Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Ευ. Βενιζέλος: Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» δεν μπορεί να πάει μακριά ως διακομματική συνεργασία

Φώφη Γεννηματά: Αναξιόπιστη, ανίκανη και αναποτελεσματική η κυβέρνηση

Η oμιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου έστειλε πολλά μηνύματα στο ακροατήριο του ΠαΣοΚ και της προοδευτικής παράταξης και έθεσε το πλαίσιο της συμμετοχής του στην προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το θερμό χειροκρότημα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε κάθε αιχμή που διατύπωνε κατά του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο απέφυγε να αναφέρει ονομαστικά για να μην προσωποποιήσει το ζήτημα, έστειλε το δικό του ηχηρό μήνυμα. Τα περισσότερα στελέχη του ΠαΣοΚ δεν είναι ευχαριστημένα με τον τρόπο που έγινε η ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάτι που φάνηκε και από την αμηχανία που υπήρξε στο σαββατιάτικο γεύμα που παρέθεσε η Φώφη Γεννήματα στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, και βρήκαν την ευκαιρία να το εκφράσουν.

Στα πηγαδάκια σχολίαζαν ότι η έντιμη κίνηση από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν είναι ένα απλό στέλεχος αλλά διετέλεσε και πρωθυπουργός, θα ήταν να διαλύσει το κόμμα του και τα στελέχη του να ενταχθούν στο ΠαΣοΚ ως μια κίνηση έμπρακτης μεταμέλειας.

Γι΄ αυτό ο κ. Βενιζέλος χειροκροτήθηκε πολλές φορές όταν έλεγε τα ακόλουθα: «Μιλώντας στο όνομα σας, στο όνομα αυτών που έμειναν πιστοί στη θέση τους και έδωσαν τον αγώνα για το ΠαΣοΚ και την δημοκρατική παράταξη, στο όνομα αυτών που άνοιξαν την μεγάλη ελπίδα της «Ελιάς» και είδαν τον περονόσπορο να στήνει χορό μικροψυχίας και ιδιοτέλειας, στο όνομα αυτών που αγωνίστηκαν να σταθεί η χώρα όρθια και να φτάσει στο σημείο που έφτασε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 - επιτυχία και κεκτημένο που δεν χαρίζουμε στη ΝΔ - οφείλω να πω τα εξής:

Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της. Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη. Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις τωρινές εξελίξεις ως δικαίωση μας. Φοβούμαι όμως ότι άλλοι τις εκλαμβάνουν ως εφαρμογή του δόγματος που λέει ότι στην πολιτική όλα γίνονται και με την ίδια άνεση ξεχνιούνται, γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει και αυτοί στη Βουλή, όλα θα ήσαν διαφορετικά! Αλλά δεν μπήκαν παρά τις λυσσώδεις διασπαστικές προσπάθειες και τους πρόθυμους Ποντίους Πιλάτους, τους οπαδούς των ίσων αποστάσεων.

Δεν έχω κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. Επωμίστηκα τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς. Υπέμενα και υπομένω ακραίες αθλιότητες. Και καλά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαι πάντα ο πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των συμπραττουσών δυνάμεων. Το καταλαβαίνω ως ο στρατηγικός αντίπαλος τους. Άλλες συμπεριφορές δεν καταλαβαίνω. Ή μάλλον τις καταλαβαίνω ως αρχαϊκά φαινόμενα που δείχνουν ένα πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού που καμία υποκριτική ευγένεια και καμία κοσμική συνύπαρξη δεν μπορεί να συγκαλύψει.

Στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας. Ο καθένας και η συνείδηση του συνεπώς. Προσωπική και ιστορική. Αυτή προτάσσεται. Για εμένα η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού. Αλλιώς θα είχα κάνει πολύ πιο εύκολες, ασφαλείς και συμφέρουσες επιλογές στη ζωή μου.

Οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά.

Δεν έχουμε επιστροφή στο ΠαΣοΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων πλέον οντοτήτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μόνο που η μια οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠαΣοΚ χωρίς το βεβαρυμένο brand αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ».

Αιχμές και από τον γραμματέα του ΠαΣοΚ

Το ζήτημα της κακοδιαχείρισης των οικονομικών του ΠαΣοΚ δεν το έθεσε μόνο ο κ. Βενιζέλος αλλά και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠαΣοΚ Στέφανος Ξεκαλάκης.Και εκείνος χειροκροτήθηκε όταν έθεσε θέμα δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων του κόμματος και της συμπαράταξης και σεβασμού της άποψης της μειοψηφίας («με τις εικονικές πλειοψηφίες αυτοχειριαζόμαστε», είπε, με το καρφί να απευθύνεται στην Φώφη Γεννήματα), Ομοίως όταν τόνισε ότι αρνείται να απολογηθεί «για τις αλόγιστες σπατάλες που άλλοι έκαναν και μας κρατούν δέσμιους. Αναγνωρίζουμε τα χρέη του ΠαΣοΚ αλλά θα πρέπει να μάθουμε πως και από ποιους δημιουργήθηκαν πριν από το συνέδριο».

Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

Ο κ. Βενιζέλος όμως δεν έμεινε στο παρελθόν, μίλησε και για το μέλλον. Ζήτησε να προστρέξουν οι σύνεδροι στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου του ΠαΣοΚ τον Ιούνιο 2015 ώστε να κινηθεί η διαδικασία «για την συγκρότηση του μεγάλου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου, της δημοκρατικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών της κεντροαριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά όχι μόνο. Με γενναιοδωρία, με διαφάνεια, με γνήσια ανανεωτική διάθεση, με εντιμότητα οργανωτική και προσωπική. Η πρπρόσκληση σε άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, κινήσεις, πρωτοβουλίες, πρόσωπα, πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοικτή, συνεχής, και επίμονη. Πρέπει να επαναληφθεί τώρα προς όλους. Προκειμένου να οδηγηθούμε σε ολοκληρωμένες ενοποιητικές δημοκρατικές διαδικασίες. Σοβαρές, αξιόπιστες, ελκυστικές».

Το κυριότερο όμως ζήτημα, πρόσθεσε, είναι η πολιτική, προγραμματική και στρατηγική σαφήνεια της Δημοκρατικής Παράταξης, του προοδευτικού μεσαίου χώρου. Δεν συγχωρείται πολιτικά: Οποιαδήποτε στρατηγική αμφιθυμία ως προς την πορεία της χώρας. Οποιοδήποτε φλερτ με τον λαϊκισμό, στο όνομα της δήθεν επαφής με ένα ακροατήριο που προσδιορίζεται με προ κρίσης όρους. Οποιαδήποτε ένδειξη παιχνιδιού με την πολιτική αστάθεια για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο από την παρούσα κυβέρνηση. Αν ο κ. Τσίπρας είχε στοιχειώδη αίσθηση εθνικής ευθύνης θα είχε ήδη προκηρύξει εκλογές. Στις εκλογές πρέπει να καταγραφεί η ιστορική, πολιτική και ηθική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των υπολοίπων συγγενών. Η λύση που θα προκύψει από τις εκλογές δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της δεξιάς με τη μορφή αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ λόγω του υπολογισμού επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Η δημοκρατική παράταξη διεκδικεί, ως παράταξη που εγγυάται σταθερότητα και προοπτική, την υψηλότερη δυνατή εκλογική επίδοση. Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε δήθεν πονηρή σκέψη πως μας βολεύει η αυτοδυναμία της ΝΔ για να έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την ευκαιρία της συνύπαρξης και της όσμωσης στην αντιπολίτευση με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά την άποψη του η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει, μετά τις εκλογές, κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που αποδέχονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και το στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς της χώρας, που διαμόρφωσε το ΠαΣοΚ. «Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει, χωρίς όμως η πορεία της χώρας να εξαρτάται από τις μικροκομματικές ή δημαγωγικά ανεύθυνες επιλογές κανενός. Αν το πλαίσιο αυτό θολώσει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συμπιεστεί στην τεχνητή πόλωση που θα οξυνθεί σκοπίμως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Το σημείο που έκανε αίσθηση και συζητήθηκε, μετά την ομιλία του, ήταν το δίλλημα που έβαλε ανάμεσα στον κομματικό και τον πραγματικό πατριωτισμό. «Αν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει δίλημμα μεταξύ του συμφέροντος και της προοπτικής της παράταξης και του συμφέροντος και της προοπτικής της Πατρίδας και ότι τώρα μας ενδιαφέρει το πρώτο, τότε αυτοί νομίζουν ότι έχουν κομματικό πατριωτισμό, αλλά στερούνται πραγματικού πατριωτισμού. Αυτού που πάντα εξέφραζε η δημοκρατική παράταξη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το πλαίσιο είναι το μόνο που μπορεί να υπηρετήσω με βάση τη δική μου συνείδηση που πιστεύω ότι ταυτίζεται με τη συνείδηση όλων σας», υπογράμμισε.


Ο ιδιότυπος διάλογος Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Η κυρία Γεννήματα, στην ομιλία της προσδιόρισε τους στόχους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Διεκδικούμε», είπε, «να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας.

Που θα επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση και θα εγγυηθεί ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα γίνει πράξη (...) Ακούγονται πολλά για τη γραμμή μας. Είναι ξεκάθαρη. Αυτόνομη πορεία, διακριτός ρόλος, προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός λόγος (...) Το ισχυρό αντιπολιτευτικό μας μέτωπο απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι το ΠαΣοΚ έχει πάντα ανοιχτά τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπά του με την δεξιά. Λέμε ναι στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε όχι στην δεξιά παλινόρθωση».

Στους τρεις πρώην υπουργούς –Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη, Γιάννη Ραγκούση - και σε όσους συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Ώρα αποφάσεων», η οποία πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα την πρώτη της εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με περισσότερους από 500 ακροατές, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ απηύθυνε μια πρόσκληση που έμοιαζε με τελεσίγραφο.

«Απευθύναμε πολλές φορές προσκλήσεις προς όλα τα κόμματα, τις Κινήσεις, τα πολιτικά στελέχη του χώρου μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να συνδιαμορφώσουν τις πολιτικές μας, να συμβάλλουν στην νέα πορεία μας στην Ελληνική κοινωνία. Είναι θετικό ότι ανταποκρίθηκε ήδη στο κάλεσμα το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Είναι θετικό ότι ανταποκρίνονται όλο και πιο πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς, στελέχη των μαζικών κοινωνικών Κινημάτων, της Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων. Πιστεύω ότι είναι ώρα να κάνουν ανάλογο βήμα όλα τα στελέχη και οι δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου που δεν είναι ακόμη μαζί μας. Βήμα ενότητας, συσπείρωσης, κοινής δράσης για την μεγάλη Κεντροαριστερά, την ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Και να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις, τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο μας – μέσα στο 2017 – που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης.

«Τους περιμένουμε τώρα και όχι αύριο».

«Ελιτίστικες κινήσεις», συνέχισε η κυρία Γεννήματα, «που διασπούν και αποδυναμώνουν, που αντιστρατεύονται και δεν υπηρετούν την συνοχή και την δυναμική της παράταξης, δεν έχουν καμιά απήχηση στην κοινωνία. Δεν έχουν καμία τύχη. Ιδιαίτερα στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών έχουν ηθική υποχρέωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Αν δεν το πράξουν αυτό σημαίνει ότι άλλοι είναι οι στόχοι τους. Και σταματώ σήμερα εδώ».

«Το παλαιοκομματικό προσωπικό δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες αναγέννησης»

Η απάντηση της πρωτοβουλίας «Ώρα αποφάσεως» ήρθε άμεσα και ήταν η αναμενόμενη. «Η Ελλάδα μετά την κρίση δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα που οδηγήθηκε στην κρίση. Οι προοδευτικές δυνάμις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να πουν καθαρά στον ελληνικό λαό ότι απόλυτη προτεραιότητα έχει η παραγωγή και όχι η κατανάλωση, οι νέοι και οι παραγωγικές ηλικίες, Η αναγέννηση του προοδευτικού χώρου συμπίπτει με το δρόμο της εθνικής και κοινωνικής αναγέννησης και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις η οποία δεν μπορεί να γίνει από το σημερινό παλαιοκομματικό δυναμικό», ήταν το πολιτικό μήνυμα της εκδήλωσες.

Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία απέρριψαν το προσκλητήριο της κυρίας Γεννήματα και επισήμαναν ότι προχωρούν στην ανάληψη πρωτοβουλίας θέλοντας να συνδιαμορφώσουν και όχι να επιβάλλουν αποφάσεις. «Όταν λέμε «ώρα αποφάσεων» για το νέο μεγάλο ενωμένο προοδευτικό κίνημα εννοούμε κάθε λέξη. Για όλους και για όλα από την ηγεσία μέχρι τις πολιτικές θέσεις, τις αποφάσεις θα τις λάβουν οι προοδευτικοί πολίτες όχι τα παρασκήνια. Όλα θα εξελιχθούν με βάση έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και ρητό χρονοδιάγραμμα. Όχι με κινήσεις κορυφής αλλά με σχηματισμό εκ του μηδενός, με αυτοοργάνωση των πολιτών. Θέλουμε να αντικαταστήσουμε και όχι να υποκαταστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως η προοδευτική παράταξη που αντιμάχεται την συντηρητική για τη δημουργία του νέου προοδευτικού κόμματος. Θα προχωρήσουμε με τους πολίτες για να κάνουμε το νέο ή με τις ηγεσίες των υπαρχόντων σχηματισμών για να κάνουμε το παλιό;», διερωτάται ένας από τους διοργανωτές.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι τρεις πρώην υπουργοί, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ως μέλος της επιτροπής διαλόγοπυ ΠαΣοΚ –Ποταμιού, ο Γρηγόρης Ψαριανός εκπροσωπώντας όπως είπε τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Παύλος Ελευθεριάδης ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Ποταμιού. Ο Γιάννης Μπουτάρης, στον χαιρετισμό του, είπε ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η δημιουργία νέου φορέα στον προοδευτικό χώρο. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, Ολυμπιονίκης του τάε κβο ντο, ο Νίκος Ευθυμιάδης, γνωστός επιχειρηματίας της βόρειας Ελλάδας και περίπου είκοσι δήμαρχοι και πρώην δήμαρχοι του ΠαΣοΚ.


    

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου