Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Ενας «fake μεταρρυθμιστής»

 


γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Να επιφέρει πλήγμα στο αφήγημα της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη περί «δήθεν μεταρρυθμίσεων» το πρώτο μέλημα του Νίκου Ανδρουλάκη, με το βλέμμα στραμμένο στο κεντρώο, προοδευτικό ακροατήριο ● Η αποδόμηση της γαλάζιας γραμμής για γάμο ομοφύλων, μη κρατικά ΑΕΙ και επιστολική ψήφο και η στάση του ΠΑΣΟΚ.

Σε θέση ετοιμότητας για τις πρώτες κοινοβουλευτικές μάχες της νέας χρονιάς βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ. Το 2024 θεωρείται από τη Χαριλάου Τρικούπη ένα έτος ορόσημο για την «ολική επαναφορά» και την ανάδειξη του κινήματος σε βασική αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στη Ν.Δ.

 

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι προσπάθειες της ηγεσίας και των στελεχών επικεντρώνονται σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στην αποδόμηση της κυβέρνησης και ιδίως των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίες, σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι διευθετήσεις και πελατειακές εξυπηρετήσεις. Δεύτερον, στην προβολή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ με βάση τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας και κυρίως στην αποσαφήνιση των διαφορετικών αντιλήψεων από τη γαλάζια παράταξη και της απόστασης που χωρίζει τα δύο κόμματα στη φιλοσοφία για το πώς διοικείται σύγχρονα και αποτελεσματικά η χώρα.

 

«Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική και έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης. Με τη Ν.Δ. δεν έχουμε μόνο πολιτικές διάφορες, αλλά και διαφορές στον τρόπο άσκησης της εξουσίας», είχε εξηγήσει στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ανδρουλάκης, φέρνοντας ως παραδείγματα ότι δεν επιδιώκεται διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών ακόμη και για εμβληματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

«Ολα είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων μιας κλειστής παρέας γύρω από τον πρωθυπουργό», είναι το μήνυμα που θα επιχειρήσει να εκπέμψει το ΠΑΣΟΚ για το Μαξίμου και το 2024, έτσι ώστε να θαμπώσει το προφίλ του κ. Μητσοτάκη περί «ορμητικού κύματος αλλαγών» και «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» και να καταδείξει την ίδια ώρα ότι «πίσω από την κουρτίνα» κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο της υπεροψίας, της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών, του κυβερνητισμού και ενός παρωχημένου παλαιοκομματικού μοντέλου.

 

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε εξάλλου η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη για τον ανασχηματισμό, με αιχμές που εστίαζαν στους «όρους ανακύκλωσης», τη «στελεχιακή ένδεια», την αποτυχία της «δήθεν επιτελικής κυβέρνησης» και την έλλειψη μεταρρυθμιστικής πνοής. «Οχυρωμένη στην αλαζονεία της, με διάθεση μόνο για διευθετήσεις συμφερόντων και όχι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων, η κυβέρνηση επιχειρεί πάλι με όρους επικοινωνίας και ανασχηματισμούς “μουσικών καρεκλών” να διαχειριστεί την πολιτική φθορά της», ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

 

Τρικλοποδιές

Ολα αυτά βεβαίως δεν γίνονται τυχαία. Σχετίζονται ευθέως με τη διεκδίκηση του κεντρώου προοδευτικού ακροατηρίου, το οποίο για το ΠΑΣΟΚ έχει ζωτική σημασία να το εμπιστευτεί εκ νέου, προκαλώντας ρωγμή στην κυριαρχία που έχει σε αυτό το κοινό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια. Μια ηχηρή ένδειξη των συντελούμενων μετακινήσεων και της βαριάς ενόχλησης της Ν.Δ. είναι η στάση της απέναντι στον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και οι φανερές ή υπόγειες τρικλοποδιές εις βάρος του, με τελευταίο «κρούσμα» τα γεγονότα και τα σχόλια που ακολούθησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στο Σύνταγμα.

 

Μοναδικό κριτήριο, ως φαίνεται, ότι ήταν μια νικηφόρα επιλογή του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη που συσπείρωσε ευρύτερες δυνάμεις μετριοπαθών ψηφοφόρων από όλο το πολιτικό φάσμα, στέλνοντας στην αντιπολίτευση τον εκλεκτό της Ν.Δ. και ανιψιό του πρωθυπουργού, Κώστα Μπακογιάννη.

 

Επί του πεδίου, η σύγκρουση αναμένεται να κορυφωθεί για τις τρεις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τα μη κρατικά ΑΕΙ και την επιστολική ψήφο, για τις οποίες από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν ότι κάθε άλλο παρά μεταρρυθμίσεις αποτελούν και επιπλέον καλούν τη Ν.Δ. να μην αναμένει από το ΠΑΣΟΚ ρόλο «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης». Για όλα τα επίμαχα θέματα, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ουσία και ως προς τη βιασύνη να νομοθετηθούν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων ή την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη.

 

Εμβαλωματικά μέτρα

Ξεκινώντας από τον γάμο ομοφύλων, ο κ. Ανδρουλάκης έχει τονίσει ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο πέρα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και όπως είχε επισημάνει «καλό θα ήταν να λυθεί και αυτό το θεσμικό ζήτημα, οριζόντια και όχι με επικοινωνιακό τρόπο. Αλλά πρέπει να δούμε και άλλα θέματα που αφορούν τις διακρίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και είμαστε εδώ για να τα υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο».

 

Για την επιστολική ψήφο, έχει πει «καταρχήν ναι, για να διευκολύνουμε τον απόδημο ελληνισμό και όσους εργάζονται σε νησιά ή μακριά από τον τόπο διαμονής τους, αλλά με θεσμικές εγγυήσεις». Διευκρίνισε όμως, δείχνοντας ότι διαφωνεί, ότι από την κυβέρνηση θέλουν καθολική επιστολική ψήφο, που σημαίνει ότι «αν κάποιος μένει στα Εξάρχεια και η κάλπη είναι στην οδό Κωλέττη, να μη χρειαστεί –λένε– να ψηφίσει με φυσική παρουσία, αλλά με επιστολική ψήφο».

 

Σε ό,τι αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, από το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι η προτεραιότητα οφείλει να είναι η αναβάθμιση και των τριών βαθμίδων της δημόσιας παιδείας. Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τάσσονται υπέρ του μοντέλου όπου κεντρικός πυλώνας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο με την ύπαρξη και μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, με πολύ αυστηρά κριτήρια. «Περιμένουμε να δούμε πώς κατοχυρώνεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας και η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας», ήταν το λόγια του κ. Ανδρουλάκη.

 

Σε αυτό το μήκος κύματος, ιδιαίτερα κατατοπιστική για τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ, όπως περιγράφηκε παραπάνω, είναι και η τηλεοπτική παρέμβαση του βουλευτή Επικρατείας, Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος ανέφερε: «Η μεταρρύθμιση είναι μια λέξη βαριά. Ποια από όλα συνιστά πραγματικές μεταρρυθμίσεις; Η επιστολική ψήφος, που όποιος δεν θέλει να ψηφίζει –να προσέλθει στην κάλπη– θα ψηφίζει με επιστολική; Τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που πρόκειται για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, άρα, κάτι το τελείως εμβαλωματικό, χωρίς την ευρύτερη συζήτηση, που είναι η αναθεώρηση του Αρθρου 16;».

 

Και κατέληξε: «Ερωτώμεθα εμείς για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, για την άποψή μας, ενώ η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. είναι εναντίον; Δηλαδή, εδώ έχουμε φαινόμενα πλήρους αλλοίωσης του χαρακτήρα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης».

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *