Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Κομματογύρηδες πολιτευόμενοι

 


 γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

 

 

Ρωτάς ΑΕΚτζήδες γιατί πάει καλά η ομάδα τους; Σου λένε βέβαια και για την «Αγιά Σοφιά», που μετουσιώνει τα καπνογόνα σε κεριά και λιβάνια, τονίζουν ωστόσο ότι επιτέλους έχουν γερό κέντρο. Ρωτάς Ολυμπιακούς γιατί ο «Θρύλος» αγκομαχάει; Απαντούν: «Φταίει η τρύπα στο κέντρο της άμυνας. Ο ένας αργός, ο άλλος πιτσιρικάς, ο τρίτος συνεχώς τραυματίας, ο τέταρτος αποστρατευμένος χωρίς εξηγήσεις». Ρωτάς Παναθηναϊκούς γιατί ανησυχούν; «Λόγω λειψανδρίας στο κέντρο».

 

Το κέντρο είναι κομβικό. Και στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική, παρότι το ακριβές νόημά του μας διαφεύγει εξακολουθητικώς. Αλλοτε στενεύει, ώσπου ταυτίζεται με το φιλομητσοτακικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ, και άλλοτε ξεχειλώνει για να καλύψει και τους βλαστούς του ΛΑΟΣ που πρόκοψαν εν εξουσία.

 

Για τις ανάγκες της κάλπης, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται στο άθλημα «άνοιγμα στο κέντρο». Εις μνήμην της αριστοτελικής μεσότητας; Οχι ακριβώς. Δεν είν’ αυτός ο καημός του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Μέχρι στιγμής, διαιτητές και VAR συμφωνούν ότι προηγείται η Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη φωτογραφηθεί ευτυχής με τρεις πανευτυχείς πασοκογενείς πολιτευτές. Βεβαίως, και ο κ. Τσίπρας φωτογραφήθηκε χαμογελαστός με δύο ανεξάρτητες βουλεύτριες που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρώες πάντως δεν θα τις λέγαμε. Με το ΜέΡΑ 25 είχαν εκλεγεί.

 

Για να μείνουμε εντός γηπέδου, όλα τ’ αλλάζει κανείς, κόμμα, «ιδέες», ερωτικό ταίρι, φύλο, υπηκοότητα. Ομάδα όμως όχι. Δικαιούνται λοιπόν οι πολιτικοί, εδώ και παντού, ν’ αλλάζουν κομματική στέγη. Επειδή όμως τα γραπτά και τα βίντεο μένουν, οι μετακινούμενοι από κόμμα σε κόμμα είναι έκθετοι στην κριτική. Αν μάλιστα το έχουν παρακάνει στις μεταγραφές, η κριτική της συνεπούς ασυνέπειάς τους οφείλει να είναι ειρωνική.

Ιδού λ.χ. το μητρώο του κ. Σπύρου Καρανικόλα: Το 2012 έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και όδευσε προς την Κοινωνική Συμφωνία της κ. Λ. Κατσέλη. Επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ αλλά ξανάφυγε, προς το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Παπανδρέου. Πάλι στο ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Στις εσωκομματικές εκλογές, εκπρόσωπος Τύπου του κ. Λοβέρδου. Και τώρα, στη Ν.Δ. Το «Κίνημα Αλλαγής» που έγραψε στο χέρι του το 2018; «Απλή χένα ήταν, έφυγε σε τρεις μέρες», είπε ο πορτογύρης δικηγόρος, ο κομματογύρης μάλλον. Και πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. πιστεύω ότι είναι η πολιτική στέγη την οποία πιστεύω». Πολύ «πιστεύω» πλάκωσε, πώς να μη δυσπιστούμε;

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *