Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Τετρακόσια ευρώ

 

 


 

γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Το πρόβλημα είναι γνωστό και διαπιστωμένο. Ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνάει και μειώνεται δραματικά. Οι γεννήσεις κάθε χρόνο σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ και οι προβλέψεις των ειδικών για τις επόμενες δεκαετίες είναι εφιαλτικές.

 

«Το 2050 ο πληθυσμός μπορεί να μειωθεί από μερικές εκατοντάδες έως 1,5 εκατομμύριο», εκτίμησε στο συνέδριο του Economist για το δημογραφικό ο καθηγητής Βύρωνας Κοτζαμάνης, μιλώντας για την ανάγκη ενός μίγματος μέτρων που θα περιορίσουν την αύξηση των θανάτων, θα δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για την απόκτηση του επιθυμητού αριθμού παιδιών και θα επιβραδύνουν τη μετανάστευση νέων αναπαραγωγικών ηλικιών, επιτρέποντας την επιστροφή μέρους αυτών που έχουν φύγει.

 

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μισό εκατομμύριο από το εργατικό δυναμικό της, ήταν το καμπανάκι του Βόλφγκανγκ Φένγκλερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι από τα 11 εκατομμύρια πληθυσμού η χώρα μας έχει 5 εκατομμύρια άνω των 50 ετών και οι ηλικίες των εργαζομένων μειώνονται 15% έναντι 10% στην Ευρώπη.

 

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Ξανά επιδοματική λογική και το μυαλό στην ψηφοθηρία… Καλά είναι τα 400 επιπλέον ευρώ, αλλά το δημογραφικό δεν λύνεται με φιλοδωρήματα. Με την ακρίβεια να καλπάζει, το κόστος των ενοικίων να έχει εκτοξευτεί, την Υγεία και την Παιδεία να είναι τύποις δημόσια, το προνοιακό κράτος σχεδόν ανύπαρκτο, ποιος θα αποφασίσει να κάνει παιδί; Να συνυπολογίσουμε επίσης τη γενικότερη φιλοσοφία των νέων ανθρώπων για τη ζωή που έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με το παρελθόν.

 

Το δημογραφικό είναι ίσως το κορυφαίο εθνικό πρόβλημα και θα έπρεπε να είναι η κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Με μια συνεκτική στρατηγική και μέτρα θεσμικά και οικονομικά, όπως η διαρκής μέριμνα και η μακροπρόθεσμη προστασία για το παιδί, τη μητέρα, την οικογένεια. Με δομές, κίνητρα και όχι πυροτεχνήματα. Στις λύσεις πάσχουμε και στη χάραξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού.       

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *