Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Η AstraZeneca απαντά για τις 29 εκατ. «κρυμμένες» δόσεις εμβολίων

 


Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας περιπλέκει ακόμη περισσότερο το μυστήριο. Σιγή ιχθύος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έντονο παρασκήνιο.

 

Πληθαίνουν τα ερωτήματα πίσω από την... ανακάλυψη 29 εκατομμυρίων «κρυμμένων» δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca σε εργοστάσιο της Ιταλίας, ενώ η απάντηση της εταιρείας θολώνει ακόμη περισσότερο τα νερά.

 

Η βρετανοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια που βρέθηκαν στο εργοστάσιο προορίζονταν για διανομή στην Ευρώπη, αλλά και για δωρεά σε φτωχότερες χώρες μέσω του προγράμματος COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προγραμματισμένες εξαγωγές πέρα από τις χώρες που εντάσσονται στο πρόγραμμα COVAX. Τα 13 εκατομμύρια δόσεων περιμένουν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ποιότητας για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΠΟΥ, ενώ οι υπόλοιπες 16 εκατομμύρια θα διανεμηθούν στην Ευρώπη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

 

Ωστόσο, οι διευκρινίσεις της AstraZeneca δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ορισμένα από τα εμβόλια έχουν παρασκευαστεί σε εργοστάσιο στην Ολλανδία, το οποίο, όμως, δεν έχει λάβει τις απαραίτητες άδειες και δεν μπορεί να διανέμει εμβόλια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το χρονικό ενός ακόμη φιάσκου

Η σημερινή αποκάλυψη της La Stampa επιβεβαιώθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους την ώρα που η βρετανοσουηδική εταιρεία παραμένει υπόλογη, καθώς έχει παραδώσει μόλις 30 εκατομμύρια δόσεις από τις 120 για τις οποίες είχε δεσμευθεί.

 

«Στο εργοστάσιο του Ανάνι πραγματοποιήθηκε έρευνα αυτό το Σαββατοκύριακο και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 29 εκατομμύρια δόσεις. Ο προορισμός των δόσεων αυτών δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί» δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι εάν οι δόσεις είναι προς εξαγωγή θα πρέπει να μπλοκαριστούν.

 

Ωστόσο, Ιταλός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε ότι οι δόσεις προορίζονται για το Βέλγιο, αλλά παραμένει άγνωστο εάν επρόκειτο να εξαχθούν από εκεί ή να διαμοιραστούν σε χώρες της Ε.Ε.

 

Προς το παρόν η Κομισιόν δεν έχει κάνει κανένα επίσημο σχόλιο για το εργοστάσιο στο Ανάνι, ενώ εκπρόσωποι της Catalent επίσης δεν ήταν διαθέσιμοι για να τοποθετηθούν για το γεγονός.

 

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ορισμένες από τις δόσεις στο εργοστάσιο της Catalent μπορεί να προέρχονται από εγκαταστάσεις στην Ολλανδία, τις οποίες χρησιμοποιεί η Halix, θυγατρική της AstraZeneca.

 

Το εργοστάσιο στο οποίο έγινε ο έλεγχος είναι εκεί όπου εμφιαλώνονται τα εμβόλια που κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις της Halix στην Ολλανδία, αλλά και σε ένα άλλο εργοστάσιο στο Βέλγιο, το οποίο λειτουργεί εταιρεία υπερεργολαβίας,η Thermo Fisher Scientific.

 

Και τα δύο εργοστάσια καταγράφονται ως προμηθευτές στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η AstraZeneca με την Ε.Ε. τον Αύγουστο. Ωστόσο, το εργοστάσιο της Halix δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από την Ε.Ε., καθώς η φαρμακοβιομηχανία δεν έστειλε τα απαραίτητα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα εμβόλια που παράγονται εκεί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός Ε.Ε. μέχρι να λάβουν σχετική έγκριση.

 

Παραμένει άγνωστο γιατί η AstraZeneca και η Ένωση δεν επιχείρησαν νωρίτερα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έγκρισης για το εργοστάσιο.

 

Η Halix, ακόμη έχει καταγραφεί ως προμηθευτής της Βρετανίας, η οποία έχει ήδη καλέσει την Ε.Ε. να επιτρέψει την εξαγωγή των δόσεων που παράγονται εκεί. Η Βρετανία δεν έχει εξάγει μέχρι στιγμής εμβόλια της AstraZeneca στην Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι δύο εργοστάσια έχουν καταγραφεί ως προμηθευτές της Ένωσης.

 

Η ίδια η Halix αναφέρει ότι ξεκίνησε να παράγει εμβόλια για την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο και έχει τη δυνατότητα να παράξει 5 εκατομμύρια εμβόλια τον μήνα, όμως δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε ερώτηση για την ακριβή ποσότητα εμβολίων που έχει ήδη παράξει και για τον προορισμό τους.

 

Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca έχει ανακοινώσει από τις αρχές Μαρτίου ότι θα παραδώσει μόνο 100 εκατομμύρια δόσεις στην Ε.Ε. μέχρι τα τέλη Ιουνίου αντί για 300 εκατομμύρια που αναφέρονται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το μπλοκ των «27».

 

Στις αρχές Μαρτίου η Ε.Ε. μπλόκαρε φορτίο με εμβόλια της AstraZeneca που προορίζονταν για την Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι η κίνησή αυτή ήταν δικαιολογημένη εξαιτίας της αποτυχίας της εταιρείας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.  








πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *