Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Μια κουβέντα ήταν...

 


γράφει ο Πέτρος Μανταίος

 

Επειδή... σαράντα χρόνια φούρναρης έχω δει μαγειρέματα και μαγειρέματα, ουδόλως με εκπλήσσει το ρεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρόπουλου στη «Συντακτών» της Δευτέρας υπό τον τίτλο: «Απαλλαγή για την εισαγγελέα των παρακολουθήσεων», την κ. Βασιλική Βλάχου, η οποία, ως εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, υπέγραφε αβέρτα (ούτε και η ίδια θυμάται πόσα, φαντάζομαι), άνωθεν υποβαλλόμενα αιτήματα παρακολουθήσεων, μεταξύ των οποίων και της... ιδικής της! Εδώ, προφανώς, αστειεύομαι, αν και σε δημοσιογραφικές έρευνες εμφανίστηκε και το δικό της όνομα υπό παρακολούθηση.

 

Λέω ότι ουδόλως με εκπλήσσει το γεγονός ότι ετέθη στο αρχείο ο σχετικός πειθαρχικός έλεγχός της, τον οποίο είχε ζητήσει, αρμοδίως, ανώτερος δικαστικός (αρεοπαγίτης), διότι, μπορεί η εν λόγω κυρία να ομνύει στα πατριωτικά της αισθήματα («Θα παρακολουθούσα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν πουλούσε την πατρίδα», φέρεται ειπούσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής). Αλλά είμαι βέβαιος –κι ας μην αποδειχθεί ποτέ!– ότι η κυρία «έπαιζε το παλικάρι» στα σίγουρα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την αρχειοθέτηση του φακέλου πειθαρχικού ελέγχου της.

 

Οταν μάλιστα ο δικαστικός που έδωσε την εντολή ελέγχου παραιτήθηκε «καταγγέλλοντας κυβερνητική προσπάθεια παρεμβάσεων στο έργο του». Ενώ (εδώ, αν ζούσε ο Κάφκα θα ξανάγραφε τη «Δίκη»!) την απαλλακτική πρόταση για την κ. Βλάχου, που έγινε δεκτή, είχε κάνει η εισαγγελέας (Ευδοκία Πούλου) που, μετά, διαδέχτηκε την κ. Βλάχου στην εποπτεία της ΕΥΠ· αυτή δηλαδή σήμερα υπογράφει παρακολουθήσεις «για λόγους εθνικής ασφαλείας»· ελπίζω όχι με την ευκολία... βιβλίου Γκίνες (60 εγκρίσεις παρακολουθήσεων ημερησίως!) της προκατόχου της.

 

Οσο για το ρηθέν από την κ. Βλάχου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι «θα παρακολουθούσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν πουλούσε την πατρίδα». Δεν θυμάμαι, τότε, να είχε αντιδράσει σε αυτό το «σχήμα λόγου» η κ. Πρόεδρος. Ούτε και τώρα, φαντάζομαι, θα αντιδράσει· μια κουβέντα ήταν στο κάτω κάτω· την πήρε το ποτάμι...

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *