Αυτό που έχει κινήσει το ενδιαφέρον είναι ότι πέρα από τις μεγάλες Δ.Ο.Υ., παρατηρείται αύξηση του stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές περιφερειακές εφορίες. Έτσι, αν και ο όγκος των περίπου 20 δισ ευρώ στη ΦΑΕ Αθηνών προκαλεί δέος, δεν έχει διαφύγει της προσοχής ότι π.χ. στην εφορία της Καλλιθέας ή της Ελευσίνας, καταγράφονται οφειλές άνω των 2 δισ ευρώ σε κάθε μία από αυτές.

Η μεγάλη δεξαμενή, από την οποία μπορούν να εισπραχθούν τα περισσότερα, είναι οι οφειλές που κυμαίνονται μεταξύ 3.000- 1.500.000 ευρώ. Με βάση την ποιοτική ανάλυση που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, από τα 16 δισ ευρώ των εισπράξιμων οφειλών, περίπου 8,6 δισ ευρώ αφορούν σε χρέη αυτής της κατηγορίας, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από 4 δισ ευρώ βρίσκονται σε εφορίες της Αθήνας.

Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, το μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματικότητα στη διαδικασία της είσπραξης, όπου όσον αφορά στις εισπράξεις επί των νέων οφειλών καταγράφεται υπερκάλυψη έναντι του στόχου (περίπου 114%), χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις και ήδη εξετάζεται τι φταίει και πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.


Το πρόβλημα είναι ότι η αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών μεταφράζεται σε ένταση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών. Με φόντο τα στοιχεία, που δείχνουν ότι έχουν ήδη γίνει κατασχέσεις σε κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο οφειλέτες, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται να ανεβάσουν ρυθμούς, έτσι ώστε από το stock των παλιών οφειλών να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 2,2 δισ ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου και 2,7 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους, δηλαδή περίπου 250 εκατ. Ευρώ παραπάνω από πέρσι. Όσον αφορά, δε, στις νέες οφειλές, ο πήχης ανεβαίνει στο 24% από 22,5% που επιτεύχθηκε πέρσι.    



Γεώργιος Παππούς






iefimerida.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *