Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Το σενάριο επιστροφής του Τσίπρα, ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου και το κλαμπ των ηττημένων

 


Ο Τσίπρας προσπαθεί να χτίσει προφίλ Ευρωπαίου πολιτικού και ζητά τη βοήθεια βετεράνων: Υπόγεια ρεύματα σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.

 

γράφει η Βασιλική Σιούτη

 

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΛΟΙ που θα ήθελαν την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, κομματικά στελέχη, αλλά και ψηφοφόροι. Το πρόβλημα είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μειωθεί δραματικά, όπως καταγράφηκε στις τελευταίες διπλές εκλογές και όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

 

Το άλλο εμπόδιο γι' αυτό είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως συνέχεια του Τσίπρα, αλλά δεν μοιάζει πολύ πρόθυμος να αποχωρήσει και να γίνει αρχηγός μιας χρήσης μέχρι τις ευρωεκλογές. Αυτό το έχει καταστήσει σαφές, δημοσίως και ιδιωτικώς.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επιστρέψει ως ο πολιτικός που έκανε τα μαθήματά του και γυρίζει ωριμότερος για να ενώσει τη λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά με τη σοσιαλδημοκρατία. Στην πραγματικότητα, το νέο σχέδιό του είναι μια παραλλαγή του προηγούμενου σεναρίου με το οποίο οδήγησε το κόμμα του στις τελευταίες εκλογές, αυτό της «προοδευτικής κυβέρνησης». Αυτήν τη φορά θέλει να το εμφανίσει ως ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα φέρει στην Ελλάδα και θυμίζει λίγο το DiEM25 που έφτιαξε ο Βαρουφάκης το 2015.

 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του «ευρωπαϊκού σχεδίου» Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε πριν από λίγο καιρό τον σοσιαλιστή πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, καθώς και κάποιους αριστερούς Ιταλούς από πολύ μικρά κόμματα. Βέβαια, ούτε ο Ολάντ είναι κάποιο πρόσωπο με ισχύ σήμερα. Θεωρείται από τους πιο αποτυχημένους Προέδρους της Γαλλίας (δεν έκανε δεύτερη θητεία) και μετά από την ηγεσία του το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα έπεσε σε μονοψήφια ποσοστά.

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης στις ευρωεκλογές θα δώσει αγώνα επιβίωσης. Για να τα καταφέρει πρέπει να μην τον περάσει το ΠΑΣΟΚ και όχι απλώς να σταματήσει την πτώση, αλλά να ανεβάσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έχει να παρουσιάσει κάτι ως επιτυχία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «Νέα» ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα πώς θα αναζωογονηθεί η αριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι του είπε πως είχε αποσυρθεί από ό,τι συνέβαινε στο κόμμα του, αλλά εξακολουθεί να ενδιαφέρεται γι' αυτούς τους προβληματισμούς.

 

Πριν από δέκα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τότε βρισκόταν πάνω στο κύμα που θα τον οδηγούσε στην εξουσία, επισκεπτόταν την Ιταλία «για να ενώσει την αριστερά με τα κινήματα» και υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός. Στην πρόσφατη επίσκεψή του όμως, μετά τη διπλή βαριά ήττα, πήγε για να πει στους συνομιλητές του ότι θέλει να ενώσει την αριστερά με τη σοσιαλδημοκρατία και αυτήν τη φορά ο ενθουσιασμός απουσίαζε.

 

Μια αταίριαστη σχέση και οι νεότεροι παίκτες

Στην Ελλάδα έχει βρει από καιρό έναν σύμμαχο στο σχέδιό του, τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Δημοσίευμα για πρόσφατη μυστική συνάντηση τους διαψεύστηκε, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επαφές και μάλιστα μερικές φανερά, όπως π.χ. στο Στρασβούργο που τους έχουν δει πολλοί.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη σχέση δεν απασχολεί ιδιαιτέρως, αντιθέτως στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί εκνευρισμό και σχόλια. Άλλοι υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε τον Γιώργο Παπανδρέου Πινοσέτ και άλλοι ότι ο Τσίπρας του έριχνε όλη την ευθύνη της κρίσης, αποσιωπώντας την ευθύνη του Κώστα Καραμανλή. Το βέβαιο είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κινείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει στους συνεργάτες του ότι δεν θα ασχοληθεί και φαίνεται πως δεν σκοπεύει να του επιφυλάξει παρόμοια συμπεριφορά όπως του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Κώστα Σημίτη, όταν τον διέγραψε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – παρότι κάποιοι θα το ήθελαν. Στην ερώτηση γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου συνομιλεί με τον Αλέξη Τσίπρα για την υλοποίηση του σχεδίου του, μια απάντηση άσπονδων φίλων του από το ΠΑΣΟΚ είναι επειδή «θέλει να τον ξεπλύνουν αυτοί που τον λέρωσαν», ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο και επιζητά κάποιον ρόλο για να δικαιωθεί.

 

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να κάνει δηλώσεις για τη νίκη του Χάρη Δούκα (που ήταν επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη), πριν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, του μεταφέρθηκε το μήνυμα να είναι πιο προσεκτικός. Γνωρίζουν ωστόσο ότι ο Παπανδρέου συνομιλεί και με νεότερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεχωρίσει τελευταία (και είχε ζητήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να τον προτείνει ως υποψήφιο περιφερειάρχη, κάτι που δεν ήθελε ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ). Ο πρώην πρωθυπουργός προωθεί και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος λέγεται πως έχει ευρύτερες φιλοδοξίες και δεν είναι κοντά στην ηγεσία του κόμματός του.

 

Ο δήμαρχος της Αθήνας είχε και έχει πολύ στενή σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και δεν εμπλέκεται σε άλλα σενάρια. Μπορεί ο Δούκας να δέχθηκε την υποστήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη –ο οποίος αποδείχθηκε πρακτικός πολιτικός και κέρδισε όσα περισσότερα μπορούσε από τη βέβαιη ήττα του–, αλλά δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από τον δήμο. Αν η συνεργασία στον δήμο έχει ανοίξει μία πόρτα, αυτή είναι η πόρτα του ΠΑΣΟΚ για τον Κώστα Ζαχαριάδη και όχι του ΣΥΡΙΖΑ για τον Χάρη Δούκα. Ο Ζαχαριάδης έχει κερδίσει τη συμπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο κόμμα του, έχει εναλλακτική. 

 

Ανοιχτός δίαυλος με προεδρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως υπάρχει και για την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, με τους οποίους θεωρούν ότι μπορούν να έχουν καλύτερη συνεννόηση από ό,τι με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην και νυν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει να έχει καμία συζήτηση περί συνεργασιών και κοινών μετώπων ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα ούτε με τον Στέφανο Κασσελάκη.

 

Οι διεκδικητές της κεντροαριστεράς

Ο άμεσος στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Θέλει να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του κόμματός του, χωρίς όμως να βάζει πολύ ψηλά τον πήχη. Ο άλλος στόχος είναι να αποτελέσει εκείνος τον μοναδικό εκφραστή της κεντροαριστεράς και κάνει κι αυτός τις κινήσεις του, αλλά χωρίς δημοσιότητα.

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης στις ευρωεκλογές θα δώσει αγώνα επιβίωσης. Για να τα καταφέρει πρέπει να μην τον περάσει το ΠΑΣΟΚ και όχι απλώς να σταματήσει την πτώση, αλλά να ανεβάσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έχει να παρουσιάσει κάτι ως επιτυχία. Διαφορετικά, αν πέσει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση ή πάρει λιγότερες ψήφους, θα θεωρηθεί ηττημένος και κάποιοι θα κινηθούν εναντίον του την επόμενη μέρα, ζητώντας την παραίτησή του. Όλα αυτά τα γνωρίζει και προσπαθεί να φτιάξει τη δική του ομάδα στο κόμμα, ανθρώπους που θα του είναι πιστοί και θα αναφέρονται σε αυτόν, καθώς και να διευρύνει την επιρροή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή. Με τη δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί, ψαρεύει και αυτός στο κέντρο, επιδιώκοντας να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συναντήσεις που έκανε πριν από λίγο καιρό με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε να θεωρεί προσωρινό πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ σε δύο από αυτούς άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος. Ο Τσίπρας θεωρεί ότι ο Κασσελάκης μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να φύγει και να αναλάβει κάποιος μεταβατικός, πριν χαθεί εντελώς το κόμμα.

 

Ο ίδιος λέγεται ότι ετοιμάζει μια εκδήλωση για την αριστερά και τη σύμπραξη με τη σοσιαλδημοκρατία, και είναι αυτή για την οποία έχει συζητήσει και με τον Γιώργο Παπανδρέου για να τον βοηθήσει. Αν η εκδήλωση αυτή έχει κάποια απήχηση και καταφέρει να προσελκύσει, εκτός από βετεράνους, το ενδιαφέρον των χαμένων ψηφοφόρων, τότε ενδεχομένως να κάνει το επόμενο βήμα.

 

Οι αντίπαλοί του το αντιμετωπίζουν σκωπτικά, μιλώντας για «losers club», αλλά οι φίλοι του λένε ότι είναι ακόμα αρκετά νέος για να αποχωρήσει οριστικά. Το σενάριο με το οποίο φιλοδοξεί να επιστρέψει ο Τσίπρας προϋποθέτει να ενωθεί το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενιαία κεντροαριστερά της οποίας επιθυμεί να ηγηθεί και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποτύχουν και ο Ανδρουλάκης και ο Κασσελάκης. Για την ώρα όμως, σε αυτό το σενάριο επενδύουν μόνο παλαίμαχοι.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *