Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Απέτυχαν απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακίνηση: Ψάχνουν τώρα νέα μέτρα

 


Τα κρούσματα αυξάνονται και το lockdown πάει από παράταση σε παράταση με επισημάνσεις και εκκλήσεις για «λίγη ακόμα υπομονή» τις επόμενες «δύο κρίσιμες εβδομάδες». Ψάχνουν τώρα νέα μέτρα.

 

Έπειτα από έναν χρόνο με τον κορονοϊό, τα μέτρα που πέτυχαν πέρσι για ενάμιση μόλις μήνα -όταν τα κρούσματα ήταν σε χαμηλά επίπεδα- τώρα κρίνονται μάλλον παρωχημένα και κάθε άλλο παρά «έξυπνα». Και κατόπιν εορτής, ορισμένοι από τους επιστήμονες άρχισαν τώρα να το συνειδητοποιούν και να εκφράζουν την άποψη ότι μάλλον χρειάζονται άλλα μέτρα, καθώς αυτά δεν λειτουργούν.

 

Παρά τις «φωνές» που εδώ και καιρό υπογραμμίζουν πως δεν μπορεί να παρατείνεται αυτή η κατάσταση με το lockdown, που λένε πως ο εγκλεισμός δημιουργεί και άλλα προβλήματα και δεν φέρνει αποτελέσματα καθώς φέρνει τον κόσμο στα όριά του, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε την ύπαιθρο, να αυξηθεί η τηλεργασία, να γίνονται περισσότερα και πιο στοχευμένα τεστ, οι επιλογές επικεντρώνονταν στα ίδια και τα ίδια μέτρα με μικρές διαφορές. Σχεδόν πάντα τα «νέα μέτρα» αφορούσαν στην «ποινικοποίηση» της βόλτας και του ελεύθερου χρόνου του πολίτη και της αυστηροποίησης των απαγορεύσεων.

 

Απαγορεύεται να πας σε άλλο δήμο, απαγορεύεται να βγεις να περπατήσεις συγκεκριμένες ώρες, απαγορεύεται να πας στη θάλασσα, απαγορεύεται να κυκλοφορήσεις τη νύχτα, απαγορεύεται να κουρευτείς, απαγορεύεται να δεις την οικογένειά σου που μένει σε άλλη πόλη, απαγορεύεται, απαγορεύεται, απαγορεύεται, απαγορεύεται…

 

Και μέσα σε όλα αυτά, η αστυνομία πήρε ρόλο επιβολής τιμωρίας, αντί για ρόλο υλοποίησης συστάσεων στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων. Όλοι φοβούνται να μιλήσουν με αστυνομικό γιατί δεν θα τους κάνει σύσταση και ενημέρωση, υπάρχει μόνο περίπτωση να τους κόψει πρόστιμο.

 

Ουσιαστική συζήτηση και απολογισμός για το ποια λάθη έγιναν και μας έφεραν μέχρι εδώ –με κανέναν αρμόδιο να μην έχει αναλάβει ευθύνη για τις επιλογές εκτός φυσικά από την περίφημη σε όλους μας «ατομική ευθύνη» - μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Όμως, σε κάθε περίπτωση, επιτακτικές κρίνονται οι λύσεις εδώ και τώρα που θα ανακουφίσουν και την οικονομία αλλά και την ψυχολογία των πολιτών που -με απλά λόγια- δεν αντέχουν άλλο.

 

Τι λένε τώρα οι επιστήμονες

Τα μηνύματα της κοινωνίας, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ορισμένοι επιστήμονες που σιγά-σιγά αναγνωρίζουν ότι δεν λειτουργούν τα μέτρα ενώ παραδέχονται πως όσα ελήφθησαν μέχρι σήμερα δεν ήταν πάντα στοχευμένα.

 

Ενδεικτικές των παραπάνω, είναι οι σημερινές δηλώσεις ενός εκ των μελών της αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας -που κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση- του Επιδημιολόγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου. Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, παραδέχθηκε ότι «τα μέτρα δεν ήταν πάντα στοχευμένα».

 

«Δεν γίνεται δημόσια υγεία με κύριο εργαλείο την επιβολή. Η δημόσια υγεία θέλει συνεννόηση, σύσταση, συζήτηση» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

  

Μάλιστα, είπε, πως κύριος στόχος των μέτρων πρέπει να είναι οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τα κορονοπάρτι και όχι η βόλτα των ανθρώπων έξω.

 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε επίσης σήμερα ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών «θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα».

 

«Δεν καταλαβαίνω», πρόσθεσε, «γιατί υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτοί στην άθληση», ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις πολιτών, καθώς «θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα στο μέλλον».

 

Από την πλευρά του, o καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, επισήμανε μιλώντας στο OPEN, ότι «θα έπρεπε τα μέτρα είναι πιο μακροπρόθεσμα ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα η ζωή των πολιτών». «Όταν κινούμαστε στα όρια του lockdown η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι η καλύτερη» σημείωσε.

 

Αναφερόμενος στα SMS μετακίνησης είπε χαρακτηριστικά:

 

«Το SMS τελικά δεν είναι τελικά υποχρεωτικό, ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι μπορεί να στείλει όσα SMS θέλει και να βγει όσες φορές θέλει. Η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Αποφασίστηκε ένα άνοιγμα και όχι μια πιο συντηρητική λειτουργία με μέτρα. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούσαν οι πολίτες θα ήταν ήδη οργανωμένος από τότε χωρίς να κλείσουν τα πάντα, κάτι το οποίο δεν έγινε. Η συσχέτιση κινητικότητας και μετάδοσης είναι πρόβλημα. Θα έπρεπε οι πολίτες να μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία χωρίς μετάδοση».

 

Η Αναστασία Κοτανίδου έκανε παρέμβαση στην διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» που διοργάνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Σε αυτήν παρουσιάστηκε και έρευνα που έγινε στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου και ήταν πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων.

 

Όπως είπε στην παρέμβασή της: «Είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό να βγαίνει ένα Δελτίο Τύπου μετά την συνεδρίαση της επιτροπής το οποίο να έχει μπούλετς που να εξηγούν για ποιον λόγο παίρνονται τα μέτρα».

 

Αναφερόμενη στην επιτροπή και την λειτουργία της η κα Κοτανίδου είπε: «Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

 

Σημειώνεται ότι τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή, όπως αναφέρεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

 

Στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθάνε ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθάνε και το 44% ότι δεν βοηθάνε, ενώ την περασμένη άνοιξη στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ήταν 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη. 


















 πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *