Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Πώς “δεν θα δέσει τα κορδόνια της ΝΔ” το ΠΑΣΟΚ

 


Το νόημα της φράσης που χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης ενόψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

 

 γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

 

Το αν θα περάσει η όχι η όποια νομοθετική πρόταση  που θα φέρει η κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια, αποτελεί ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει την στάση του με βάση τις αρχές και τις αξίες του.

 

Αυτό το νόημα φαίνεται να έχει η χθεσινή «ατάκα» του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη που σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως «εμείς δεν πρόκειται να δέσουμε τα κορδόνια της Νέας Δημοκρατίας». Μια φράση που σχολιάστηκε από τον τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις διαφωνίες δεκάδων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ που δεν επιθυμούν να υπερψηφίσουν την ρύθμιση που θα φέρει στην Βουλή τόσο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και για την τεκνοθεσία.

 

Τι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ

Έτσι για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ψηφίσει υπέρ ενώ για το ζήτημα της τεκνοθεσίας η Κ.Ο του κόμματος θα εξετάσει – πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα- το ζήτημα αναμένοντας  και την πρόταση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση κριτήριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι «ο απόλυτος σεβασμός στο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του» όπως δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρός του.

 

 

Για το ζήτημα της ισότητας των πολιτών στα ζητήματα αυτά, αξίζει να θυμίσουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο, ήδη από τον Σεπτέμβριο στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Ζάππειο ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε λάβει σαφή θέση. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του NEWS 24/7 είχε επισημάνει: «Η πάγια θέση μας και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο πέρα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό». Διευκρινίζοντας μάλιστα πως «οι συσχετισμοί μέσα στη Νέα Δημοκρατία δεν μας αφορούν. Εμάς μας αφορά το θέμα αυτό καθ’ αυτό. Και στο θέμα αυτό καθ’ αυτό έχουμε μια καθαρή θέση». Είχε μάλιστα τονίσει πως πρέπει «αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίζουμε οριζόντια και όχι με επικοινωνιακό τρόπο».

 

Δεν εξαρτάται η στάση του ΠΑΣΟΚ από τις αλχημείες του Μητσοτάκη

Με γνώμονα την θέση αυτή συνεχίζει να κινείται το ΠΑΣΟΚ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Δημήτρη Μάντζο να τονίζει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «εμείς δεν βάζουμε στο ζύγι ούτε στο λογιστήριο τα δικαιώματα των ανθρώπων. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών με όλες τις αυτόθροες νομικές συνέπειες που αυτή συνεπάγεται για την τεκνοθεσία».

 

 

Τόνισε ότι «δεν εξαρτάται ποτέ η στάση του ΠΑΣΟΚ και των βουλευτών του από τις αλχημείες του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός της χώρας, η κυβέρνηση του έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να ελέγχει το κόμμα του, να αποδεικνύει ότι το ελέγχει ότι συμφωνούν με αυτό που φέρνουν ως κυβέρνηση. Δεν πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να σχεδιάζει με βάση τη θέση, την αρχή και την αξιακή θέση του ΠΑΣΟΚ».

 

Απάντηση

Πάντως το ΠΑΣΟΚ επιφύλαξε χθες μία έντονα επικριτική απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο τελευταίος κατηγόρησε σε συνέντευξή που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για να προκαλέσει πρόβλημα στην Ν.Δ.

 

«Ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, όταν μιλά για εργαλειοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» απάντησε το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως θέλει να θυμίσει στον πρωθυπουργό ότι «το σύμφωνο συμβίωσης το είχαν ψηφίσει όλοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις 19 από τους 75 της Νέας Δημοκρατίας».

 

Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει και στην «διέξοδο» της αποχής που δίνει σε βουλευτές και υπουργούς του ο Κ.Μητσοτάκης για την επικείμενη ψηφοφορία στην βουλή θέτοντας το ερώτημα:  «Πόσο θεσμική συμπεριφορά είναι άραγε η προτροπή σε αποχή, και ενώ διστάζει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία ακόμα και στους Υπουργούς του, να το ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Δηλαδή, πολύ απλά τους παροτρύνει να μην εμφανιστούν στη Βουλή εκείνη την ημέρα γιατί κάποιοι άλλοι θα κάνουν… τα ρεπό τους».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *