Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Ο ρόλος της γύρης στην αύξηση των κρουσμάτων: Τι να προσέχετε

 


Γύρη και κορονοϊός. Πώς συνδέονται, γιατί η γύρη συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευόμαστε.  

 

Η γύρη δεν διασπείρει τον νέο κορονοϊό ή οποιονδήποτε ιό, αλλά συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο καθηγητής Αεροβιολογίας του Πολυτεχνείου του Μονάχου, Αθανάσιος Δαμιαλής, εκ των συντακτών της νέας έρευνας που γνωστοποιήθηκε προ ημερών.

 

Συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων επειδή εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως συμβαίνει και με τα σωματίδια των ρύπων στην ατμόσφαιρα, εξήγησε ο καθηγητής.

 

«Δεν διασπείρεται ο κορονοϊός και οποιοσδήποτε ιός με τη γύρη. Βρήκαμε με τη μελέτη σε 31 χώρες και 248 περιοχές ότι, όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα, αυξάνονται και τα κρούσματα του κορονοϊού», δήλωσε.

 

«Η γύρη εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνει πιο ευάλωτους γενικά, σε όλους τους ιούς, όχι μόνο στον κορονοϊό. Το ίδιο ισχύει και με άλλους παράγοντες, όπως π.χ. η ρύπανση. Είμαστε πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουμε», προσέθεσε.

 

Υπέδειξε δε τις μάσκες FFP2/N95 ως «αρκετά αξιόπιστο μέσο προστασίας» έναντι της γύρης, καθώς συγκρατούν «οποιοδήποτε σωματίδιο πάνω από κάποια διάμετρο» ίδιας κλίμακας με την γύρη.

 

Είναι σημαντικό να υπάρχει για το κοινό μια διαθέσιμη καθημερινή πληροφόρηση για τα επίπεδα συγκέντρωσης της γύρης στον αέρα, τόνισε και προσέθεσε πως, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει σχετική υποδομή από το ΑΠΘ.

 

«Τις επόμενες ημέρες, με τον καλό καιρό, πολλά είδη, όπως π.χ. η ελιά, θα αρχίσουν να ανθοφορούν. Αν δεν μπορούμε να μην βγούμε έξω, τότε οπωσδήποτε μάσκα», επεσήμανε.

  

Οι ώρες μεγαλύτερης συγκέντρωσης δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν μέσα στο εικοσιτετράωρο, σημείωσε, «λόγω του ότι μεταφέρεται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις -για πολλά είδη η γύρη είναι παρούσα ακόμα και τα χαράματα ή τα μεσάνυχτα- πρακτικά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε μια ώρα που να είναι 100% ασφαλής. Γενικά, από το πρωί ως αργά το απόγευμα είναι οι ώρες υψηλού κινδύνου». 








Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *