Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Σκρέκα ντρουγκ το καμπανάκι…

 


γράφει ο Πέτρος Μανταίος

Kώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης. Επωμίζεται το βαρύ φορτίο της ακρίβειας, πρώτιστο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες και στις δημοσκοπήσεις: 41% είδα σε πρόσφατη μέτρηση· όσο και το ποσοστό νίκης της Ν.Δ. Καμιά φορά οι συμπτώσεις σού βγάζουν γλώσσα…

 

Το «ντρουγκ το καμπανάκι» του σημερινού τίτλου είναι μέρος από ήχο γνωστού τραγουδιού που ολόκληρος είναι «ντράγκα ντρουγκ το καμπανάκι» και ανήκει στο δημοφιλές άσμα παλαιών ημερών, «Το τραμ το τελευταίο», που δεν νομίζω να υπάρχει κάτοικος αυτής της χώρας –τουλάχιστον κάποιας ηλικίας– που να μην το έχει έστω ψιθυρίσει κάποτε.

 

Συνδυάζω τον κ. Σκρέκα με το εν λόγω άσμα (Σακελλάριος - Γιαννακόπουλος - Σουγιούλ, επιθεώρηση «Ανθρωποι άνθρωποι», 1948-49. Εμφύλιος!) κυρίως για δύο στίχους από το κουπλέ: «Εμείς με τραμ πηγαίνουμε και άλλοι με ταξάρες/ Για μας τα ντόρτια κι οι διπλές και γι’ άλλους οι εξάρες» και δύο από το ρεφρέν: «Ντράγκα ντρουγκ το καμπανάκι/ Να μας πάει κούτσα-κούτσα στο φτωχό μας το τσαρδάκι».

 

Θέλω να πω στον κ. Σκρέκα και στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, που ήταν εχθές να ανακοινώσουν, πάλι, νέα (από τα παλιά) μέτρα για την ακρίβεια (έναν χρόνο τώρα μέτρα για την ακρίβεια ανακοινώνουν), ότι άλλο είναι τα 17 ευρώ το λάδι στο «τραμ» και άλλο στην «ταξάρα» και άλλη η τιμή του βρεφικού γάλακτος στην Εκάλη και άλλη σε δυτική συνοικία.

 

Και ότι αν δεν σταθούν σε κεντρικά σημεία του τιμάριθμου (είμαι βέβαιος ότι καν δεν διανοούνται να σταθούν), όπως μείωση –αν όχι κατάργηση– ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όσο διαρκεί η πληθωριστική λαίλαπα, αυστηροί έλεγχοι στην αγορά με χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων, κυρίως αύξηση μισθών και συντάξεων, όχι επιδόματα, «καλάθια» και τα ρέστα…, θα ανοίγουν τρύπες στο νερό. Μόνο που σ’ αυτές τις τρύπες θα πέφτουν οι καταναλωτές που τρέχουν να προλάβουνε το τραμ το τελευταίο…

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *