Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Λίνα Μενδώνη: Βεβήλωση

 


γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος   

 

Η Ακρόπολη των Αθηνών και ο Παρθενώνας επιβίωσαν επί δυόμιση χιλιετίες. Σώθηκαν από επιδρομές κατακτητών, πυρκαγιές, εποικίσεις, λεηλασίες, βανδαλισμούς.

 

Να το ελαφρύνουμε: σώθηκαν ακόμη και από τον… Κώστα Μητσοτάκη, αν λάβουμε υπόψη αυτό που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Είναι ικανός όχι απλώς να πουλήσει την Ακρόπολη, αλλά και να τη δώσει μισοτιμής».

 

Επιστρέφουμε στο θέμα. Ό,τι δεν έπαθε ως τώρα η Ακρόπολη, το έπαθε στις μέρες μας, από μια κυρία από έγκατα της γραφειοκρατίας, που εμφανίζεται ως υπουργός Πολιτισμού: βεβηλώθηκε.

 

Εδώ που τα λέμε, η Λίνα Μενδώνη είχε πάντα τη φήμη ότι ρέπει σε βεβηλώσεις.

 

Μεταξύ των άλλων: Τι ήταν η συμμετοχή της επικοινωνιακό σόου Σαμαρά στην Αμφίπολη, για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

 

Δεν ήταν βεβήλωση η αποκρουστική γκριμάτσα της για τον Σταύρο Ξαρχάκο; Ή ο ελεεινός τρόπος διαχείρισης του σκανδάλου Λιγνάδη;

 

Βεβήλωση της πολιτικής δεν ήταν ότι το βράδυ των εκλογών βρισκόταν στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ, δίπλα στη Γεννηματά, ενώ είχε ήδη κλείσει θέση στην κυβέρνηση της Δεξιάς;

 

Ο καθείς και ο τρόπος του. Αλλά ποιος να φανταστεί ότι θα μπορούσε να συνδέσει το όνομά της με το μεγαλύτερο σύγχρονο ανοσιούργημα στον Ιερό Βράχο;

   

Μόλις επιτράπηκε ξανά η πρόσβαση, οι αρχαιολόγοι που ανέβηκαν για αυτοψία, έπαθαν σοκ, με την… τσιμεντόστρωση, που εξαφάνισε πολλά σημεία του.

 

Είναι σαν να κατέβηκε ο Παρθενώνας στην Ομόνοια. Σαν «να περνάει από εκεί η Βάρης- Κορωπίου», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.

 

Είναι το αδιανόητο. Ένα από μεγαλύτερα Μνημεία της ανθρωπότητας παραδόθηκε στα συνεργεία και έπεσε οπλισμένο σκυρόδεμα, σε πάχος 30 εκατοστών.

 

Σε άλλο σημείο, προκειμένου να τοποθετηθεί ανελκυστήρας για ΑΜΕΑ, κόπηκαν αρχαίες πέτρες. Προχειροδουλειά και μηδέν αίσθηση ευθύνης.

 

Ο κλάδος των αρχαιολόγων θρηνεί για τον βιασμό του κληροδοτήματος του Χρυσού Αιώνα που αλλάζει τη φυσιογνωμία του. Αλλά και γιατί συνέβη με έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες αρχαιολόγους στην Επιτροπή Συντήρησης της Ακρόπολης. Ποια συντήρηση;

 

Οι δικαιολογίες είναι από προβληματικές ως ανήθικες. Πώς άραγε διευκολύνουν τα αναπηρικά αμαξίδια, όταν οι κλίσεις φτάνουν στο 60%; Αν διευκολύνεται κάτι, είναι οι υδρορροές, για να χαράξουν ρέματα σαν τον Ποδονίφτη.

 

Πού βασίζεται η θεωρία ανάδειξης της οδού των Παναθηναϊκών, όταν τη θάβουν κάτω από το μπετόν;

 

Ποια διαστροφή οδηγεί σε παρέμβαση για να ανέβει η στάθμη της διαδρομής -που χαμήλωσε με τον καιρό- για να βλέπουν οι σημερινοί επισκέπτες τον Παρθενώνα με την οπτική που τον έβλεπαν οι αρχαίοι;

 

Μήπως του προσθέσουν και σκεπή, αφού οι αρχαίοι Αθηναίοι τον έβλεπαν στεγασμένο;

 

Όπως και αν το δει κανείς, η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας βεβηλώνονται, με το χυτό τσιμέντο που καλύπτει πλέον τον βράχο. Ακόμη και για να απομακρυνθεί το σκυρόδεμα, θα χρειαστούν πλέον κομπρεσέρ.

 

Ιστορικά, αρχιτεκτονικά, λειτουργικά, πολιτισμικά, η επέμβαση είναι εκτρωματική. Αν υπήρχε αστυνομία Πολιτισμού, η Μενδώνη θα είχε ήδη συλληφθεί.

 

Ο Παρθενώνας εκτός από ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονήματα στην Ιστορία, είναι μια πανανθρώπινη αξία και όποιος άπλωσε χέρι ως τώρα στιγματίστηκε.

 

Δεν θα αποφύγει το ανάθεμα η μοιραία υπουργός του Μητσοτάκη, από όσους ανεβαίνουν πλέον στην Ακρόπολη και θα έχουν την εντύπωση ότι κάνουν βόλτα στη Σταδίου.

 

ΥΓ. Οι συνάδελφοι από το Matrix24.gr εμμέσως επέκριναν τη στήλη γιατί απέδωσε τον Βασίλη Σκουρή και το iEidiseis.gr, την αποκάλυψη για την κρυφή επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Μέγαρο Μαξίμου και διεκδικούν την πρωτιά. Ατυχές: ο Σκουρής ανέβασε το κείμενό του στις 07:48 της Δευτέρας και το Matrix στις 8:19.    








πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *