Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Υποχώρησε κάτω απ' τα 50 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 


Για πρώτη φορά σε 17 μήνες πρωτοφανούς ακρίβειας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μειώθηκαν κάτω από τα 50 ευρώ, καθώς υποχωρεί η χειρότερη ενεργειακή κρίση της περιοχής εδώ και δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται πιθανή περαιτέρω πτώση των τιμών.

 

Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο, όταν οι περικοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έπληξαν την Ευρώπη με κόστος περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, χτυπώντας την οικονομία της περιοχής και ωθώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Τώρα, η ήπειρος βλέπει μια απότομη ανάκαμψη καθώς ο σχετικά ήπιος καιρός, συνεχίζονται οι προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και ενισχύονται οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

 

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφισβητούν εάν η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί πολύ περισσότερο. Καθώς πλησιάζει το τέλος του χειμώνα και η ζήτηση θέρμανσης υποχωρεί, οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να κάνουν το φυσικό αέριο πιο οικονομικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη από εναλλακτικές λύσεις όπως ο άνθρακας.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει στο εύρος αλλαγής καυσίμου υποδηλώνοντας ότι είναι πλέον πιο κερδοφόρο να λειτουργούν οι μονάδες αερίου υψηλότερης απόδοσης σε σύγκριση με τις μονάδες άνθρακα χαμηλότερης απόδοσης», δήλωσε ο Stefan Ulrich, αναλυτής στο BloombergNEF.

 

Η ζήτηση αυξάνεται επίσης από την Ινδία και την Κίνα. Οι τιμές θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν εάν υπάρχει παρατεταμένος κρύος καιρός πριν από το τέλος του χειμώνα ή εάν υπάρξουν διακοπές στον εφοδιασμό.

 

«Φτάνουμε σε ένα επίπεδο όπου η αρνητική πλευρά είναι πιθανώς πιο περιορισμένη, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει σαφώς ανοδική πορεία, ιδιαίτερα εάν υπάρξει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα», δήλωσε ο Steve Hill, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το ενεργειακό μάρκετινγκ στη Shell Plc, την Πέμπτη. «Προφανώς πλησιάζουμε αυτό το εύρος».

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μειώθηκαν έως και 6,2% στα 48,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο εντός της ημέρας από τις 31 Αυγούστου 2021. Το συμβόλαιο έχασε περίπου 35% μέχρι στιγμής φέτος, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου διπλάσιο από το συνήθη επίπεδα για αυτήν την εποχή του χρόνου.

 

Προς το παρόν, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης παρέχουν ένα απόθεμα ασφαλείας για την Ευρώπη, ένδειξη αισιοδοξίας ότι η περιοχή μπορεί να τα καταφέρει αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο.

 

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE — η οποία διασώθηκε από την κυβέρνηση πέρυσι αφού η ενεργειακή κρίση την οδήγησε στο χείλος της κατάρρευσης — ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις διακοπές ρωσικού φυσικού αερίου το αργότερο έως το 2024, με το υψηλό κόστος αντικατάστασης των χαμένων ποσοτήτων ρωσικού αερίου να παραμένει θέμα.

 

Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών βοήθησαν την εταιρεία να μειώσει σημαντικά τις ζημιές της, αν και εξακολουθεί να καταγράφει αρνητικά προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022. 







πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *