Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Ευρωεκλογές και στοιχήματα

 


γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Το τέλος των γιορτών σηματοδοτεί την επιστροφή της πολιτικής δραστηριότητας σε ρυθμούς κανονικότητας. Στα κομματικά επιτελεία έχουν αρχίσει τους σχεδιασμούς για τους στόχους της νέας χρονιάς. Το 2024 θα είναι επίσης εκλογικό, που σημαίνει ότι οι πολίτες θα στείλουν πάλι νέα μηνύματα. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι κρίσιμες για τουλάχιστον τρία κόμματα.

 

Η Ν.Δ., παρά το άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα, δύσκολα θα αποφύγει τις απώλειες (το ερώτημα είναι το εύρος). Μια μερίδα ψηφοφόρων της θα κινηθεί τιμωρητικά είτε πρόκειται για την ακρίβεια είτε για τον κεφαλικό φόρο που έβαλε αιφνιδιαστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά και το κλίμα διάχυτης βίας ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, που ξενίζουν βουλευτές και βάση, είναι υποθέσεις που θα κάνουν ζημιά στο κυβερνών κόμμα και ίσως περιορίσουν τη γαλάζια κυριαρχία.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του οδεύει στις κάλπες σε συνθήκες παρατεταμένης εσωστρέφειας και σύγχυσης. Η νέα ηγεσία υπό τον Στέφανο Κασσελάκη αδυνατεί να βρει τον βηματισμό της, υποπίπτει διαρκώς σε λάθη ουσίας και τακτικής, οι πολιτικές θέσεις είναι θολές και μετέωρες. Με λίγα λόγια, η έκπληξη θα είναι αν καταφέρει να διατηρηθεί στα κυβικά του 17,84%, κάτι διόλου εύκολο υπό την παρούσα συγκυρία.

 

Τέλος, για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που συγκριτικά με τους αντιπάλους του αντιμετωπίζει τα λιγότερα προβλήματα (δεν έχει ενεργό εσωκομματικό μέτωπο, ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά στις δημοσκοπήσεις) οι προσεχείς εκλογές φαντάζουν ως ευκαιρία. Να αλλάξει τους συσχετισμούς στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, να καταγραφεί ως de facto αξιωματική αντιπολίτευση και εφόσον κλείσει την ψαλίδα με τη Ν.Δ., να επιχειρήσει από υψηλότερη αφετηρία να πλασαριστεί ως εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης.

 

Στοιχήματα και προκλήσεις που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα στη χώρα μέχρι τις εθνικές εκλογές. Ο καιρός γαρ εγγύς.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *